Мій фільтр

Якість води в Києві

Час читання: 0 хв.
Якість води в Києві

На якість води впливають безліч різних чинників. Якщо говорити про водопровідну воду, то факторами, що впливають на якість води, будуть система попереднього очищення, якість вихідної води в джерелі водозабору та стан системи трубопроводів. Стан свердловинної води залежить від глибини свердловини та складу підземних вод, їх забруднення сірководнем, нафтопродуктами тощо. Що стосується колодязної води, ми вже писали, важливо які об'єкти знаходяться навколо колодязя, наприклад, використання на прилеглих полях нітратних добрив призводить до забруднення ними води. Детальніше про бювети в Києві та якість води в них можна прочитати у відповідній статті.

У нашій лабораторії робляться тисячі аналізів води щороку, тому ми вирішили проаналізувати якість води в кожному регіоні. А оскільки найбільша кількість проб на аналізи надходить з Києва та області, почнемо опис стану води з цього регіону.

Звідки Київ забезпечується водою?

Київ забезпечується водою з Дніпра, Десни та підземних свердловин, з яких вода піднімається на Дніпровську та Деснянську станції підготовки питної води.

Днепровская станция.png

Дніпровська насосна станція введена в експлуатацію в 1939 році, її проєктна продуктивність 600 тис.м³/добу. На ній застосовується класична схема реагентного очищення води. Вона передбачає кілька стадій.

  1. Очищення на металевих сітках від габаритного сміття: сучки, пакети тощо.
  2. Введення реагентів — окиснювачів (хлорвмісних сполук) для окислення органічних частинок забруднень, а також водоростей, мікроорганізмів та інших домішок і коагулянтів (речовини, які викликають злипання більш дрібних зважених часток у великі швидко осідають агломерати).
  3. Відстоювання для максимального видалення коагульованих частинок.
  4. Після відстійників вода прямує на механічні фільтри з кварцовим піском для видалення частинок розміром 20 - 50 мкм.
  5. Обробка озоном, яка забезпечує максимальне окиснення домішок.
  6. Перед подачею в трубопровід хлорується із застосуванням хлорвмісних реагентів, переважно суміші газоподібного хлору та аміачної води.

Перед подачею в трубопровід хлорується із застосуванням хлорвмісних реагентів, переважно суміші газоподібного хлору та аміачної води.

Деснянська станція була запущена в 1961 році, продуктивність - 1 млн. 80 тис.м3/добу. Принцип роботи її аналогічний Дніпровській за виключенням озонування.

Власне ці дві системи вносять воду у водопровідну мережу міста Києва та деяких прилеглих територій, зокрема Вишгородського та Києво-Святошинського району.

Варто відзначити, що після очищення вода рухається по трубопроводах, деякі з яких були прокладені ще в 60-ті роки минулого століття. Більшість труб виготовлені з чавуну. Через те, що він піддається впливу води та інших факторів навколишнього середовища, труби піддаються корозії та біологічним обростання. Тому спостерігається вторинне забруднення води мулом, іржею і мікроорганізмами. Також це призводить до частих аварій — проривів трубопроводів і, відповідно, неконтрольованого скидання води з системи та аварійних відключень.

Приблизно такі ж схеми працюють в населених пунктах Київської області, залежно від джерела водопостачання може бути доданий етап знезалізнення або пом'якшення на іонообмінних фільтрах.

Чи ефективна така очистка?

Screenshot (7).png

Вище ми описали технологію очищення води. Вона направлена в першу чергу на зниження кольоровості та каламутності води. Також в процесі такого очищення видаляється основна частина важких металів, фосфатів, нітратів, знижується твердість і вміст заліза. Але з урахуванням якості вихідної води та вторинного забруднення її в трубопроводах, вода просто не може бути достатньо чистою для пиття.

Лабораторія Ecosoft з 2010 року проводить аналізи води в Києві, пізніше ми почали розміщувати їх результати на карті якості води. Сьогодні можна побачити кожен аналіз води зроблений в нашій лабораторії з вказаною адресою та зрозуміти, яка вода тече у вас.

Якість води

В цілому, вода в Києві безпечна, але тривале її пиття не рекомендується. Нижче можна побачити показники аналізів води в Києві за останні кілька років. На діаграмах наведені співвідношення кількості проб води задовільної якості (зеленим і жовтим кольорами), до тих, які не відповідають нормативним документам (червоним кольором), зокрема ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Цей документ використовується при оцінці якості водопровідної, бутильованої та джерельної води. Скорочення ГДК означає "гранично допустима концентрація" забруднювача у воді, при якій він не буде приводити до погіршення стану здоров'я людини.

Якість водопровідної води в Києві

Залізо та манган

Про головні показники води ми писали раніше. У цьому матеріалі можна знайти короткі пояснення впливу кожного показника аналізу води на організм людини.

Якщо розглядати вибірку з більш ніж тисячі результатів аналізу водопровідної води на залізо в Києві:

  • концентрації вище 0,2 мг/л містять 18% проб;
  • 0,1 - 0,2 мг/л - 39% - при такому вмісті заліза вода буде утворювати рудий наліт і мати відтінок;
  • менш як 0,1 мг/л - 43% - це вода, якість якої є задовільною як для пиття так і для господарсько-побутового застосування.

Що стосується мангану, статистичні дані виглядають приблизно так:

  • 38% проб містять понад 0,05 мг/л марганцю, що вище ГДК, кратність перевищення досягає 3 разів;
  • 60% - містять 0,1 - 0,05 мг/л;
  • тільки 2% проб не містять його або містять мікрокількості. 
Марганець, як і залізо утворює наліт на сантехніці, але при цьому ще й несе підвищену небезпеку для здоров'я. Він впливає на роботу нервової системи.

Нітрати

Ми вже писали велику статтю про їх походження в різних водах. Якщо коротко, то вони вносять переважно з полів в весняно літній період в весняно-літній період. Водопровідна вода ж просто недостатньо очищується. Середні показники по місту Києву зазвичай коливаються в межах до 10 мг/л, але в деяких випадках можна спостерігати значення близько 200 мг/л.

Алюміній

Належить до групи важких металів. Приблизно в 16% проб водопровідної води по Києву підвищений вміст цього металу, в 74% вміст знаходиться в межах ГДК, і лише в 10% спостерігається відсутність або слідові кількості алюмінію. Джерелом його надходження в воду часто є реагенти, які вносяться в воду на стадії коагуляції.

Фториди

Вміст фторидів, хлоридів і сульфатів не перевищений у водопровідній воді Києва. Незначне підвищення гранично допустимої концентрації амонію спостерігається в декількох пробах води в Шевченківському районі Києва.

Що стосується свердловин і колодязів на території міста, оскільки вони не сильно поширені, а якість води сильно залежить від їх глибини, ми не будемо вдаватися в докладний опис статистичних даних. Ви можете побачити їх аналізи на мапі якості води. В цілому підземні води в Києві мають підвищену твердість і вміст заліза.

Ми багато років робили безкоштовний аналіз води в Києві та в інших регіонах України, сьогодні це платна послуга. Ви можете замовити базовий або розширений аналіз води у вигляді пляшки, яка прийде вам поштою, яку потрібно наповнити водою та відправити нам. Ми швидко проведемо дослідження, і відправимо результати на електронну пошту, а на нашій мапі додасться нова точка, яка допоможе людям знати більше про воду.

Перегляди: 14021
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber