Мій фільтр

Як очищають воду на водоканалах?

Час читання: 0 хв.
Як очищають воду на водоканалах?

Сьогодні ми поговоримо про те, який шлях проходить вода по дорозі до нашого крана, а також про недоліки та переваги систем водопідготовки в Україні. Багато хто скаржиться на якість води, але не всі знають чому вона саме така.

Звідки береться вода?

Вода для центральної системи водопостачання може братися з двох джерел — поверхневих водойм і свердловин. Також іноді використовують суміш вод. Наприклад, Київводоканал подає людям різну воду — з Дніпра, Десни та 363 підземних свердловин, а ось маленьке місто Бровари Київської області отримує лише підземну воду.

Розберімося з різницею в початковому складі цих вод, які у них недоліки та переваги.

Поверхневі води

Для річкової або озерної води часто характерний ряд специфічних проблем, які потрібно вирішувати:

  • каламутність, причиною якої є мул утворений мікроорганізмами, зважені частинки глинистих порід тощо;
  • кольоровість і запахи, які переважно викликаються природними органічними речовинами;
  • мікробіологічне забруднення патогенними мікроорганізмами;

Залежно від регіону також можуть спостерігатися підвищені твердість, залізо, вміст важких металів (промислові регіони), нітратів і пестицидів (сільськогосподарські угіддя).

Підземні води

Що ж стосується свердловинної води, у неї зовсім інші характерні проблеми. До них можна віднести твердість, підвищений вміст заліза і/або марганцю, а також сірководню. Також можна спостерігати специфічні забруднення, наприклад, навіть артезіанські води східного регіону, які вважаються найчистішими через велику глибину залягання, можуть бути забруднені іонами важких металів. Історично склалося так, що підземні води навіть там, де можуть забезпечити достатні об'єми, ігноруються, оскільки за радянських часів вважали за краще прокладку довгих трубопроводів використання підземних вод.

Відповідно, процеси визначаються в першу чергу джерелом води. Склад і концентрації забруднювачів частіше впливають на кількість внесених реагентів, режими відстоювання та фільтрації.

З переліку типових проблем води випливає власне послідовність обладнання систем водопідготовки. Ми розглянемо окремо традиційні системи очищення води в Україні.

Системи очищення поверхневих вод

Традиційні системи на території України в цілому ідентичні, тому, як приклад будемо наводити Дніпровську станцію водопідготовки. Вона була побудована в 1939 році. Її паспортна продуктивність 600 тис.м³/добу, фактично ж станція забезпечує приблизно ⅓ цього об'єму - 200 тис.м³/добу. Вона подає воду для районів — Оболонь, Поділ, Виноградар та частини вулиць уздовж окружної дороги.

Днепровская станция очистки воды.jpg

Вода береться через водозабірні ковші насосною станцією першого підйому прямо з Дніпра. Водозабір знаходиться біля острова "Великий", який розташований в місці сполучення Дніпра і Десни в Оболонському районі Києва.

Водозабір з Дніпра

Для того, щоб в систему не потрапляло велике сміття, на вході встановлені спеціальні решітки.

Додаткові опції це ультразвукові випромінювачі для відлякування риби та спеціальна система вентиляції, яка "відганяє" масляні плями або великі згустки водоростей.

Водозаборный ковш.jpg

Станції підйому води

Насосные станции.jpg

Вони виконують функцію відкачування води на очисні споруди. Самі насоси знаходяться під землею, а їхні двигуни — великі та шумні машини, розташовані на поверхні. Сьогодні на станції встановлені нові насоси, але устаткування 1939 року все ще може працювати. Заміна насосів обгрунтована, насамперед низькою енергоефективністю старих.

На етапі першого підйому відбувається хлорування води. Воно дозволяє знезаразити воду перед подачею в систему, зруйнувати частину органічних речовин, і запобігати заростанню ємнісного обладнання водоочисних систем.

Змішування з реагентами

Спочатку вона надходить в блок змішування, де в неї дозуються спеціальні реагенти — коагулянти, які викликають електростатичне притягання зважених часток забруднень. Найпоширенішим коагулянтом є сполуки алюмінію (гідроксихлорид і сульфат). Маса застосовуваних коагулянтів досягає 40 тонн на добу. До речі, саме з цієї причини іноді спостерігається перевищення ГДК алюмінію у водопровідній воді отриманій з поверхневих джерел.

Також в воду вводяться ще одні речовини — флокулянти — полімерні акрилати (30-40 кг / добу) і кремнієва кислота (до 2 т/добу). Вони виконують по суті ту ж роль укрупнення частинок, але вже не електростатичним шляхом, а утворенням полімерних містків. Це дозволяє зібрати й органічні речовини — ті самі фульвокислоти, що викликають кольоровість води.

В результаті роботи внесених речовин відбувається "склеювання" дрібних колоїдних (зважених) часток, відповідно, збільшення їх маси та швидкості осідання.

Відстоювання

Після вода прямує в горизонтальні відстійники. Конструкційно вони являють собою прямокутні басейни.

Їх на Дніпровській станції 9, кількість визначається продуктивністю системи і розмірами самих відстійників.

Отстойники.jpg

Фільтрація

Далі йде блок швидких фільтрів — це резервуари заповнені піском, в отворах, що формуються їх гранулами, вони затримують частинки розміром понад 10 - 30 мкм.

Озонування

Барботажная камера.jpg

Далі вода подається на блок озонування. Він складається з барботажних камер, в яких вода насичується бульбашками кисню та озону. Він дуже сильний окиснювач, який руйнує молекули органічних речовин і мікроорганізмів, чим забезпечує освітлення та знезараження води.

Варто зазначити, що цей етап на Дніпровській станції з 1972 року був унікальним елементом схеми. Сьогодні він став використовуватися частіше, але все ще рідко.

Знезараження

Далі вода прямує в резервуар-накопичувач, де відбувається її хлорування, після чого насосною станцією другого підйому подається в мережу.

Що стосується знезараження, то в 2020 році Дніпровська станція повинна перейти зі знезараження хлорного водою до діоксиду хлору. Його будуть виробляти безпосередньо на станції шляхом електролізу. Цей реагент є найефективнішим на сьогодні та забезпечує високу безпеку, оскільки сховища хлору на сьогодні можуть стати об'єктом техногенної катастрофи в місті Києві.

Варто відзначити, що на Дніпровській та Деснянській станціях лабораторія водоканалу веде постійний контроль якості води, чого не скажеш про інші населені пункти. Особливо складна ситуація в маленьких містечках.

Системи очищення свердловинної води

У деяких містах України свердловинна вода є основним або навіть єдиним джерелом водопровідної води, як наприклад, у Львові чи Харкові.

Вище ми згадували проблеми підземної води — це твердість, високий вміст заліза, марганцю і сірководень.

В даному разі, води від заліза, а не осадження.

Цей процес також розглянемо на прикладі водопідготовки в місті Славута Хмельницької області. Станція побудована нещодавно, але загалом копіює роботу традиційної схеми, за винятком повної автоматизації процесу.

Славута система знезалізнення води.jpg

У місті працюють 14 свердловин, які забезпечують 12 тис.м³/добу. В даному випадку спостерігається традиційна проблема високого рівня заліза.

На станції водопідготовки встановлені сім фільтрів, які являють собою колону заповнену спеціальним матеріалом, що фільтрує, традиційно використовується клиноптилоліт.

Цей матеріал є природним цеолітом і добувається в Закарпатській області, що значно знижує вартість очищення.

Потім проводиться знезараження води гіпохлоритом натрію.

Як бачите, системи очищення підземних вод значно компактніші та простіші.

Реалізовані проєкти водоканалів Ecosoft

Компанія Ecosoft виконує виробництво і монтаж систем будь-якої складності, в тому числі й обладнання водоканалів. Нижче ми перерахуємо об'єкти, реконструкцію яких проводили наші фахівці.

Центральный водоканал города Брусилова Житомирской области

brusilovskiy-tsentralnyy-vodokan.png

В даному випадку була встановлена система продуктивністю 18 м³/год, яка включала:

  • два паралельно встановлених фільтри механічного очищення Arkal 2 "Dual;
  • систему знезалізнення води Ecosoft FPP + 2472 з шести балонів з матеріалом Filter Ag+, який забезпечує видалення механічних частинок.

Водоканал міста Кагарлик Київської області

Водоканал Кагарлик.png

Продуктивність станції 250 м³/добу. Основною проблемою було те, що підземні води містили концентрації заліза та марганцю, які перевищували ГДК, відповідно, в 2,5 і 3 рази.

Станція складалася ряду компонентів.

  1. Ємність для забезпечення запасів вихідної води, в якій була передбачена система розпилення для часткового окиснення домішок ще на моменті водозабору.
  2. Фільтри механічної очистки Arkal 2 '' Dual для видалення частинок глини, піску тощо.
  3. Станція дозування розчину гіпохлориту натрію для окиснення заліза та дезінфекції вихідної води. Управління станцією здійснюється в режимі онлайн.
  4. Система видалення заліза на основі матеріалу Ferromix, який являє собою унікальну розробку фахівців компанії Ecosoft. Матеріал забезпечує видалення заліза, марганцю та сірководню в одну стадію.
  5. Далі вода подається в резервуар очищеної води.

Всі ємності виробляються під габарити та параметри замовника з харчового пластику.

Реконструкція системи очищення води в населеному пункті Іжевське (Казахстан)

Ижевское Казахстан.png

Завдання полягало в тому, щоб повністю модернізувати станцію водопідготовки продуктивністю в 2 тис.м³/добу.

Система передбачає:

  1. озонування;
  2. дозування реагентів;
  3. механічну фільтрацію на засипних фільтрах;
  4. ультрафільтрацію;
  5. знезараження гіпохлоритом;
  6. сорбцію на активованому вугіллі;
  7. пресування осаду після промивання мембран.

Варто відзначити, що ультрафільтрація досить широко застосовується на системах очищення води по всьому світу. Ця технологія виправдовує себе якістю очищення, зниженням габаритів обладнання і високою ефективністю не залежно від якості вихідної води.

Чому ж із кранів тече брудна вода?

Якщо вода проходить так багато етапів очищення, чому з крана вона витікає мутнуватою та з жовтуватим відтінком? Річ у тім, що після обробки на водоканалах вона потрапляє в систему трубопроводів. Їх внутрішня поверхня покрита різноманітними нальотами та біологічними обростаннями. Хлор, який дозується в воду для забезпечення пролонгованої знезаражувальної дії, окиснює ці речовини, внаслідок чого в воду виділяються вже продукти взаємодії. Крім надання воді негативних органолептичних якостей, вони є канцерогенними.

Чи можна пити воду з крана?

Насправді, вода яку подають в труби водоканали часто відповідає державним стандартам на питну воду. Вона може містити певну кількість токсикантів, але при цьому не принесе серйозних проблем здоров'ю людини. Але є ж ще недобросовісні водоканали та старі водопровідні труби, які забруднюють воду по шляху в ваш кран.

Так що пити чи не пити, вирішувати вам. А ми можемо надати високоякісне обладнання для підготовки питної води у вас вдома.



Перегляди: 22643
0 голос(а/ів)
Поділитися: