Мій фільтр

Найбрудніші річки України

Час читання: 0 хв.
Найбрудніші річки України

Більшість питної водопровідної води в Україні (80%) виходить з поверхневих водойм, причому 70% з річки Дніпро. Не складно здогадатися, що якість води з кранів Українців залежить від якості води в цих річках. Складати топ найбрудніших річок України ми не будемо, але наведемо характеристики вод і проблеми, які вони викликають.

Для того, щоб ознайомиться з показниками якості води, ми скористаємося декількома джерелами — картою якості води в річках, що створена Державним агентством водних ресурсів України за підтримки міжнародних фондів USAID, Eurasia Foundation, а також екологічними паспортами регіонів .

Сіверський Донець

Сіверський Донець

Ця річка входить в басейн річки Дон. Вона протікає по території промислових регіонів Донецької та Луганської областей. Багато років в річку зливають промислові стічні води. Іноді з очищенням іноді без.

Всі проби відібрані державними лабораторіями в Сіверському Донці не відповідали заявленим вимогам до води поверхневих водойм. У більшості проб одночасно підвищений вміст амонійного азоту, алюмінію, заліза, марганцю, нафтопродуктів, нітритів, сульфатів (в 14-16 разів), хлоридів, а також важких металів — міді (4-5 разів), хрому, цинку (у 3 -4 рази), кобальту. Щоб описати критичність ситуації, ми спеціально виділили найпроблемніші показники.

Важливо відзначити, що ця річка є джерелом питної води для багатьох людей, традиційна схема водоочищення не дає можливості видалити всі токсичні речовини, тому пити таку воду категорично не рекомендується. Річки басейну Сіверського Дінця не менш забруднені.

Ці забруднення є наслідками зливу недостатньо очищених і неочищених стічних вод нафтохімічних підприємств і шахт. Для усвідомлення масштабів катастрофи наведемо ще кілька цифр. За 2018 рік у води Донецької області було скинуто хімічних сполук, в перерахунку на хімічні елементи: алюмінію - 1,991, хрому - 0,231, цинку - 1,855 тис. тонн. Ці страшні цифри щодня стікають у водойми та потрапляють в питну воду і харчові продукти місцевих жителів.

Річка Киргиж-Китай

Киргиж-Китай

Ця річка протікає по території Одеської області в Україні, а також на території Молдови. Належить до басейну Дунаю.

Води цієї річки теж сильно забруднені. У воді спостерігається висока мінералізація, рівень фосфатів, поверхнево-активних речовин, високий рівень загальної мінералізації. Місцями підвищений вміст фосфатів, нітратів, заліза, спостерігається низький рівень розчиненого кисню, що говорить про те, що вода мертва.

Причиною забруднення води є переважно стічні води водоканалів, які не піддаються достатньому очищенню на станціях біологічного очищення стічних вод.

Ця річка насправді є відображенням стану дрібних річок басейну Дунаю. Наприклад, річка Кучурган знаходиться в Одеській області та належить до басейну Дунаю. Крім гами забруднень річки Киргиж-Китай, в ній містяться жири, нафтопродукти, сульфіди та амонійний азот.

Важливо відзначити, що Одеська водопровідна вода лідирує в антирейтингу води України та тільки за нею йдуть Донецька і Луганська.

Річка Західний Буг

Західний буг

Це повноводна ріка, яка бере свій початок у Львівській області, протікає по Волині, а також по території Польщі та Білорусії. 161 проба з 500 в цій річці не відповідає заявленим до річкової води вимогам. Проблемами на території Львівської області є фосфати (3 - 10 разів), нітрити (до 10-кратних значень), сульфати (незначно), а також аміак (у 2-3 рази) і залізо (в середньому 1,5 - 2 рази). Основними забруднювачами води в області є водоканали, які не здатні забезпечити достатню ефективність очищення води та кілька харчових підприємств, як наслідок високий рівень нітритів і аміаку, що свідчать про високий рівень бактеріологічного різноманіття і фекального забруднення вод.

Річка Дніпро

Дніпро

Насправді Дніпро, як би не здавалося жителям Києва, далеко не найбрудніша річка України. Він, на щастя, здатний самоочищатися, також функцію специфічного відстійника виконують водосховища розташовані кожні кілька сотень кілометрів.

Основними проблемами Дніпра і його приток є великі обсяги неочищених побутових і господарських стічних вод та пестициди, що просочуючись через ґрунт також проникають в річки. Звідси фосфати, нітрати, низький вміст кисню, аміак. Другою проблемою є промисловість, звідси мідь, марганець, залізо.

І все ж, наскільки брудні річки України?

Ми спробували коротко розглянути якість води у водних артеріях України. Загалом нашим річкам далеко до до найбрудніших річок світу , але якість води залишає бажати кращого.

Радує тільки те, що багато країн пройшли процеси відновлення як великих, так і невеликих річок. Першим етапом цього шляху є економія водних ресурсів і ґрунтовне очищення води перед її скиданням у водойми. Згідно з відомими даними у 2016-2018 роках скидання токсичних речовин вагомо пішло на спад. Як справи йтимуть далі не відомо, але позитивна динаміка сьогодні є. Тому сподіваємося, що через кілька десятиліть карта брудних річок України перетвориться в карту "просто річок".

Перегляди: 12993
0 голос(а/ів)
Поділитися: