Мій фільтр

Звідки береться алюміній у воді та що з цим робити?

Час читання: 0 хв.
Звідки береться алюміній у воді та що з цим робити?

Однією з активно обговорюваних в останньому десятилітті домішок води та харчових продуктів є алюміній. Сьогодні ми розберемося звідки він потрапляє в питну воду, які від цього наслідки, і як з ним боротися.

Джерела алюмінію у воді

Існує кілька шляхів надходження солей алюмінію у воду. В першу чергу це:

  • реагенти для очищення води на станціях водопідготовки;
  • стоки промислових підприємств, а також атмосферні опади, що містять їх викиди;
  • природні алюмосилікатні мінерали та глини, яким властива обмежена розчинність.

Природне надходження алюмінію у воду

Каолин природный

Цей хімічний елемент є третім за поширення в земній корі. Відповідно може надходити у воду з природних мінералів: глин і алюмосилікатів. Він присутній в поверхневих, в грунтових, і навіть в підземних водах. Діяльність людини сприяє інтенсифікації розчинення природних мінералів.

Дані Всесвітньої організації охорони здоров'я від 1997 року говорять про те, що концентрація алюмінію в поверхневих водах досягає зазвичай не більше 0,05 мг/л для нейтральних і лужних вод, але може бути вище для кислих вод (до 90 мг/л). Згідно з дослідженнями, які проводилися в США вже у 21 столітті, вміст алюмінію в грунтових водах може варіюватися в межах 14 - 290 мг/л, а в поверхневих - 16-1170 мг/л. Системного огляду інформації стосовно алюмінію в природних водах України немає. Згідно з екологічними паспортами регіонів його вміст у природних водах підвищено в:

  • Запорізькій області в частині проб Дніпровської води вже після її спуску з алюмінієвого комбінату;
  • Луганській області, багатій промисловими підприємствами насичені алюмінієм води річки Сіверський Донець.

Ці факти підтверджують тезу про те, що промисловість впливає на забруднення води найгірше.

Звідки алюміній в питній воді?

Коагуляция воды сульфат алюминия

Вміст алюмінію в питній воді, визначається її вихідними показниками, а також кількістю домішок, які вносяться в процесі водопідготовки. Щодо реагентів, які застосовуються на станціях водопідготовки, існує два можливих джерела забруднення:

  • алюміній сульфат та інші солі-коагулянти для освітлення води;
  • реагенти для знефторювання води.

Одними з найбільш широко застосовуваних коагулянтів є якраз солі алюмінію, вони допомагають очистити воду від зважених часток, які містять гумінові та фульвокислоти, бактерії та ін. Зустріти алюміній в українській водопровідній воді можна там, де джерелом водозабору є поверхневі водойми (річки та водосховища), а ось для очищення підземних вод коагулянти у нас не застосовують. Детальніше про те, як працює коагуляція води, і чому ж застосовують саме сульфат алюмінію, ми писали раніше.

Гранично допустима концентрація алюмінію в питній воді - 0,2 мг/л, аналогічні рекомендації дає ВООЗ, Європейська директива за якістю води та законодавства більшості країн. У США ж встановлено обмеження в 0,05 мг/л. Згодом ми пояснимо чому, але якщо вас зацікавила ця тема, тоді ви, напевно, вже здогадуєтеся.

Яка ситуація з питною водою в Україні?

Що стосується міста Києва, де в системі водопідготовки застосовують сульфат алюмінію, ситуація наступна: не менше, ніж в 16% проб, його вміст перевищує граничнодопустимі значення, і тільки в 10% зразків води, він не виявлений зовсім, інші значення знаходяться в межах 0,2 мг/л. В інших областях, ситуація часто аналогічна.

У зв'язку з низькою актуальністю теми систематичних досліджень якості води в Україні щодо вмісту алюмінію в цілому немає, оскільки існують пріоритетніші завдання.

Алюміній і хвороба Альцгеймера: чи є зв'язок?

Алюміній і хвороба Альцгеймера

Поглинання алюмінію людським організмом низьке - , не більше, ніж 1%. І залежить від наявності інших сполук, наприклад, кремнію, pH, концентрації у воді або їжі тощо. Основним шляхом виведення алюмінію є сечостатева система.

Дози алюмінію, які є летальними для людини невідомі, оскільки дуже високі. Дослідження, які проводилися на мишах і щурах, показали, що летальна доза становить від 200 до 1000 мг на кілограм ваги.

Що стосується токсичних впливів, то отруєння у тварин можуть викликати дозування понад 100 мг/л. За всю історію застосування алюмінієвих коагулянтів був зафіксований лише один випадок масового отруєння в містечку Кемелфорд в Британії. Тоді зафіксованими ознаками отруєння у людей були нудота, блювота, діарея, висипання і біль у суглобах.

Що стосується розладів пов'язаних з роботою нервової системи та, власне, хвороби Альцгеймера ситуація неоднозначна, а дослідження тривають. Алюміній був ідентифікований в амілоїдних бляшках, які є однією з діагностичних ознак хвороби Альцгеймера. Потім проводилися численні дослідження, які детально розглядалися усіма відповідальними за суспільне здоров'я організаціями. Акцент робився на питну воду, хоча вона є далеко не головним джерелом надходження алюмінію в організм людини:лише 4% його добового прийому вносить вода, решта додається переважно з їжі.

Остаточної відповіді на питання про те, як пов'язаний алюміній з розвитком хвороби Альцгеймера немає, але наявність зв'язку дослідженнями підтверджується.

Як очистити воду від алюмінію вдома?

Видалити алюміній з води в домашніх умовах можна за допомогою побутового фільтра зворотного осмосу. Крім цього, він допоможе видалити й інші небезпечні забруднення, включаючи канцерогенну хлорорганіку, мікробіологічні забруднення та важкі метали.

Насправді ж актуальність алюмінію на тлі інших проблем водопровідної питної води, неймовірно низька. В цілому навіть при відсутності алюмінію, неочищеною її краще не пити. Про особливості води в різних регіонах України можна дізнатися у відповідному розділі нашого блогу.

Перегляди: 4751
0 голос(а/ів)
Поділитися: