замовити зворотній дзвінок


Про що говорить запах та присмак води?
Запах і присмак води

До органолептичних властивостей води відносяться такі показники: запах, смак (присмак), каламутність та кольоровість води. У цьому матеріалі ми поговоримо про смак і запах. Крім того, що вони є визначальними в естетичному аспекті, можуть опосередковано вказувати на наявність у воді певних забруднень. Запахи та присмаки води — ознака вмісту в ній певних речовин, які обумовлюють ці явища: розчинених солей, різних хімічних і органічних сполук. Варто звернути увагу, що ці параметри оцінюються за п'ятибальною шкалою, яка наводиться в таблиці нижче.

Варто зауважити, що оцінка запахів проводиться для води будь-якого походження. Для води, яка завідомо забруднена шкідливими домішками таке визначення не проводиться.

Оцінка запахів і присмаків води

Бал

Інтенсивність запаху та присмаку

Характеристика інтенсивності

0

Немає

Відсутність відчуття запаху або присмаку

1

Дуже слабка

Запах або присмак, що не піддається виявленню, але визначається в лабораторії досвідченим аналітиком

2

Слабкий

Запах або присмак, такий що не привертає уваги споживача, але його можна виявити, якщо звернути на нього увагу

3

Помітний

Запах або присмак, легко виявляється і дає привід ставитися до води несхвально

4

Чіткий

Запах або присмак, звертає увагу і робить воду неприємною для пиття

5

Дуже сильний

Запах або присмак настільки сильний, що робить воду непридатною для пиття


Чому вода неприємно пахне і як з цим боротися?

Запах гнильний, рибний або землистий

Найбільш часто зустрічається у воді з відкритих водойм. Обумовлений присутністю у воді природних органічних сполук. З таких природних сполук найбільш відомі геосмін і 2-метілізоборнеол. Дані сполуки найчастіше безпечні для людини, хоча іноді можуть бути зумовлені наявністю у воді синьо-зелених водоростей і бактерій. Найбільш сильно вода збагачується такими сполуками в період цвітіння водойм.

Вилучення: фільтри з активованим вугіллям (адсорбція), для пиття - побутовий зворотний осмос.

Запах хлору

Зустрічається в основному в центральному водопроводі. Обумовлений сильним хлоруванням води на міських очисних спорудах.

Видалення: фільтри з активованим вугіллям (адсорбція), для пиття - побутовий зворотний осмос, потрійні фільтри та глечики.

Запах тухлих яєць

Наявність у воді розчиненого сірководню (Н2S). Рідше - наявність сульфідних бактерій, які виробляють сірководень. Вода з крана смердить тухлими яйцями, якщо виходить безпосередньо з свердловин без подальшого очищення.

Видалення: фільтри із завантаженням Centaur( активоване вугілля - каталітичне окислення і адсорбція) або MGS (марганцевий зелений пісок). Для видалення бактерій необхідно хлорування води.

Хімічний, фенольний запах

Даний тип запахів обумовлений потраплянням стічних вод в систему водопостачання або у водоносний горизонт (в разі забору підземних вод).

Видалення: фільтр з активованим вугіллям (адсорбція).

Солонуватий присмак

Обумовлений підвищеним вмістом у воді солей: NaCl, NaSO4, MgSO4.

Видалення: знесолення води ( деіонізація або зворотний осмос). Для пиття - побутовий зворотний осмос.

Металевий присмак

Свідчить про підвищений вміст у воді заліза і / або марганцю. При дуже високих концентраціях вода з крана пахне залізом.

Видалення: системи комплексного очищення с Ecomix, BIRM, MGS та інші методи знезалізнення.

Лужний присмак

Зумовлений високим показником лужності води.

Видалення: системи зворотного осмосу або деіонізації (Н-катіонування). Для пиття - побутовий зворотний осмос.

У таблиці нижче наводимо більш детальну класифікацію запахів із зазначенням їх походження.

Характеристика всіх присмаків і запахів

Характеристика присмаку або запаху

Причина появи

Присмаки без запахів

солонуватий

вода з солонуватим присмаком часто містить хлористий натрій

гіркий

сірчанокислий магній або натрій

гіркий, терпкий

сірчанокислі залізо і алюміній, надлишок вапна

гіркий, металевий

вода з присмаком заліза зазвичай містить сірчанокислі залізо, марганець і мідь

мильний

вуглекислий натрій (сода)

солодкуватий

двовуглекислий натрій (харчова сода)

торф'яний або рослинний

гумінові кислоти

несмачний, млявий (слабкий)

нестача розчиненого кисню, солей жорсткості і висока температура (тепла вода)

терпкий, подразливий, викликає першіння і сухість у роті

наявність стиролу - дана вода не може застосовуватися для пиття

Запахи без присмаків

сірководневий

сірководень в свердловинній воді

нафти та парафіну

наявність у воді нафтопродуктів, таке забруднення може мати як природне так і промислове походження

Присмаки в комбінації з запахами, природні або існуючі до обробки

землистий

життєдіяльність променистих грибків в річковій воді, особливо часто зустрічається в періоди паводків

запахи герані, фіалки, огірків, настурцій, рибний, свинарника

свідчать про заростання водойми водоростями

запахи бур'яну, землистий, трав'янистий, затхлий, цвілі, гниючих рослин

гниття рослин в водоймах або в спорудах

фенольний, ароматичний, хімічних продуктів

вода з кислим присмаком, з нотками хімічних реагентів зазвичай містить забруднення стоками від промислових підприємств

Присмаки і запахи, придбані в результаті обробки води

пліснявий

утворюється внаслідок хлорування води багатої водоростями

хлорфенольного (лікарського), йодоформу, хімічних товарів

наслідок хлорування води, що містить промислові стоки

запах хлору

хлорування відносно чистої води

Присмаки і запахи, що виникають в трубопроводах

смолистий, нафталіновий

вилуговування смолистих речовин в нових водопроводах та інших спорудах

креозотовий, рибний

наслідок забруднення промисловими стоками

несмачний, млявий

утворюється при тривалому відстоюванні води в резервуарах, ємностях

затхлий

часто буває наслідком розташування гарячих і холодних трубопроводів поруч

неприємний присмак і гнильний, рослинний запах

говорить про розмноження гідробіонтів в резервуарах і інших водопровідних спорудах

Loader