Вимоги до якості питної води
ДЕРЖАВНІ САНІТАРНІ НОРМИ І ПРАВИЛА ДСанПіН 2.2.4-171-10
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»
Норми питної води є вкрай важливими для забезпечення здоров'я людей. Вони визначають безпечні рівні різних забруднювальних речовин, забезпечуючи запобігання захворюванням і підтримуючи загальний стан здоров'я. Здійснення ефективних систем очищення, таких як продукція від Ecosoft, відіграє ключову роль у досягненні цих норм. Фільтри для очищення води можуть успішно видаляти забруднювальні речовини, забезпечуючи воду, що відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
Вода для пиття повинна бути безпечною для споживання, гарантуючи збереження здоров'я людей. Критерії якості питної води повинні відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад. Для створення питної води слід віддавати перевагу воді з підземних джерел питного водопостачання, які ефективно захищені від біологічного, хімічного та радіаційного забруднення.
Для оцінки гігієнічної безпеки та якості питної води проводять аналіз бактеріологічних показників (мікробіологічних, паразитарних), санітарно-хімічних (органолептичних, фізико-хімічних, санітарно-токсикологічних), а також радіаційних показників, які вказані у додатках 1-3. Гігієнічні вимоги до питної води включають такі аспекти, як відсутність шкідливих мікроорганізмів, хімічних забруднень, належний рівень мінералізації та інші фізико-хімічні параметри.
Під час вибору вододжерела та технології водопідготовки у випадку будівництва або реконструкції підприємства питного водопостачання населення треба надавати перевагу джерелам і технологіям, які забезпечать виробництво питної води з оптимальним вмістом мінеральних речовин за показниками фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води (додаток 4).
У додатку 1 надано норми води для перевірки безпеки питної води, контролюючі наявність мікроорганізмів та інших шкідливих речовин у різних джерелах. Розглянуто ключові показники з різних джерел, таких як водопровід, колодязі, каптажі, та фасована вода.
Доповнення 1
до Державних санітарних норм і правил ДСанПіН 2.2.4-171-10
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»
Показники епідемічної безпеки питної води
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи для питної води |
||
водопровідної, з пунктів розливу та бюветів |
з колодязів і каптажів джерел |
фасованої |
||
Загальне мікробне число при t = 37 °C – 24 години* |
КОЕ/см3 |
≤ 100 (≤ 50)** |
не визначається |
≤ 20 |
Загальне мікробне число
при t = 22 °C – 72 години |
КОЕ/см3 |
не визначається |
не визначається |
≤ 100 |
Загальні коліформи *** |
КОЕ/100 см3 |
відсутність |
≤ 1 |
відсутність |
E.coli*** |
КОЕ/100 см3 |
відсутність |
відсутність |
відсутність |
Ентерококи *** |
КОЕ/100 см3 |
відсутність |
не визначається |
відсутність |
Синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa) |
КОЕ/100 см3 |
не визначається |
не визначається |
відсутність |
Патогенні ентеробактерії |
наявність в 1 дм3 |
відсутність |
відсутність |
відсутність |
Коліфаги**** |
БОЕ/дм3 |
відсутність |
відсутність |
відсутність |
Ентеровіруси, аденовіруси, антигени ротавірусів, реовірусів, вірусу гепатиту А та інші |
наявність у 10 дм3 |
відсутність |
відсутність |
відсутність |
Патогенні кишкові найпростіші: цисти криптоспоридій, ізоспор, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та інші |
клітини, цисти в 50 дм3 |
відсутність |
відсутність |
відсутність |
Кишкові гельмінти |
клітини, яйця, личинки, в 50 дм3 |
відсутність |
відсутність |
відсутність |
* Для 95% водних зразків, взятих з водопровідної мережі і підданих аналізу протягом року. 10 років після введення в дію санітарних норм.
*** Для 98% проб води, відібраних з водопровідної мережі, що досліджувались протягом року.
**** Визначають додатково у питній воді з поверхневих вододжерел у місцях її надходження з очисних споруд в розподільну мережу, а також в ґрунтових водах.
Примітка:
Дослідження питної води з поверхневих вододжерел чи ґрунтової води за показниками, передбаченими пунктами 7 і 9, проводяться у разі виявлення в двох послідовно відібраних пробах води загальних коліформ, E.coli, ентерококів чи коліфагів (пп. 3, 4, 5 і 8), аналіз питної води з підземних артезіанських і міжшарових безнапірних водоносних шарів, враховуючи показники, зазначені у пп. 7, 8 і 9, проводиться у випадку виявлення загальних коліформних бактерій, E.coli чи ентерококів у двох послідовно взятих пробах води (пп. 3, 4, 5).
Водночас дослідження води на вміст збудників інфекційних хвороб вірусної етіології проводяться в разі виявлення в її пробах коліфагів, а на вміст збудників бактеріальної етіології — у разі виявлення в її пробах загальних коліформ, E.coli чи ентерококів. Загальні коліформи і ентерококи досліджуються в трьох обсягах по 100 см3.
Додаток 2 являє собою огляд показників, що використовуються для оцінки якості та безпеки питної води. Органолептичні показники включають фізичні показники якості води, такі як запах, колірність води, каламутність, смак і післясмак, які оцінюються за ступенем їх вираженості. До фізико-хімічних показників належать речовини, що потрапляють у воду як природним шляхом (наприклад, із ґрунту), так і ті, що додаються під час її обробки. Хімічні речовини, що визначають токсикологічні характеристики якості води, можуть бути природного і техногенного походження, а також додаватися в процесі її очищення.
Доповнення 2
до Державних санітарних норм і правил ДСанПіН 2.2.4-171-10
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»
Санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води
Таблиця 1
№ з/п |
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи для питної води згідно з |
||
водопровідної |
з колодязів і каптажів, джерел |
фасованої, з пунктів розливу та бюветів |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
I. Органолептичні показники | |||||
1 |
Запах: при t = 20 °C при t = 60 °C |
бали |
≤2 ≤2 |
≤3 ≤3 |
≤0 (2)4 ≤1 (2)4 |
2 |
Кольоровість |
градуси |
≤20 (35)1 |
≤35 |
≤10 (20)4 |
3 |
Мутність |
нефелометрична одиниця мутності (1 НОК = 0,58 мг/дм3) |
≤1,0 (3,5)1 ≤2,6 (3,5)1 — для підземного джерела |
≤3,5 |
≤0,5 (1,0)4
|
4 |
Смак і присмак |
бали |
≤2 |
≤3 |
≤0 (2)4 |
II. Фізико-хімічні показники | |||||
5 |
Водневий показник |
одиниці рН |
6,5–8,5 |
6,5–8,5 |
6,5–8,5 (≤4,5)5 |
6 |
Діоксид вуглецю |
% |
не визначається |
не визначається |
0,2—0,3 для слабогазованої 0,31—0,4 для середньогазованої > 0,4 для сильногазованої |
7 |
Залізо загальне |
мг/дм3 |
≤0,2 (1,0)1 |
≤1,0 |
≤0,2 |
8 |
Загальна жорсткість |
ммоль/дм3 |
≤7,0 (10,0)1 |
≤10,0 |
≤7,0 |
9 |
Загальна лужність |
ммоль/дм3 |
не визначається |
не визначається |
≤6,5 |
10 |
Йод |
мкг/дм3 |
не визначається |
не визначається |
≤50 |
11 |
Кальцій |
мг/дм3 |
не визначається |
не визначається |
≤130 |
12 |
Магній |
мг/дм3 |
не визначається |
не визначається |
≤80 |
13 |
Марганець |
мг/дм3 |
≤0,05 (0,5)1 |
≤0,5 |
≤0,05 |
14 |
Мідь |
мг/дм3 |
≤1,0 |
не визначається |
≤1,0 |
15 |
Поліфосфати (за РО43-) |
мг/дм3 |
≤3,5 |
не визначається |
≤0,6 (3,5)4 |
16 |
Сульфати |
мг/дм3 |
≤250 (500)1 |
≤500 |
≤250 |
17 |
Сухий залишок |
мг/дм3 |
≤1000 (1500)1 |
≤1500 |
≤1000 |
18 |
Хлор залишковий вільний |
мг/дм3 |
≤0,5 |
≤0,5 |
≤0,05 |
19 |
Хлориди |
мг/дм3 |
≤250 (350)1 |
≤350 |
≤250 |
20 |
Цинк |
мг/дм3 |
≤1,0 |
не визначається |
≤1,0 |
б) органічні компоненти | |||||
21 |
Хлор залишковий зв'язаний |
мг/дм3 |
≤1,2 |
≤1,2 |
≤0,05 |
Санітарно-токсикологічні показники а) неорганічні показники | |||||
22 |
Алюміній** |
мг/дм3 |
≤0,2 (0,5)2 |
не визначається |
≤0,1 |
23 |
Амоній |
мг/дм3 |
≤0,5 (2,6)1 |
≤2,6 |
≤0,1 (1,2)1,4 |
24 |
Діоксид хлору |
мг/дм3 |
≤0,1 |
не визначається |
не визначається |
25 |
Кадмій ** |
мг/дм3 |
≤0,001 |
не визначається |
≤0,001 |
26 |
Кремній** |
мг/дм3 |
≤10 |
не визначається |
≤10 |
27 |
Миш'як** |
мг/дм3 |
≤0,01 |
не визначається |
≤0,01 |
28 |
Молібден** |
мг/дм3 |
≤0,07 |
не визначається |
≤0,07 |
29 |
Натрій** |
мг/дм3 |
≤200 |
не визначається |
≤200 |
30 |
Нітрати (по NO3) |
мг/дм3 |
≤50 |
≤50 |
≤10 (50)4 |
31 |
Нітрити** |
мг/дм3 |
≤0,5 (0,1)3 |
≤3,3 |
≤0,5 (0,1)7 |
32 |
Озон залишковий |
мг/дм3 |
0,1-0,3 |
не визначається |
не визначається |
33 |
Ртуть* |
мг/дм3 |
≤0,0005 |
не визначається |
≤0,0005 |
34 |
Свинець** |
мг/дм3 |
≤0,01 |
не визначається |
≤0,01 |
35 |
Срібло** |
мг/дм3 |
не визначається |
не визначається |
≤0,025 |
36 |
Фториди ** |
мг/дм3 |
для кліматичних зон: IV≤0,7 III≤1,2 II≤1,5 |
≤1,5 |
≤1,56 для кліматичних зон: IV≤0,7 III≤1,2 II≤1,5 |
37 |
Хлорити |
мг/дм3 |
≤0,2 |
не визначається |
не визначається |
б) органічні компоненти | |||||
38 |
Поліакриламід залишковий ** |
мг/дм3 |
≤2 |
не визначається |
<0,2 |
39 |
Формальдегід** |
мг/дм3 |
≤0,05 |
не визначається |
≤0,05 |
40 |
Хлороформ** |
мкг/дм3 |
— |
не визначається |
≤6 |
в) інтегральний показник | |||||
41 |
Перманганатна окислюваність |
мг/дм3 |
— |
— |
—4 |
* Речовини I класу небезпеки.
** Речовини II класу небезпеки.
1Норматив, зазначений у дужках, установлюється в окремих випадках за погодженням з головним державним санітарним лікарем відповідної адміністративної території.
2Норматив, зазначений у дужках, установлюється для питної води, обробленої реагентами, які містять алюміній.
3Норматив, зазначений у дужках, установлюється для обробленої питної води.
4Норматив, зазначений у дужках, установлюється для питної води фасованої газованої, питної води з пунктів розливу й бюветів.
5pН для газованої питної води.
6Норматив встановлюється виключно для питної води фасованої. Для питної води з пунктів розливу та бюветів норматив встановлюється за кліматичними зонами.
7Норматив, зазначений у дужках, установлюється для негазованої питної води.
Примітки:
1. У водопровідній питній воді визначаються:
хлороформ — якщо питна вода з поверхневих вододжерел;
хлор залишковий вільний та зв'язаний, озон, поліакриламід — у разі застосування в процесі водопідготовки відповідних реагентів;
формальдегід — у разі озонування води в процесі водопідготовки;
діоксид хлору та хлорити — у разі обробки води діоксидом хлору в процесі водопідготовки.
2. У питній воді фасованій, з пунктів розливу та бюветів визначаються:
хлороформ — якщо вода хлорується в процесі водопідготовки або використовується хлорована вихідна вода;
формальдегід — у разі озонування води в процесі водопідготовки або якщо використовується озонована вихідна вода;
срібло і діоксид вуглецю — у разі застосування в процесі водопідготовки відповідних реагентів чи речовин;
поліакриламід — у разі використання в процесі водопідготовки водопровідної питної води з поверхневого джерела питного водопостачання.
Таблиця 2
№ з/п |
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи для питної води (ДСанПіН 2.2.4-171-10) |
||
водопровідної |
з колодязів і каптажів джерел |
фасованої, з пунктів розливу та бюветів |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
I. Фізико-хімічні показники органічні компоненти | |||||
1 |
Нафтопродукти |
мг/дм3 |
≤0,1 |
не визначається |
≤0,01 |
2 |
Поверхнево активні речовини аніонні |
мг/дм3 |
≤0,5 |
не визначається |
≤0,05 |
II. Санітарно-токсикологічні показники а) неорганічні компоненти | |||||
3 |
Кобальт ** |
мг/дм3 |
≤0,1 |
не визначається |
≤0,1 |
4 |
Нікель |
мг/дм3 |
≤0,02 |
не визначається |
≤0,02 |
5 |
Селен ** |
мг/дм3 |
≤0,01 |
не визначається |
≤0,01 |
6 |
Хром загальний |
мг/дм3 |
≤0,05 |
не визначається |
≤0,05 |
а) органічні компоненти | |||||
7 |
Бенз(а)пірен * |
мкг/дм3 |
≤0,005 |
не визначається |
≤0,02 |
8 |
Дібромхлорметан ** |
мкг/дм3 |
≤10 |
не визначається |
≤1 |
9 |
Пестициди1, 2 |
мг/дм3 |
≤0,0001 |
не визначається |
≤0,0001 |
10 |
Пестициди1, 3 (сума) |
мг/дм3 |
≤0,0005 |
не визначається |
≤0,0005 |
11 |
Тригалогенметани4 (сума) |
мкг/дм3 |
≤100 |
не визначається |
≤102 |
12 |
Хлороформ** |
мкг/дм3 |
≤60 |
— |
— |
в) інтегральний показник | |||||
13 |
Перманганатна окислюваність |
мг/дм3 |
≤5,0 |
— |
— |
* Речовини I класу небезпеки.
** Речовини II класу небезпеки.
1Пестициди включають органічні інсектициди, органічні гербіциди, органічні фунгіциди, органічний нематоцид, органічний акарицид, органічні альгіциди, органічний родентицид, органічні сліміциди, споріднені продукти (серед них регулятори росту) і їх метаболіти, продукти реакції і розпаду. Перелік пестицидів, які визначаються в питній воді, встановлюється в кожному конкретному випадку і має включати лише ті пестициди, які можуть знаходитися в джерелі питного водопостачання.
2 Норматив для кожного окремого пестициду. У випадку наявності в джерелі питного водопостачання алдрину, дієлдрину, гептахлориду та гептахлорепоксиду їх вміст у питній воді має становити не більше ніж 0,03 мкг / дм3 для кожної з цих речовин.
3Сума пестицидів визначається як сума концентрацій кожного окремого пестициду.
4Сума тригалогенметанів визначається як сума концентрацій хлороформу, бромоформу, дібромхлорметану і бромдихлорметану.
Примітка:
Тригалогенметани і дібромхлорметан визначаються у водопровідній питній воді з поверхневих вододжерел, а також у питній воді фасованій, з пунктів розливу та бюветів — у разі, якщо вода хлорується в процесі водопідготовки або використовується хлорована вихідна вода.
У таблиці 3 наведено фізико-хімічні та санітарно-токсикологічні показники якості води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 для водопровідної води, вод із колодязів і каптажів, фасованої води, а також води з пунктів розливу та бюветів.
Таблиця 3 (набуває чинності з 2020 р.)
№ з/п |
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи для питної води (ДСанПіН 2.2.4-171-10) |
||
водопровідної |
з колодязів і каптажів джерел |
фасованої, з пунктів розливу та бюветів |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
I. Фізико-хімічні показники | |||||
1 |
Феноли леткі |
мг/дм3 |
≤0,001 |
не визначається |
<0,0005 |
2 |
Хлорфеноли |
мг/дм3 |
≤0,0003 |
не визначається |
≤0,0003 |
II. Санітарно-токсикологічні показники а) неорганічні компоненти | |||||
3 |
Берилій* |
мг/дм3 |
≤0,0002 |
не визначається |
≤0,0002 |
4 |
Бор** |
мг/дм3 |
≤0,5 |
не визначається |
≤0,5 |
5 |
Стронцій** |
мг/дм3 |
≤7,0 |
не визначається |
≤7,0 |
6 |
Сурма** |
мг/дм3 |
≤0,005 |
не визначається |
≤0,005 |
7 |
Ціаніди** |
мг/дм3 |
≤0,05 |
не визначається |
≤0,05 |
а) органічні компоненти | |||||
8 |
Бензол** |
мг/дм3 |
≤0,001 |
не визначається |
≤0,001 |
9 |
1,2 — дихлоретан** |
мкг/дм3 |
≤3 |
не визначається |
≤0,3 |
10 |
Тетрахлорвуглець** |
мкг/дм3 |
≤2 |
не визначається |
≤0,2 |
11 |
Трихлоретилен** і тетрахлоретилен** (сума) |
мкг/дм3 |
≤10 |
не визначається |
≤1 |
в) інтегральний показник | |||||
12 |
Загальний органічний вуглець |
мг/дм3 |
≤8,0*** |
не визначається |
≤3,0 |
* Речовини I класу небезпеки.
** Речовини II класу небезпеки.
*** Не визначається на підприємствах питного водопостачання з обсягом виробництва питної води менше 10 000 м3 на добу.
Примітки:
1. 1,2 — дихлоретан, тетрахлорвуглець, трихлоретилен і тетрахлоретилен (сума) визначаються у водопровідній питній воді з поверхневих вододжерел, а також у питній воді фасованій, з пунктів розливу та бюветів — у випадку, якщо вода хлорується в процесі водопідготовки або використовується хлорована вихідна вода.
2. Загальний органічний вуглець може визначатись замість перманганатної окислюваності.
У таблиці 1 додатка 3 представлено основні показники радіаційної безпеки питної води. Обидва показники суворо відповідають встановленим нормам, забезпечуючи мінімальний рівень радіаційної активності в питній воді та гарантуючи її безпеку для споживачів. У таблиці 2 представлені основні параметри радіаційної безпеки в питній воді, забезпечуючи контроль за активністю різних ізотопів.
Додаток 3
до Державних санітарних норм і правил ДСанПін 2.2.4-171-10
«Гігієнічні вимоги до якості питної води»
У таблиці 1 представлено основні показники радіаційної безпеки питної води. Обидва показники суворо відповідають встановленим нормам, забезпечуючи мінімальний рівень радіаційної активності в питній воді та гарантуючи її безпеку для споживачів.
Показники питомої альфа- і бета-активності питної води
Таблиця 1
№ з/п |
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Сумарна альфа-активність |
Бк/дм3 |
≤0,1 |
2 |
Сумарна бета-активність |
Бк/дм3 |
≤1,0 |
Радіаційні показники безпеки питної води
Таблиця 2
№ з/п |
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Сумарна активність природної суміші ізотопів U |
Бк/дм3 |
≤1 |
2 |
Питома активність 226Ra |
Бк/дм3 |
≤1 |
3 |
Питома активність 228Ra |
Бк/дм3 |
≤1 |
4 |
Питома активність 222Rn |
Бк/дм3 |
≤100 |
5 |
Питома активність 137Cs |
Бк/дм3 |
≤2 |
6 |
Питома активність 90Sr |
Бк/дм3 |
≤2 |
У додатку 4 подано хімічні показники якості питної води, що впливають на її хімічні властивості. Ці показники забезпечують інформацію про хімічну структуру води, даючи змогу оцінити її придатність для споживання та використання в побуті.
Додаток 4
до Державних санітарних норм і правил ДСанПін 2.2.4-171-10
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»
Показники фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води
№ з/п |
Найменування показників |
Одиниця вимірювання |
Нормативи |
1 |
Загальна твердість |
ммоль/дм3 |
1,5–7,0 |
2 |
Загальна лужність |
ммоль/дм3 |
0,5–6,5 |
3 |
Йод |
мкг/дм3 |
20–30 |
4 |
Калій |
мг/дм3 |
2–20 |
5 |
Кальцій |
мг/дм3 |
25–75 |
6 |
Магній |
мг/дм3 |
10–50 |
7 |
Натрій |
мг/дм3 |
2–20 |
8 |
Сухий залишок |
мг/дм3 |
200–500 |
9 |
Фториди |
мг/дм3 |
0,7–1,2 |
Як визначити якість питної води?
Якість питної води оцінюють в акредитованих лабораторіях, надавши їм зразки. У разі відсутності доступу до лабораторії, можна провести самостійний аналіз для приблизного визначення характеристик води. Хоча такий метод не забезпечує високу точність, він дає орієнтовну інформацію про склад і якість води.
Візуальний аналіз, проведений "на око", може виявити наявність домішок. Розмістіть білий аркуш паперу за прозорою пляшкою з водою та огляньте її навпроти джерела світла. Осад на дні пляшки може свідчити про вміст заліза або інших домішок.
Проба на смак і запах також важливі. Запах сірководню може вказувати на бактеріальну активність, а запах затхлості та сирої землі - на органічні домішки. Хімічний запах може бути ознакою забруднення неочищеними стоками. Важливо зазначити, що перевірку на смак рекомендується проводити тільки за відсутності запаху.
У будь-якому разі краще звернутися до професіоналів для отримання точних результатів.
Ресурси:
Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10) URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0452-10 (дата звернення: 12.07.2023).
Прокопов, В. О. "Стан та якість питної води централізованих систем водопостачання України в сучасних умовах (погляд на проблему з позицій гігієни)." Гігієна населених місць 64 (2014): 56-67.