Мій фільтр

Несправності систем зворотного осмосу

Час читання: 0 хв.
Несправності систем зворотного осмосу

Фільтри зворотного осмосу стали звичними мешканцями українських кухонь. Разом з їх поширенням з'явилося багато питань про неполадки в роботі фільтрів. Розберемося з причинами їх виникнення.

Причини несправностей фільтрів зворотного осмосу

  1. Паспортний термін служби закінчився і колби, шланги та фітинги зносилися. У всіх виробників паспортна тривалість експлуатації різна. Що стосується фільтрів Ecosoft, термін служби наших систем зворотного осмосу складає п'ять років.
  2. Низька якість системи. Подібні проблеми характерні для "ноу-нейм" систем китайського виробництва. Тож якщо вас приємно тішить вартість системи, варто попередньо почитати відгуки про продукт.
  3. Виробничий брак. На жаль, цей фактор зустрічається у будь-якого виробника. Несправності виникають зазвичай відразу після придбання фільтра і покриваються гарантією виробника.
  4. Проблеми пов'язані з експлуатацією і обслуговуванням.

Тепер спробуємо детально розібратися з проблемами, які найчастіше виникають. Чому тече фільтр для води, псується смак і бак повільно наповнюється?

Низький напір з крана в системі зворотного осмосу

Кран системи зворотного осмосу
  1. Обмежена подача води.
  2. Якщо ви нещодавно зробили монтаж або планове обслуговування, перевірте чи не перетиснуті трубки та чи відкритий кран на баку повністю.

  3. Низький тиск в трубопроводі.
  4. Якщо тиск у вас в трубопроводі нижче 3 атм, тоді він буде недостатнім для повноцінної роботи фільтра. Бак буде наповнюватися дуже повільно, а води в каналізацію буде виливатися багато. Таку проблему можна вирішити встановленням помпи.

  5. Несвоєчасна заміна картриджів попереднього очищення або мембранного елемента.
  6. Після закінчення терміну експлуатації або підвищеного водоспоживання, мембранний елемент забивається слизом, внаслідок цього фільтр повільно набирає бак. Несвоєчасна заміна картриджів призведе до того, що на мембрану потраплятиме неочищена вода. Це, в свою чергу, призведе до її прискореного забивання. Якщо ви вчасно міняєте мембрану і картриджі передочищення, але таке трапляється регулярно, ми рекомендуємо проводити заміну комплекту 1-2-3 частіше. Детально про це ми писали раніше.

  7. Низький тиск в накопичувальному баку. У нормі тиск повинен бути 0,4 - 0,6 атм (бар). Якщо тиск не відповідає необхідному, потрібно підкачати його з використанням насоса. Ця послуга проводиться інженером сервісної служби.

Чому фільтр для води підтікає?

Протікання фільтрів

Протікання фільтра води може виникнути з ряду причин. Перед тим як усунути протікання, потрібно розуміти, чому воно відбувається.

  1. Неправильне підключення або обслуговування.
  2. Такі неполадки зазвичай відбуваються безпосередньо після маніпуляцій з системою власноруч або після приходу майстра. Для усунення таких несправностей цілком вистачить уважно обстежити фільтр, виявити протікання та зробити ущільнення в знайденій точці. Основними місцями розгерметизації можуть бути кліпси на шлангах, дренаж та місця з'єднання колб з базою. Для усунення цієї проблеми можна відключити фільтр, від'єднати та заново провести з'єднання.

  3. Стрибки тиску в системі. Більшість систем передбачають допустимий робочий тиск до 6 атм (бар). Якщо для вашої системи водопостачання характерні перепади тиску, то варто встановити редуктор, щоб убезпечити фільтр. Після встановлення редуктора, потрібно перевірити всі фітинги та з'єднання.
  4. Знос ущільнювальної прокладки між колбою та оголовком. Таке відбувається, якщо установка відпрацювала свій термін служби, для заміни варто придбати прокладку або викликати сервіс-інженера, який встановить її.
  5. Механічні пошкодження. Таке може статися при транспортуванні або при неправильному обслуговуванні чи монтажі.
  6. Неякісні комплектуючі. Таке часто трапляється у "ноу-нейм" систем. Зазвичай ці неприємності може вирішити сервісна служба.

Щоб дізнатися, чому лопнув фільтр для води, потрібно завжди перевіряти 2, 4 або 5 чинники. Зазвичай вони і є причиною аварії.

Високий рівень шуму

Якщо ваша система дуже сильно шумить, причиною цього може бути:

  1. Повітря в авторегуляторі - ця проблема вирішиться сама через деякий час.
  2. Підвищений тиск на вході в систему. У даній ситуації рекомендується встановлення зворотного клапана на вході в квартиру або безпосередньо перед системою.
  3. Низький рівень тиску в баку.

Чому не включається насос зворотного осмосу

Помпа для зворотноосмотичних фільтрів призначена для підвищення тиску безпосередньо перед фільтром, вона дозволяє збільшити продуктивність фільтра і знизити злив води в дренаж. Причинами того, що насос не спрацьовує, можуть бути:
  1. низький тиск в трубопроводі — у кожної помпи є мінімальний показник вхідного тиску, зазвичай це 1,5 - 2 атм, якщо він нижчий, помпа не спрацює;
  2. перетискання шлангів, з цією проблемою зазвичай стикаються відразу після заміни картриджів;
  3. відсутність подачі живлення на помпу — перевірте підключення до мережі.

Чому вода постійно тече в дренаж

  1. Забруднені мембрана або картриджі префільтрів. Забруднення зменшують пропускну здатність фільтра або просто забивають його, внаслідок чого тиск в трубопроводі не може протискати воду через мембрану. У такій ситуації все вирішить планове обслуговування.
  2. Низький тиск на вході в систему також призводить до неможливості проходження рідини через мембранний елемент і великі обсяги води зливаються в каналізацію. Бак при цьому повільно набирає воду.
  3. Несправність авторегулятора. Щоб перевірити цей момент, потрібно перекрити кран на баку. Через 2 - 5 хвилин авторегулятор повинен перекрити подачу води на систему. Якщо цього не сталося, потрібно звернутися в сервісний центр для заміни авторегулятора.
  4. Несправність зворотного клапана мембрани. Якщо ця деталь зламана, то навіть якщо бак наповнений, вода продовжує надходити на мембрану і минаючи її зливатися в каналізацію.
  5. Низький тиск в баку.
  6. Забитий чи несправний обмежувач потоку. Він повинен бути вставлений в трубку чорного кольору на виході з мембранотримача. Якщо деталь відсутня, ймовірно, що її вимило в каналізацію та потрібно встановити новий елемент. Також, можливо, він знаходиться біля дренажного хомута. Тоді потрібно промити його і встановити трубку в обмежувач потоку ближче до мембранотримача.

Вода не витікає в дренаж

Це говорить про те, що система не працює зовсім. Причиною цього можуть бути забитий обмежувач потоку, який потрібно витягти і промити, або неправильно встановлений дренажний хомут. У другому випадку потрібно перевірити відповідність отвори в трубі і встановленого хомута.

Як відремонтувати кран для фільтра питної води?

Наші клієнти рідко скаржаться на поломку кранів для води, це зазвичай трапляється через багато років служби. Якщо ваш кран для питної води почав підтікати, рекомендуємо змінити його. Якщо ви вирішили зробити ремонт:

  • зніміть заглушку з вентиля крана;
  • хрестоподібною викруткою відкрутіть гвинт;
  • зніміть вентиль з основи крана;
  • зніміть стопорну шайбу;
  • відкрутіть крани пласкогубцями;
  • дістаньте муфту крана і витягніть з неї всі деталі;
  • з центральної металевої деталі зніміть гумки і замініть їх (діаметр гумок - 6 мм);
  • очистіть всі деталі;
  • змастіть головку крана;
  • зберіть кран в зворотному порядку.

Наочне відео можна знайти тут. Якщо ці операції вам не допомогли, то кран усе-таки доведеться замінити.

Поганий смак води

вода в склянці

Незвичайний запах або смак води зазвичай проявляється, якщо відпрацьований ресурс вугільного постфільтру. У такому випадку його можна просто замінити.

Другою причиною є забруднення системи або бака. Зазвичай це відбувається в разі некоректного обслуговування. Потрібно зробити плановий сервіс і дезінфекцію системи.

Мутність після очистки

Це обумовлено тим, що вода насичена повітрям. Це не свідчить про несправність і проходить через один або два тижні після встановлення фільтра. Щоб переконається, що це саме повітря - наберіть воду в склянку і дайте постояти 5 - 10 хвилин.

Варто відзначити, що таке можливо в зимовий час, коли різниця температури води та навколишнього середовища може сильно відрізнятися.

Якщо у вас відбулися неприємності не пов'язані з переліченими у списку, пишіть про них в коментарях. 

І не забувайте, що в Ecosoft ви можете купити не лише якісні фільтри, а й отримати високий рівень сервісу.

Перегляди: 81265
6 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber