Вода з медом
Ще однією цікавою темою, яку ми випадково зустріли в Інтернеті, є "медова вода". Її п'ють вранці, ввечері, холодною, гарячою, додають лимон, корицю та інші компоненти ... Переваги, що перераховуються в Мережі, загалом не особливо відрізняються від переваг "кисневої" або ж "лимонної води": допомагає схуднути, тонізує, покращує травлення. Нижче ми розберемося з тим, чи має наука якісь докази цих чудо-властивостей, а заразом вирішимо питання, яке цікавить багатьох: чи можна додавати мед в гарячий чай, воду та інші напої?
Хімія
Мед дуже багатий мікро- і макроелементами, розглянемо його склад детальніше: фруктоза (38%), глюкоза (31%), сахароза (1%) та інші цукри, наприклад, мальтоза (9%), від 13 до 20% становить вода, ще близько 4% — інші компоненти.
Що стосується важливих вітамінів і мінералів, то їх узагальнені кількості в 100 грамах і, для зручності, в чайній ложці меду (9 г) ми наводимо нижче. Для оцінки кількості корисних речовин в останньому стовпчику таблиці наводиться добова потреба в цих складових.
Як бачите, кількість мінералів і вітамінів в складі меду не така велика і точно не становить добовий запас. Тому поїдання меду заради користі вже точно не виправдано. Хоча якщо у вас є звичка споживати солодкі напої, то вода з медом точно буде більш гідною альтернативою.
Чи можна додавати мед в гарячий чай?
Дуже багато людей переконані в тому, що нагрівати мед не можна, тобто його не можна додавати у випічку, гарячий чай. Якщо запитати людину, чому вона так вважає, то зазвичай у відповідь можна почути, що в процесі нагрівання меду утворюються "якісь небезпечні хімікати".
Насправді це явище дійсно існує. В процесі нагрівання цукрів утворюється гідроксиметилфурфурол, який вважають канцерогеном, тому що в одному дослідженні він підвищував ймовірність утворення аденоми печінки у самок мишей. Але є важливий аспект, який часто залишається за кадром. Щодня людина споживає від 4 до 30 мг гідроксиметилфурфуролу, а всі дослідження, що проводяться на тваринах, передбачали 80-100 мг на кілограм ваги, тобто для 60-ти кілограмової жінки ця доза дорівнювала б 4800 - 6000 мг на добу. А ось тим нещасним мишкам, які все ж показали, що схильні до доброякісних пухлин печінки, вводили аж 375 мг/кг протягом 104 днів.
Тому мед можна додавати в гарячий чай, воду й випічку. Якщо ви все ж побоюєтеся за своє здоров'я через гідроксифурфурол, то доведеться виключити з раціону всі нагріті цукри, хліб, випічку, смажену картоплю, оскільки всі ці продукти є його джерелами.
Користь "медової води"
Отже, візьмемо основні факти, що перераховуються в Інтернеті. Їх насправді дуже багато, частина дійсно мають місце завдяки науковим дослідження, інші ж народжені міфами нетрадиційної медицини або копірайтерами для написання емоційних текстів.
Вода з медом для схуднення
Якщо ви хочете позбутися від зайвих кілограмів, окрім зменшення калорій в раціоні та підвищення рівня фізичних навантажень, необхідно пити достатню кількість води. Вчені ще десять років тому дослідним шляхом довели, що саме люди із зайвою вагою схильні пити менше рідини. Дуже часто почуттям голоду наш мозок підміняє спрагу, тому споживаючи достатню кількість рідини, ми відчуваємо наповненість шлунка і починаємо споживати менше їжі. Принципової різниці в тому, будете ви пити воду, чай або інші напої немає. Тому, наприклад, вода з медом і лимоном може допомогти вам компенсувати частину вашої добової норми вологи.
Також в цьому ключі важливо згадати найпоширеніше застереження про зайві калорії. Як ми згадували вище, в складі меду міститься багато цукрів. Але насправді чайна і навіть столова ложка не такі вже й страшні. Якщо рахувати в цифрах, то 100 грамів меду містять близько 300 калорій, відповідно, чайна ложка (9 г) - приблизно 27, а столова (30 г) — близько 90 ккал. А ось вже в банці "Коли"—139 ккал, що істотно більше, тому якщо ваші смакові рецептори вимагають чогось особливого, то мед з водою буде непоганим варіантом. Головне, щоб меду було якомога менше, а води — більше.
"Медова вода" покращує метаболізм
В цьому випадку, в першу чергу, варто повернутися до попереднього пункту і додати, що повноцінна гідратація зазвичай сприяє гарному травленню, як мінімум завдяки розчиненню вмісту шлунка.
Цікавим моментом є також факт, що мед здатний “допомагати” розвитку корисної мікрофлори кишківника. Правда всі подібні дослідження поки проводяться за межами організму людини, тому на цей час наука не може однозначно стверджувати подібний факт.
Користь води з медом при ГРВІ
По-перше, існує серія досліджень щодо впливу меду на дитячий кашель при гострих респіраторних захворюваннях. Одне з них показує, що діти з кашлем, яким батьки давали перед сном 10 грамів меду, меньше кашляли ночами і, відповідно, краще спали в порівнянні з дітьми, що приймали плацебо. Друге дослідження порівнювало його з одним з дозволених дітям протикашльових препаратів, і в такому випадку виявилося, що їх дія не сильно відрізняється. Про дорослих інформації ми не знайшли.
По-друге, є дослідження, яке підтверджує, що взагалі тепле пиття зменшує закладеність носа.
Тому тепла вода з медом на ніч, як, власне, і протягом дня дійсно може дещо полегшити симптоми застуди. Тепла вода з лимоном і медом буде мати такий же ефект, оскільки навіть щоденний прийом вітаміну C в дозуванні 1,5-4 грами (30 - 70 лимонів по 53 мг у кожному) перебіг хвороби не впливає, як, і при профілактичному прийомі нижчих доз.
Важливо пам'ятати, що мед заборонений дітям до 1 року через ризик ботулізму.
Від чого не допоможе вода з медом натщесерце?
- Не видаляє токсини та не сприяє цьому. Цю функцію не зможе взяти на себе ніщо крім вашої печінки, нирок, кишківника і шкіри.
- Чи не впливає на когнітивні здібності. Цьому факту немає наукових підтверджень, а в сучасному світі подібні припущення зазвичай підлягають суворому клінічному фактчекінгу.
- Не допомагають при акне. Більш того, може викликати алергічні реакції в людей, що реагують на рослини, продукти з яких містить мед.
В результаті вивчення теми можемо прийти до висновку, що "медова вода" не несе загрози, і буде здоровою альтернативою звичним напоям, зокрема при додаванні лимонного соку, кориці та інших рослинних компонентів.