Мій фільтр

Тала вода

Час читання: 0 хв.
Тала вода

Багато людей роблять різноманітні маніпуляції з водою в надії поліпшити її якість, або зробити кориснішою. Сьогодні продовжимо вивчати ці, часом зовсім нешкідливі, а часом небезпечні методи отримання особливих вод. Ми вже писали про срібну, шунгітову, кремнієву , лужну, а сьогодні поговоримо про користь талої води, як можна зробити її вдома, і взагалі навіщо люди витрачають на це час та гроші.

Типи талої води

  1. Отримана шляхом заморожування і розморожування якоїсь певної води. Звичайно, заморожування буде не найгіршим методом очищення, якщо ви випадково потрапили в ліс без їжі та води й знайшли болітце невідомого походження, але в цілому, краще пити чисту воду і не витрачати час на її заморожування.
  2. Бутильована тала вода — це вода-мандрівниця, для того щоб її отримати, люди топлять льодовики, за якими "полюють" в океанічних водах або на вершинах гір. Такі води входять в список найдорожчих у світі. Наприклад, вартість води Thousand BC - 14$ за 750 мл, її отримують з льодовика на поверхні канадських скелястих гір, а пляшка води Svalbardi, яку отримують зі знайдених шматків льодовиків біля архіпелагу Шпіцберген в 1000 км від північного полюса, коштує 85$. Така вода зазвичай дійсно чиста і має оптимальний мінеральний склад.
  3. Топлений сніг і лід. Цей екстравагантний метод може бути дуже непоганим рішенням для отримання води в польових умовах, але якщо зібрати сніг або лід в межах міста і розтопити, то можна отримати досить багато токсикантів.
Iluliaq water Трохи нижче ми напишемо більш детально про те, чи можна пити талу воду, але спочатку розберемося в хімії води, щоб розібратися, чи може заморожування очистити воду, необхідно зрозуміти суть процесів, що відбуваються.

Властивості замороженої води

Для початку ми спробуємо коротко розібратися з фізикою і хімією процесів заморожування і розморожування води. Зі шкільного курсу фізики відомо, що вода замерзає при 0 oС, а кипить при 100°C. Насправді все трохи складніше. Хімічно чиста вода, без домішок мінералів та інших речовин, дійсно відповідає цим параметрам, звичайна вода буде показувати відхилення, хоч і не завжди помітні в побутових умовах. Детально про фізику та хімію фазових переходів води ми писали раніше.

Головні аргументи прихильників талої води

Заморожена вода корисна, тому що структурована

Структура воды

Структура води з точки зору хімії — поняття дуже просте, ним пояснюється, наприклад, те, що при замерзанні вода розширяється. Молекула води складається з одного атома кисню і двох атомів водню, ці частинки з'єднані електронним зв'язком. Крім зв'язку з цим атоми водню здатні утворювати між собою водневі зв'язки, які з'єднують молекули. Коли вода рідка, ці зв'язки хаотичні, вони постійно створюються і розриваються, а коли вона замерзає, водневі зв'язки формують пропорційні гексагональні кластери. Існує думка, що корисні властивості талої води засновані саме на тому, що коли заморожена вода тане, ці кластери залишаються в гексагональному вигляді. Але наука давно зруйнувала ці міфи, навіть ті молекулярні кластери, які з'являються в процесі танення, руйнуються не більше ніж через пів години після моменту переходу води в рідкий стан або ж при найменшому струшуванні, тобто навіть в той момент, коли ви перелили воду в склянку або зрушили пляшку з нею з місця.

Заморожування дозволяє зменшити кількість шкідливих домішок

Очистка воды замораживанием

Теоретично це твердження дійсно засноване на фізичних властивостях води. Якщо воду заморожувати в ємності, то в першу чергу буде тверднути зовнішній шар, який знаходиться ближче до поверхні контакту води з навколишнім середовищем. З цього шару будуть виштовхувати в рідку фазу іони твердості, важких металів, органічні речовини та ін. Потім рідина з внутрішньої частини виливається, лід тане і його відправляють на вторинну заморозку. Таких циклів зазвичай проводять від двох до п'яти. Важливо відзначити, що на якість отриманого льоду будуть впливати безліч параметрів, в їх числі:

  • швидкість заморожування — якщо температура в камері буде дуже низькою, то в структурі льоду утворюються сольові комірки, ознакою наявності яких буде замутнення льоду;
  • кількість заморожуваної води — якщо ви заморозите занадто великий об'єм і не зіллєте воду вчасно, то, найімовірніше, лід буде каламутним;
  • вихідна якість води — якщо вода спочатку забруднена, то шанси очистити її повноцінно досить малі.

Варто зазначити, що ймовірність того, що ви очистите воду способом заморожування, звичайно є, але простіше купити ефективне і якісне обладнання для очищення питної води.

Ще є поради про те, як заморожуванням видалити важку воду, тоді все робиться навпаки. У цьому тексті ми писали більш детально про те, як отримують талу воду в домашніх умовах і навіщо люди це роблять.

Здається, ми описали все, що знали про талу воду. Але, якщо у вас все ж залишилися питання, будемо раді відповісти на них.

Перегляди: 8158
0 голос(а/ів)
Поділитися: