Мій фільтр

Чи можна пити солодку воду?

Час читання: 0 хв.
Чи можна пити солодку воду?

Розмаїття солодкої газованої води на полицях магазинів величезне, її п'ють дорослі та діти. Але чи дійсно вона безпечна, і чому кількість солодкої газованої води варто обмежити? Це одне з питань, яке стосується майже кожного.

Для початку розберемося, що входить до складу такої води, і чи дійсно шкідлива газована вода?

Цукор або цукрозамінники

Цукор в газованій воді

Ви не знайдете солодкої води, яка не містить підсолоджувачів. Рекордсменом вважають Кока-колу, в півлітровій пляшці якої міститься 52 грами цукру. Це не мало, але і багато — 140 калорій, тобто являє собою "легкий" перекус, який аналогічний 100 грамам індички, або невеликій здобній булочці.

Звичайно існують напої з меншою кількістю цукру або з цукрозамінниками, але, наприклад, в Coca-Cola Light калорій навіть трохи більше, зате цукор, який представляє вуглеводи, замінений білковою складовою. Кількість цукру також досить високе у соків.

Важливо відзначити, що звичайний цукор схильний до швидкого засвоєння і може бути причиною швидкого набору ваги, то ж саме стосується і погіршення стану зубів. Принцип дії цукру на зубну емаль полягає в тому, що вона пошкоджується кислотами, які виділяються в процесі життєдіяльності бактерій живуть в ротовій порожнині. Особливо критично надмірне споживання цукру дітьми .

Цукрозамінники, які позиціонуються як щось корисне, зовсім такими не є. Наприклад, фруктоза в організмі перетворюється в ту ж глюкозу (звичайний цукор) та й не особливо відрізняється калорійністю, а сорбіт (найпоширеніший штучний цукрозамінник, який має низьку калорійність і показаний для діабетиків) не має особливого впливу на індекс маси тіла, як у дорослих, так і у дітей, а при передозуванні має чітко виражений проносний ефект і здатний викликати певні розлади.

Кислоти в газованій воді

Кислота в воде

Дуже багато говорять про ортофосфорну кислоти (E338), яку містить солодка газована вода. Насправді вона присутня не тільки в напоях, а й в інших харчових продуктах, оскільки є одним з основних регуляторів кислотності й консервантів.

Іншими кислотами, які можуть вноситися до складу напоїв в якості регуляторів кислотності, є яблучна кислота, ацетат калію і натрію, аскорбінова кислота та ін. Більшість цих сполук крім підкислення здатні також виступати консервантами.

Самі по собі кислоти в напоях не є чимось незнайомим для нашого організму, вони містяться в молочних продуктах, м'ясі, сирі та яйцях. Інше питання в їх кількості. Наприклад, кількість фосфору в продуктах з його додаванням в середньому на 70% перевищує кількість в продуктах без його внесення.

Небезпека фосфатів в тому, що вони впливають на виділення кальцію, і тим самим прискорюють руйнування кісткової тканини, а також негативно впливають на роботу сечовивідної й серцево-судинної систем.

Що стосується інших кислотних з'єднань, то важливо згадати, що кислота — це завжди низький pH, а низький pH призводить до руйнування зубної емалі.

Вуглекислий газ

Газована вода

Цей компонент додається в воду, по-перше, для створення приємного бульбашкового ефекту, а, по-друге, є найпростішим консервантом. Залежно від ступеня газування води й температури pH води може досягати 3-4 одиниць внаслідок внесених регуляторів кислотності й вуглекислоти. Оптимальний pH води 6,5 - 8,5.

Вплив кислотності (особливо в поєднанні з цукром) на зубну емаль є досить небезпечним, у людей, які споживають солодкі "кислі" напої зубна емаль руйнується значно швидше .

Також негативний вплив пов'язаний з можливістю розвитку кислотного рефлюксу (в побуті називають печією) у людей до нього схильних. Кислий вміст шлунка закидається в стравохід і викликає печіння в грудях.

Смакові добавки та ароматизатори

Смакові добавки та ароматизатори

Практично завжди газована солодка вода містить речовини, які роблять приємними її смак і запах. Це робиться для того, щоб викликати у людини бажання спожити продукт. Якщо він не буде мати такого яскравого смаку і запаху, то споживач з більшою ймовірністю вибере іншого виробника.

Ці добавки мають або природне походження, або синтетичний склад аналогічний природному, тому не такі вже й токсичні. У сучасному світі контроль харчової продукції ведеться досить активно і в продуктів відомих брендів завжди є мета не використовувати токсичних добавок, щоб зберегти репутацію.

Дієтологи кажуть, що в цілому газована вода не несе в собі критичної небезпеки, але її надмірне споживання може мати деякі наслідки, тому якщо ви вирішили випити пляшку Коли або Спрайту, не забудьте врахувати кількість калорій і те, що у вашому організмі й так достатньо харчових добавок або ж можете спробувати створити газовану воду в домашніх умовах.

Перегляди: 8421
1 голос(а/ів)
Поділитися: