Мій фільтр

Що таке гіацинт для очищення води?

Час читання: 0 хв.
Що таке гіацинт для очищення води?

Нещодавно нам поставили питання що таке Гіацинт і чи може він очистити воду. Останнім часом стали популярними певні "ультрасучасні" засоби для очищення води, які нібито можна додати в воду для очищення. Розберемося в тому, як вони працюють і чи можуть застосовуватися для побутового очищення води.

На сайті виробника Гіацинт або "Еко-матриця" його називають коагулянтом для очищення умовно-питної води. Повідомляється, що він здатний очищати та дезінфікувати воду. Візуально речовина являє собою прозору рідину.

Що таке коагулянти?

Коагулянти це неорганічні солі, які завдяки силам електростатичного притягання викликають склеювання дрібних колоїдних (зважених) в воді частинок і, відповідно, прискорюють їх осадження. Результатом впливу коагулянтів на воду є зниження каламутності та кольоровості. Також видалятиметься частина важких металів та інших домішок.

Раніше ми вже докладно описували принцип дії коагулянтів.

Найпоширенішими реагентами є сульфати та хлориди алюмінію і заліза.

Склад коагулянту "Гіацинт" (Еко-матриця)

На сайті "Гіацинта" пишуть, що коагулянт являє собою аналог природної глини. Природна глина, звичайно, має певні коагулюючі властивості та містить алюмосилікати, але не тією мірою, щоб якісно очищати воду. Значить потрібно визначити, який коагулянт насправді міститься в складі даного засобу. Нижче наведемо документи, які вказують на склад коагулянту.

Нормативна база

  1. Патент на винахід №96663 Державного реєстру патентів України від 25.11.2011 р.
  2. В цьому патенті описаний метод отримання гідроксихлориду алюмінію, який дійсно застосовується для очищення води на водоканалах. Виходячи з цього, горезвісний коагулянт є саме гідроксихлоридом алюмінію.
  3. Висновок МОЗ України 05.03.02-07/59950 від 26.09.2014. В цьому випадку скан-копія документа на сайті не приведена, а спроби знайти її в базі санітарно-епідемічних висновків МОЗ України не мала успіху, як і пошук санітарно-епідемічних висновків по виробнику цього реагенту в цілому. 

Що стосується Гіацинта, то наведені на старому сайті ТУ знайти в мережі також не вийшло, а сертифікати повинні діяти протягом дії даних ТУ.

Чи можна очистити воду гіацинтом?

Так, даний коагулянт підійде для обробки води господарсько-побутового постачання, що стосується пиття, тут є багато спірних питань.

Алюміній, на основі якого виробляється даний коагулянт є токсичним металом. Основною проблемою є нейротоксичность, а основним джерелом надходження саме питна вода.

У сертифікаті 2008 року на препарат "Гіацинт" ми знаходимо, що вміст сполук алюмінію в перерахунку на оксид алюмінію має бути на рівні менш як 3% або 30 г/л, в перерахунку на алюміній приблизно 8 г/л води (8000 мг/л). Це вся інформація, яку ми змогли знайти про склад реагенту.

Гранично допустима концентрація солей алюмінію в питній воді - 0,2 мг/л. При використанні подібних коагулянтів на водоканалах ведеться постійний контроль якості води, але навіть при цьому, важливо, знати, що в деяких пробах води відібраної у водопровідній мережі Києва спостерігається перевищення цього ГДК.

В процесі очищення води коагулянт дійсно осідає, тільки ось без аналітичного контролю додаючи цей коагулянт у воду, ви не зможете знати, скільки його насправді залишиться в воді.

Подивимося, що рекомендує виробник. Для очищення води рекомендується використовувати 1 мл коагулянту на 1 л води. В такому випадку шляхом не тривалих розрахунків отримуємо, що в літр води вноситься 8 мг додаткового алюмінію. Кількість важкого металу, яку вам доведеться спожити з водою, буде залежати від ряду факторів: вихідна каламутність води, вміст органічних речовин, лужність води. За межами лабораторії ці фактори досліджувати неможливо, як і якість вихідної води. Нагадаємо, що ГДК алюмінію у воді - 0,2 мг/л.

Тож щодо застосування будь-яких коагулянтів для очищення питної води в побутових умовах остаточна думка полягає в тому, що вони можуть бути не лише не ефективними, а й отруювати людину. У будь-якому разі не рекомендуємо використовувати коагулянти для очищення водопровідної води, оскільки вона вже пройшла таке очищення на водоканалі.

Якщо ви вирішили використовувати цей коагулянт для води з поверхневих водойм, відфільтруйте воду після очищення через піщаний чи ватний фільтр і обов'язково прокип'ятіть її, оскільки коагулянти не забезпечують знезараження.

Інші сфери використання

дезодорант

Також виробник описує інші "чудо-властивості" коагулянту: лікування ран, опіків, отруєнь, отитів, укусів комах і дезодоруючі властивості. Мабуть, використання його в медичних цілях несе в собі небезпеку, оскільки солі алюмінію не мають нічого спільного з бактерицидним та ранозагоювальним ефектом, але можуть сприяти інфікуванню ран.

Що стосується застосування реагенту в якості дезодоранту для тіла, це, фактично, єдина виправдана сфера використання. Попри багато обговорень шкоди солей алюмінію в складі антиперспірантів, досліджень, що підтверджують даний факт не багато.

Перегляди: 10187
0 голос(а/ів)
Поділитися: