Мій фільтр

Очищення води в квартирі

Час читання: 0 хв.
Очищення води в квартирі

У зв'язку з системним погіршенням стану систем централізованого водопостачання мешканців квартир все частіше цікавить питання про те, як поліпшити якість води безпосередньо у себе вдома. Ця стаття буде присвячена різним аспектам водопідготовки в квартирах. Ви отримаєте відповіді на запитання про вибір фільтрів і систем, особливості їх монтажу й експлуатації при тих чи інших умовах, а також безліч інших нюансів.

Щоб розібратися у великій кількості обладнання, почнемо з класифікації характерних проблем води, фільтрів для квартири та їх короткого опису.

Проблеми води у квартирі

В Україні джерелами водопостачання є насамперед річки (Київ, Харків, Одеса), рідше підземні свердловини (Львів). Частина проблем будуть універсальними, інші ж будуть характерні саме для вашої води. Якщо говорити про воду для господарсько-побутового застосування (душ, ванна, миття посуду, прання, прибирання, то виділяють каламутність, запах, кольоровість, твердість, вміст заліза і мангану).

Нижче ми коротко опишемо проблеми і покажемо, для якої води вони характерні.


Каламутність

Для систем централізованого водопостачання проблема універсальна, оскільки навіть якщо водоканал випускає чисту воду, вона повторно забруднюється частинками мулу, піску, заліза вже в трубопроводах.

Твердість

Свідченням даної проблеми є накип на ТЕНах і корпусах водонагрівачів, вапняний наліт на сантехніці й кахлі. Тверда вода робить частішим сервісне обслуговування побутових приладів і формує стійкий наліт на сантехніці, важко відмивається, забиває форсунки душової лійки та знижує якість прання білизни.

Кольоровість

Кольоровість води зазвичай характеризує наявність в ній високих концентрацій природних органічних речовин, які надходять з поверхневих джерел води. Ця проблема має не лише естетичне значення, слиз і наліт в сантехнічних системах це частково їх вина.

Залізо

Ця проблема рідше зустрічається в воді поверхневих джерел, але є розповсюдженою для підземних вод.

Запах

Крім хлору, інші специфічні запахи водопровідної води зазвичай також мають органічне походження.

Чи потрібен магістральний фільтр в квартирі?

Базова проблема будь-якої води в будь-яких умовах - її каламутність. Частинки мулу з поверхні водопровідних труб, пісок, іржа та інші дрібні частки здатні не тільки псувати естетичний вигляд води, вони сприяють тертю, а відповідно, зношуванню деталей змішувачів, сантехнічної арматури, бойлерів, побутового обладнання. Більш того, незалежно від складності системи водопідготовки, механічний фільтр завжди встановлюється на вході води у квартиру для захисту всіх наступних фільтрів для води.

Існує два типи магістральних фільтрів, які ви вже, найімовірніше, бачили в каталогах інтернет-магазинів.


Промивні фільтри

В Україні вони стали популярні завдяки компанії Honeywell, фільтри виробництва якої першими масово зайшли на наш ринок. Сьогодні можна знайти безліч продуктів різних брендів на будь-які побажання і гаманець.

Проточний фільтр для холодної води являє собою круглий пластиковий або металевий корпус, який вкручується в металевий оголовок. Усередині корпусу знаходиться сітчастий металевий картридж, який, власне, і затримує домішки. Коли ресурс фільтра вичерпується, проводиться його регенерація прямим або зворотним промиванням, яка може здійснюватися, як в ручному, так і в автоматичному режимі, що залежить від моделі фільтра. Сам картридж рекомендується міняти або ретельно промивати раз на рік.

В такому разі стартова вартість фільтра вища, але обслуговування його обходиться значно дешевше.


Картриджні фільтри

Вони є найпростішими й бюджетними фільтрами механічного очищення в побутових умовах, а при встановленні картриджа з вугільними або каталітичними матеріалами зовсім перетворюється в універсальний фільтр.

Пристрій являє собою пластикову колбу й оголовок, всередині яких розташований змінний картридж.

В процесі очищення вода проходить через цей картридж. Якщо встановлений механічний нитчастий або поліпропіленовий картридж, частки, розмір яких перевищує розмір пор, затримуються в товщині картриджа, а якщо всередині активоване вугілля або інші матеріали, очищення відбувається шляхом хімічного зв'язування з фільтруючим механізмом або за змішаною схемою.

Коли ресурс картриджа закінчується або минув термін експлуатації (6 місяців), його необхідно замінити.

Фільтри колби недорогі, але системна заміна картриджів вимагає системних витрат і часу.


Який картридж вибрати для магістрального фільтра у квартиру?

Ще одне питання стосується картриджів. Який же обрати? У побутових умовах використовуються всі типи картриджів.

Для механічних фільтрів - це як поліпропіленові, так і нитяні картриджі, але перевагу все ж віддають саме першим, оскільки вони мають нижчу вартість, і цілком підходять для експлуатації в побутових умовах. Що стосується мікронності картриджа, то для механічного очищення води на вході у квартиру найчастіше встановлюють фільтри з порами від 5 до 20 мкм.

Фільтри з вугільними картриджами застосовують зазвичай на завершальній стадії системи. Вони здатні видаляти хлор і жовтий відтінок води. Щодо вибору між карбон блоком або гранульованим картриджем, то для підготовки води господарсько-побутових потреб цілком підійде й картридж з гранульованим вугіллям.

Картриджі від заліза встановлюють, якщо водопровідна вода містить його не більше 1 мг/л.

Детально про картриджі для магістральних фільтрів ми писали раніше.

Як обрати фільтр для гарячої води в квартиру?

Така потреба виникає, якщо ви користуєтеся гарячою водою з системи централізованого водопостачання. Вода часто містить більше механічних домішок і має неприємний колір і вигляд, особливо після тривалих відключень.

Оскільки звичайні магістральні фільтри не підходять для гарячої води (максимально допустима температура води для їх експлуатації 35-40 оС), то встановлюються спеціальні термостійкі колби й картриджі для гарячої води.

Іноді запитують чи варто встановити фільтр після бойлера. Ні, якщо вода очищається перед ним, то в цьому необхідності немає. Якщо ви бачите, що вода після бойлера каламутна і брудна, необхідно провести його промивання (ви будете неприємно здивовані тим, що накопичилося там за час експлуатації).

Що стосується вугільних картриджів для гарячої води - їх не існує, а якщо й існують, активоване вугілля працювати добре на гарячій воді не зможе за замовчуванням: коли температура зростає, сорбція падає і фільтр перестає працювати.

Пом'якшення води в квартирі: що це таке і як воно працює?

Ще однією істотною проблемою є солі твердості або гідрокарбонати кальцію/магнію. У даної проблеми є два рішення: компактні фільтри пом'якшення води або точкові фільтри від накипу на побутові прилади. Нижче ми опишемо, як це працює.


ECOSOFT FU1018CABCE Пом'якшувач води для квартири являє собою компактний корпус, всередині якого знаходиться ємність з фільтрувальним матеріалом (йонообмінною смолою) і бак з сольовим розчином.

Очищення води в даних фільтрах відбувається за принципом іонного обміну, простими словами: катіони кальцію і магнію з води обмінюються на іони натрію, закріпленого на поверхні гранул іонообмінних смол. Коли ресурс іонообмінної смоли закінчується, вона промивається сольовим розчином, Габарити FU1018CabCEякий отримується з таблетованої солі, попередньо засипаної в бак-солерозчинник. У сучасних фільтрах всі процеси (робота, регенерація, а в деяких моделях навіть показники твердості на виході з фільтра) відбуваються в автоматичному режимі, завдяки розумному клапану.

Дуже часто людей лякають габаритні розміри даних систем. Важливо відзначити, що, насправді, все не так страшно, як здається. Найменший пом'якшувач FU1018CABCE продуктивністю 0,8 м3/год поміститься навіть в невелику тумбу, оскільки його габаритні розміри 35x52x70 см.

Переваги систем пом'якшення води

  • м'яка вода в кожному крані, а, відповідно, менше вапняного нальоту і прибирання;
  • відсутність накипу в бойлері, пральній та посудомийній машинах термін служби нагрівальних елементів;
  • поліпшення стану шкіри й волосся;
  • мінімальне обслуговування: просто досипте солі в бак, все інше фільтр зробить сам.

Недоліки

  • ціна: стартові витрати на монтаж системи складуть близько тисячі доларів, але єдиним витратним компонентом є сіль, а якісна іонообмінна смола ефективно працює не менше п'яти років;
  • габарити й комунікації: якщо ви вже зробили ремонт, не завжди є місце встановити пом'якшувач, попри його компактність.

Фільтри від накипу для бойлерів і пральних машин

Якщо рішення з пом'якшувачем води з певних причин вас не влаштовує, є простіший варіант: встановлення компактного магістрального фільтра від накипу. Пристрій монтується в трубопровід безпосередньо перед бойлером або пральною машиною, також можливий його монтаж на всю квартиру.

Принцип його дії заснований на реагентному пом'якшенні води. Всередині фільтра знаходиться картридж з матеріалом, який здатний виділяти в воду певну кількість реагенту, що перешкоджає утворенню накипу та осадів. Догляд за фільтром передбачає лише заміну картриджів або засипки всередині фільтра.

Переваги:

  • ефективно видаляє накип;
  • фільтр, як і витратні компоненти коштують недорого (від 5 до 30 дол);
  • монтаж простий - легко здійснити в готову систему самостійно.

Недоліки:

  • попри те, що вода безпечна для купання, чищення зубів і миття посуду, пити її не можна (якщо ж у вас встановлена система зворотного осмосу на питну воду, проблеми не існує);
  • потрібно регулярно проводити заміну картриджів;
  • вапняний наліт на сантехніці нікуди не зникне.

Безреагентні фільтри від накипу

Окремо варто торкнутися питання магнітних та інших пристроїв. Магнітний фільтр для води - найпростіший зразок пристрою для захисту води від накипу. Але його ефективність може відрізнятися залежно від виробника.

Що стосується складніших систем, то їх ефективність значно вища, як і ціна. Тут варто звернути увагу на системи BWT, які працюють за унікальною двополюсною технологією, що забезпечує ефективний захист як від накипу, так і від вапняного нальоту. Вартість таких систем починається з 2 тис. дол.

Комплексна фільтрація води у квартирі

Якщо ви бажаєте отримати воду найвищої якості, тоді найраціональнішим шляхом до цього будуть фільтри пом'якшення і знезалізнення води Ecosoft. Завдяки ефективному фільтрувальному матеріалу, аналогів якого на цей час не існує, один компактний кабінет може виконувати відразу кілька завдань:

  • пом'якшення води;
  • видалення заліза і мангану;
  • зниження окиснюваності води шляхом видалення органічних сполук, які, зокрема викликають кольоровість води;
  • видалення амонію.

Прилад має ідентичні до пом'якшувача конструкцію та принцип роботи. Регенерація також проводиться промиванням сольовим розчином.

Фільтри з матеріалом Ecomix передбачають попереднє механічне очищення води магістральним фільтром.

І все ж, які фільтри ставити на воду в квартирі?

Щоб підсумувати сказане вище, ми підготували для вас маленьку класифікацію обладнання та його функціональних властивостей, які допоможуть обрати необхідний фільтр.


Проблема/Тип фільтра

Промивні фільтри

Картриджні фільтри*

Пом’якшувачі

Фільтри комплексного очищення

Фільтри від накипу

Каламутність

+

+




Накип



+

+

+

Вапняний наліт



+

+


Хлор


+




Жовта вода


+


+


Залізо


+


+


*За умови встановлення окремих колб.

Як буде виглядати водоочищення для квартири?

Нижче ми розглянемо схеми, які найчастіше застосовуються в умовах квартир.
Очищення води для квартири 1
Очищення води для квартири 2
Очищення води для квартири 3
Очищення води для квартири 4

Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам зрозуміти, що очищення води для квартири - це просто. Якщо у вас залишилися ще запитання, будемо раді відповісти в коментарях.

Перегляди: 3765
1 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber