Мій фільтр

Хто відповідальний за забруднення води в Україні?

Час читання: 0 хв.
Хто відповідальний за забруднення води в Україні?

Головні водні артерії України: Дніпро, Сіверський Донець, Дунай, Дністер і його притоки знаходяться не в кращому стані. Звичайно, ситуацію не можна назвати критичною, якщо порівняти їх стан з найбруднішими річками світу. Але, якщо поглянути на ситуацію під іншим кутом, і для порівняння взяти річки старої Європи, то можна побачити плачевний стан питної води в Україні вкрай гостро. Згідно з найбільшим моніторингом якості води в Дніпрі, проведеним спільно з міжнародними організаціями, річка та її притоки крім традиційних нітратів, фосфатів, органіки, забруднені важкими металами, пестицидами, лікарськими засобами та ін. Дослідження проб водопровідної води в лабораторії Ecosoft дають зрозуміти, що традиційні системи водопідготовки вже не здатні очистити воду до рівня питної. У такому разі можна говорити про застарілу технологію (насправді вона продовжує використовуватися в багатьох "багатих" країнах), можна також згадати старі водогони, які забруднюють воду вже після того, як її очистили на водоканалі. Але якість вихідної води відіграє не менш важливу роль, ніж вищезгадані аспекти. Чим брудніша вода, тим складніше її очистити, й тим більше шкідливих домішок буде в її складі, коли ми відкриємо кран у своїй квартирі.

Коротко про головні джерела забруднення води

Джерела забруднення води
  1. Стічні води домогосподарств.

  2. Побутові стоки несуть в собі залишки біологічних відходів, фосфати, поверхнево-активні речовини, що призводить до активного розмноження вже звичної нам зелені на поверхні річок, особливо у весняно-літній період.

  3. Фермерські господарства.

  4. Здавалося б, як вирощування овочів та розведення худоби може забруднювати воду? Поля щедро удобрюються нітратами, фосфатами, пестицидами, а дощі змивають все це з поверхні землі в грунтові води, які, своєю чергою, насичують річки.

  5. Промисловість.

  6. Тут ми отримуємо безліч найменувань важких металів, штучних органічних речовин, нафтопродуктів та ін.

  7. Тверді відходи.

  8. Вивіз сміття в гирлі річок - це стара українська традиція, що сягає корінням в минуле століття. З висловом "вода все змиє" в неї скидають безліч побутових і будівельних відходів.

  9. Теплове забруднення водойм.

  10. Стічні води теплових і атомних електростанцій, а також промислових підприємств часто мають вищу температуру, ніж водойми для їх спуску, тому системний злив таких вод збільшує біологічну активність типових мікроорганізмів, стимулюючи витіснення видів і зміну видового різноманіття водойм. Детальніше про теплове забруднення води.

  11. Атмосферне забруднення.

Крім стічних вод, великі промислові підприємства часто передбачають наявність вихлопних газів, за ними слідують автомобілі та інший транспорт: тут і кислотні оксиди, і діоксини, і сажа. Всі ці компоненти змиваються водою прямо в річки. Читати детальніше про забруднення дощової води.

Нижче ми розберемося з першими чотирма пунктами, які складають основний відсоток надходжень брудної води в наші джерела водозабору, а про дощову воду й теплове забруднення писалось раніше.

Стічні води станцій аерації

Бортническая станция аєрации

Київводоканал вже не перший рік поспіль визнають найбільшим забруднювачем води в Україні. Чому так? Насправді ключове питання не стільки в якості стоків, скільки в їх об'ємах. Київводоканал зливає в Дніпро майже 300 млн куб.м стоків на рік - саме стільки їх формується в Києві. До першої десятки забруднювачів вод входять також Дніпровський, Львівський, Миколаївський водоканали. Як відомо, вода на станціях аерації очищається лише до стану, при якому процеси в природі не критично порушуватимуться, а річка зможе самоочиститись шляхом біохімічних процесів. Критичним є те, що багато станцій аерації не справляються з об'ємами й рівнем забруднення стічних вод, а ресурс самовідновлення річок все більше вичерпується, і на цьому етапі потрібно вжити заходів, аби все повернулося в початковий стан, інакше ситуація тільки погіршуватиметься.

Стоки станцій біологічного очищення стічних вод містять багато фосфору й азоту, які є відмінним середовищем для розмноження синьо-зелених водоростей - причини цвітіння водойм. Вони надходять в воду внаслідок розкладу біологічних відходів, а також, наприклад, з синтетичних мийних засобів.

Фосфати є однією з основних проблем, як з точки зору заростання водойм, так і зниження ефективності роботи станцій аерації. У країнах ЄС, Північної Америки, Японії вони жорстко обмежені вже багато років. Для прикладу, в країнах ЄС з 2011 року повністю заборонені фосфатні пральні порошки, а Японія не застосовує фосфати у побутовій хімії з 1986 року. В Україні ж всі спроби законодавчо обмежити їх застосування були провалені, а надходження фосфатів виросло в останні роки лише в Києві у 5 разів. Очищення води від фосфатів - це дуже витратний процес, тому більшість країн від нього відмовилися. А з урахуванням збитковості водоканалів, реалізація очищення води від фосфатів в Україні неможлива.

Чи забруднюють воду дощові каналізації?

Стоки ливневой канализации

Проблема ця актуальна насамперед для великих міст. Ви колись звертали увагу на решітку зливової каналізації, а точніше на те, що знаходиться під нею? Листя, сміття, мул змиваються дощовими водами й направляються прямо в річки. У Києві, наприклад, більшість витоків дощових каналізацій навіть не оснащені механічними фільтрами й весь вміст несеться у води Дніпра.

Хімічний склад такої води далекий від ідеального: свинець, діоксини, феноли, а якщо враховувати той факт, що близько двох тисяч автомийок просто зливають неочищені стоки в дощові колектори, ситуація - втрачає яскравість фарб. Мийні засоби - це знову фосфати у великих концентраціях, а фосфати - це ще більше зелені в Дніпрі.

Сільське господарство

Пестициды в воде

Здавалося б, що може бути екологічніше виробництва продуктів харчування. Та де там! Всі добрива та пестициди, що застосовуються на полях, безперешкодно потрапляють в грунтові води, а звідти просочуються в річки. Чим ближче поля до водних артерій, тим вище концентрації пестицидів, нітратів і фосфатів. Згідно з великим моніторингом якості вод в басейні Дніпра: 9 з 21 найменування токсикантів складають пестициди, а два з них - ветеринарні препарати.

Зменшення впливу сільського господарства на водні ресурси криється у двох основних пунктах:

  • віддалення сільськогосподарських угідь від річок і формування лісосмуг навколо них, у дійсності маємо поширену проблему створення полів і пасовищ в охоронній зоні річок, і вирубку існуючих насаджень для збільшення площ;
  • законодавче обмеження застосування ряду надтоксичних пестицидів і високі штрафи за порушення.

Чим забруднює воду промисловість?

Промышленные сточные воды

У списку основних забруднювачів води за водоканалами слідують промислові підприємства переважно Центральної і Східної України. Так, першість в забрудненні води має металообробна галузь: "Азовсталь" в Маріуполі та Дніпровський меткомбінат в Кам'янському, за ними слідує "Запоріжсталь". Також серйозний внесок у забруднення води вносять підприємства з видобутку вугілля, паперові та хімічні підприємства.

Причини забруднення води промисловістю прості. Системи очищення стічних вод на великих заводах відсутні, а десь створені за зразком 60-70-х років минулого століття, коли поняття сталого розвитку та екології на території Радянського Союзу ніхто не розглядав, а людина і, відповідно, її здоров'я було швидше сировинним придатком. Якщо подивитися на карту якості води в українських річках, можна спостерігати підвищення сульфатів, хлоридів, низький вміст кисню в воді. Але вона не відображає всієї картини.

Що ж зливають в воду виробничі гіганти? Кожне промислове підприємство має свій спектр забруднень:

  • важкі метали (хром, нікель, алюміній, свинець, ртуть, цинк, мідь, кадмій, кобальт) є у великій кількості в стоках металургійних підприємств, наприклад, в річці Інгулець, куди стікають Криворізькі стічні води у 24 з 25 проб підвищений вміст шестивалентного хрому, так само виглядає ситуація в басейні річки Кальміус на території Донецької області, там не відповідають нормативу 24 з 31 проби, в Луганській області такою ж є ​ситуація з цинком;
  • нафтопродукти - 32 тонни було випущено в води у 2019 році тільки в Дніпропетровській області, практично у всіх річках та інших водоймах підвищено їх вміст, головні джерела забруднення води знову водоканали та промисловість;

Це далеко не весь список забруднень, але в цьому випадку зазначені найпроблемніші аспекти.

Єдиним рішенням промислових стоків підприємств-гігантів є вдосконалення локальних систем очищення під склад води, оскільки, централізовані очисні не можуть і не повинні розв'язувати вузькоспеціалізовані проблеми підприємств

Сміття у воді як причина міжнародних конфліктів?

Украинский мусор в Венгрии

На жаль, ця проблема для України теж більш ніж актуальна. Сміттєві полігони поступово вичерпують свій термін і закриваються, транспортування відходів на великі відстані з малих населених пунктів вимагає додаткових витрат, та й платити за законний вивіз сміття потрібно, культура ж перероблення сировини серед населення почала розвиватися тільки в останнє десятиліття.

Пам'ятаєте крилатий вираз "вода все забере", саме він став жалюгідним девізом "сміттєвої політики" у чималої частини населення України.

Одна з останніх новин теми сміття у воді була кілька днів тому. У Бучі Київської області невідомі опустили в річище невеликої річки Кізка близько трьох тисяч каністр з невідомою хімічною речовиною, імовірно, хлордезином (хлорний дезинфектант).

А минулого літа тонни сміття з українського Закарпаття випадково припливли до Угорщини разом з водами Тиси й навіть, зібралися під мостом, створивши своєрідний кордон між державами. Такі ситуації трапляються при кожному паводку, і рішення їм поки немає. Загалом гірські регіони є найбільш проблемними з точки зору забруднення річок сміттям: побутовим, будівельним та ін. Вони практично не мають повноцінних сміттєвих полігонів, а вивезення відходів - задоволення недешеве, зате завжди можна безкоштовно викинути сміття в річку в очікуванні підйому рівня води, який все віднесе, наприклад, в Угорщину або Словаччину. Сьогодні в Берегово будується один сміттєпереробний завод, який здатний розв'язати проблему не більше, ніж на чверть, та й зрушити "сміттєві кордони" у свідомості людей теж не просто.


Ситуація здається жахливою, ба більше, вона такою і є. Позитивний момент: ми маємо шанс відновити наші річки, як це робили, наприклад, країни Європи 30 - 40 років тому. Розв'язання проблеми забруднення води, а також сміття, викидів в атмосферу, економного енергоспоживання, криється в системному підході з боку держави, громадських організацій, і окремо взятого громадянина.

Сьогодні кожен з нас може вчасно закривати воду в крані, не використовувати фосфатну хімію, сортувати сміття та робити безліч інших речей, здатних зберігати нашу воду і повітря.

Перегляди: 1730
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber