Мій фільтр

Лужна вода

Час читання: 0 хв.
Лужна вода

Деякі люди приймають лужну воду, як медикаментозну терапію, а хтось вважає, що її потрібно вживати постійно. Спробуємо розібратися в тому, що в цій історії правда, а що міф.

Що таке лужна вода?

По суті, така вода містить набір мінералів, які забезпечують водневий показник (pH) на рівні вище 7. Варто відзначити, що pH — це не єдиний показник, який визначає лужність. Існує також однойменний показник, який визначає собою суму гідроксильних іонів (OH-) і аніонів слабких кислот (карбонатів, гідрокарбонатів, силікатів, боратів, сульфітів, гідросульфітів, сульфідів, гідросульфідів, аніонів гумінових кислот, фосфатів), що містяться в рідині.

Лужність визначається кількістю сильної кислоти, необхідної для нейтралізації 1 дм 3 води. Лужність більшості природних вод визначається тільки гідрокарбонатами кальцію і магнію, але при цьому pH цих вод не перевищує 8,3.

Рекомендації ВООЗ і доказова медицина

Почнемо з того, що допустимі показники водневого показника питної води відповідно до вимог Всесвітньої організації охорони здоров'я і національних стандартів України — 6,5 - 8,5. Якщо значення вище, то вона вважається такою, що здатна принести шкоду здоров'ю та самопочуттю людини.

У документі, який обґрунтовує певні рівні водневого показника, йдеться про те, що вплив кислот і лугів визначається їх силою і концентрацією. Основна увага надається тому, що підвищення рівня кислотності або лужності води в системах централізованого водопостачання може привести до їх корозійного впливу на трубопроводи і, відповідно, виділення важких металів.

А що стосовно пиття лужної води? Вплив екстремальних значень pH ( показники вищі 11) призводить до подразнення очей, шкіри та слизових оболонок. У чутливих людей також може виникнути подразнення шлунково-кишкового тракту. Вплив води з низькими значеннями pH призводить до аналогічних результатів.

Альтернативна думка

Ми вирішили з'ясувати для початку, що таке ця "лужна дієта". Потрапляючи в людський організм, харчові продукти розщеплюються на певні прості сполуки, в тому числі кислотні та лужні речовини.

Для оцінки харчових продуктів був виведений спеціальний індекс — PRAL (potential renal acid load) — потенційне кислотно-ниркове навантаження. Принцип формування цього показника умовно показує, які продукти викликають виділення в організм більше кислотних іонів, а які лужних.

Формула розрахунку цих показників виглядає приблизно так:

PRAL = 0.49 x білок (г/добу) + 0.037 x Фосфор (мг/добу) – 0.021 x Натрій (мг/добу) – 0.026 x Магній (мг/добу) – 0.013 x Кальцій (мг/добу)

Їжа з позитивним PRAL вважається кислотоутворюючою, в той час як негативний PRAL означає, що їжа є лужною. Загалом, фрукти, овочі, картопля, вино і газводи вважаються лужними, а зернові, м'ясо, молочні продукти, риба і пиво — кислими.

Лужна рівновага організму

Яку ж роль відіграє в цій ситуації вода? Оскільки сучасне харчування, за словами послідовників "лужного" руху вважається кислотним, потрібно нейтралізувати кислоти водою з підвищеним pH.

Чи можна зробити лужну воду?

Найочевиднішим методом її отримання, є додавання в неї певних реагентів. Гугл в даному випадку пропонує ряд методів. Поговоримо про них з точки зору хімії.

1. Сода (NaHCO3) и сіль (NaCl).

Тут варто зауважити, що рекомендовані пропорції в різних джерелах від "на кінчику ножа" до "пів чайної ложки" на 1 літр води. Такі рекомендації звучать як мінімум дивно, оскільки вміст лужних іонів і відповідно pH таких розчинів може сильно відрізнятися. Наведемо приклад: на кінчику ложки соди приблизно 3 грами, а солі приблизно 5 грамів, тобто розчин буде містити 0,3% соди та 0,5% солі. Ми провели математичні розрахунки, які показали, що:

  • орієнтовний pH такого розчину 9,5, при нормі до 8,5;
  • лужність - 30 мг-екв / л, що в 4,5 рази перевищує норму;
  • вміст натрію - 6000 мг/л, що в 30 разів перевищує ГДК та й добову норму солі також.

Звідси висновок: таку воду не рекомендується вживати, тим більше часто.

2. Лимон

Візьмемо один з найпоширеніших методів: тут один лимон ріжеться та настоюється у двох літрах чистої води. В цьому методі, до речі, теж багато варіацій з кількістю лимонів і рідини.

Знову візьмемося за хімію: один лимон — це 6 - 10 грамів лимонної кислоти в залежності від розміру. Візьмемо для розрахунків середнє значення — 8 грамів. У дистильованій воді значення pH буде дорівнювати 2,28, у водопровідній можливо трохи вище — в межах 4. Як ми розібралися вище, це явно кислотні показники. Але прихильники "лужної дієти" вважають, що додавання в "кислий" раціон ще більш кислих добавок призведе до відповіді організму залуговуванням.

3. Іонізатор

Мабуть, така лужна вода в домашніх умовах буде найдорожчою, але від цього метод не менш спірний.

Даний прилад працює завдяки процесу електролізу. Він зазвичай являє собою ємність, яка розділена специфічною йон-селективною мембраною і набір електродів: катодів і анодів.

Через воду пропускається постійний електричний струм. Внаслідок цього, до анода (-) притягуються кислотні H+ і металічні йони (Na+, Ca2+, Mg2+, а також іони важких металів, якщо вода не була попередньо очищена, до анода (+) притягуються аніони (OH-) й інші (сульфати, хлориди, нітрати та ін.).

Як працює іонізатор води?

Залежно від інтенсивності процесу і кількості пластин-електродів різні прилади забезпечують різний pH води, деякі навіть дозволяють регулювати його. В середньому нижня межа pH становить 4,5, верхня - 11.

Варто зауважити, що на сильно очищеній воді прилад ефективно не працюватиме, а на звичайній водопровідній буде концентрувати разом з гідроксид-іонами й шкідливі домішки, наприклад нітрати.

В цілому питання чистоти вихідної води дуже актуальне, оскільки говорити про користь споживання рідини, не очищеної від базових забруднень, складно.

4. Лужна мінеральна вода

З популярних в Україні вод до них відносять "Лужанську", "Поляну Квасову", "Сваляву", "Боржомі", які можна знайти на полицях супермаркетів. У мінеральному складі зазвичай міститься багато гідрокарбонатів, а також інших солей лужних (натрій, калій) і лужноземельних (кальцій, магній) металів, їх pH коливається в межах 7,5-9 одиниць. Варто зазначити, що лужні мінеральні води не рекомендовані для системного пиття, оскільки багато хімічних елементів істотно перевищують регламентовані норми.

Що кажуть клінічні дослідження?

Існує кілька головних тем, які порушуються в зв'язку із застосуванням лужної води. Ми трохи покопалися в наукових публікаціях, проаналізували інформацію та коротко описали її нижче.

Здоров'я кісток і остеопороз

Однією з популярних тез на підтримку застосування води з високим pH, є її вплив на стан кісток.

В 2009 році (Wynn, Krieg, Aeschlimann, Burckhardt) провели невелике дослідження, де вивчали зв'язок кислотно-лужного балансу води з кісткової резорбцією. Це процес, при якому старі кісткові клітки руйнуються, щоб замінитися новими. Чим нижчий рівень резорбції та вища мінеральна щільність, тим міцнішими будуть кістки.

У дослідженні жінки молодого віку були розділені на дві групи, які вживали два різних типи води в обсязі 1,5 літри на день. Досліджувалися зміни в першу чергу електролітного і пептидного складу сечі до початку дослідження та після закінчення двох і чотирьох тижнів. Доведено, що при достатньому вмісті кальцію в організмі кисла багата кальцієм вода не впливала на стан кісток, в той час як лужна, багата бікарбонатами, приводила до певного незначного зниження руйнування кісткової тканини.

Але при цьому варто відзначити, що розширене дослідження 55 публікацій про зв'язок кислотно-лужного балансу і остеопорозу, який є наслідком розробці не знайшло серйозних підтверджень. Якщо цей зв'язок існує, то він незначний. При цьому в російськомовному сегменті пошуку гугл понад 2 млн.публікацій, які рекомендують споживання такої води як раз для профілактики захворювань кісток.

Лужна вода і рак

Пропаганда лужного харчування є одним з найпопулярніших недоказових факторів, які рекомендуються для лікування онкологічних захворювань. При цьому в 2016 році (Fenton, Huang) провели масштабний аналіз публікацій , що стосувалися цього питання. В ході досліджень було проаналізовано 252 рефератів до наукових статей і понад вісім тисяч цитат. І у всьому різноманітті цих робіт не було знайдено жодної публікації з достатньою достовірністю досліджень, яка б показувала користь застосування лужної води в терапії.

Кислотний рефлюкс або печія

Печія за грудиною і в стравоході, кислуватий і гіркий присмак у роті виникають, коли шлунковий сік, який має завдяки сильній соляній кислоті pH<3, закидається в стравохід.

Зазвичай лікування зводиться до застосування дієти та медичних препаратів, які називають інгібіторами протонної помпи (системно впливають на причини виникнення печії) та антацидів (нейтралізують кислотність).

Лужна вода як антацид

Лужна вода у такому випадку, в першу чергу, є антацидом. Раніше навіть застосовували соду для лікування печії. Реакція виглядає приблизно так:

HCl + NaHCO3 ➝ NaCl + H2O + CO2

Також проводилося дослідження, яке підтверджує, що вода з pH 8,8 може руйнувати фермент, який бере участь у формуванні шлункового соку, — пепсин. Він зберігає стабільність до pH - 7,4, а його руйнування тягне за собою зниження кислотності. Варто зауважити, що дослідження проводилися в лабораторії, для підтвердження ефективності для організму людини необхідні масштабні клінічні дослідження.

Що стосується використання лужної води для лікування печії, варто пам'ятати, що кислота в шлунку виконує ряд важливих функцій, а саме сприяє переварюванню їжі та засвоєнню корисних мікроелементів, а також перешкоджає розмноженню патогенних мікроорганізмів.

Зниження рівня цукру та кров'яного тиску

А от тут, насправді, є чим зацікавитися.

У 2001 році проводилися клінічні дослідження (WANG Yu-lian) у групі людей з діабетом другого типу. Моніторинг проводився протягом 3-6 місяців та передбачав пиття лужної води. Отримані результати підтвердили зниження рівня кров'яного тиску, цукру і холестеринів.

У 2017 знову проводилися подібні дослідження (Edy Siswantoro, Nasrul Hadi Purwanto, Sutomo) протягом чотирьох тижнів. Люди з діабетом другої групи були розділені на 4 групи по 7 осіб і споживали воду з різними рівнями pH (7, 8, 9,5 і 9-11,5). Варто зазначити що зміна рівня цукру сильно залежала від pH.

  1. Споживання води з pH 7 та 8 не показало вагомих змін.
  2. Вода з pH 8,5 вплинула на середній рівень цукру, знизивши його в середньому на 3%.
  3. Застосування вод з pH 9,5 і 11,5 призвело до середнього зниження цукру в крові в середньому на 6%.

Але важливо розуміти, що в даному випадку тривалі дослідження не проводилися, тому в даному випадку застосування теж обмежене терміном на 6 місяців.

Побічні ефекти

Крім тих факторів, які ми згадували вище, зупинимося на основних чинниках детальніше.
  1. Застосування води з додаванням солі та соди несе потенційну небезпеку за рахунок перевищення допустимого вмісту натрію.
  2. "Лікування" лужною водою серйозних захворювань, як альтернатива традиційній медицині, може призвести до небезпечних для життя і здоров'я наслідків.
  3. Стабільний загальний надлишок лужності в організмі призводить до метаболічного алкалозу. Це захворювання пов'язане зі зниженням в крові рівня вуглекислоти, бікарбонатів, також часто супроводжується недоліком калію і натрію. Симптомами є нудота та блювання, тремор рук і судоми, поколювання в кінцівках або обличчі, сплутаність свідомості.

Алкалоз також може викликати зменшення вільного кальцію в організмі, що веде до проблем з кістками. Проте, найбільш частою причиною гіпокальціємії є не пиття лужної води, а проблема щитовидної залози.

Висновки

Якщо детально розглянути інформацію вище, то можна прийти до ряду висновків.

  1. Застосування лужної води не має достатньої наукової доказової бази, а дослідження, які можна вважати достовірними, не показують наслідків використання її в тривалій перспективі.
  2. Приготування лужної води в домашніх умовах шляхом застосування підручних засобів може заподіяти шкоду здоров'ю. Особливо небезпечна вона буде для людей, які страждають захворюваннями нирок або серцево-судинної системи.
  3. Використання іонізатора — досить дороге. Застосування його в комплекті з брудною водопровідною водою призводить до концентрування шкідливих речовин.
  4. Якщо ви правильно харчуєтеся, тоді потреби в регулюванні pH споживаної води немає.
  5. Якщо ви все ж вирішили споживати таку воду, проконсультуйтеся попередньо з лікарем.

Ми спробували дуже ретельно аналізувати інформацію, щоб відповісти на найпоширеніші питання. Якщо ви маєте нові запитання, пишіть в коментарях.

Перегляди: 99178
0 голос(а/ів)
Поділитися:

Часті питання


Як зробити лужну воду?

У цій статті ми детально розібралися в способах отримання води з високим pH. Найпопулярнішими методами є:

  1. додавання в воду солі й соди - потенційно небезпечний метод, в першу чергу, через високий вміст натрію. Така вода може стати причиною набряків і збільшення проблем зі здоров'ям у людей з хворобами серцево-судинної системи та нирок;
  2. іонізатор або пляшка для залуговування води - цей прилад концентрує лужні іони й таким чином здатний підвищувати показник pH навіть до 11. Більшість наукових досліджень стосуються саме цього методу, зараз не вивчені достеменно ні користь, ні шкода електролітичної води.

Що таке лужна вода?

Вода лужна характеризується показником pH вище нейтрального, тобто 7. Водневим показником 7 - 8,5 характеризується слаболужна вода. Такі значення є показниками фізіологічно повноцінної води. Більшість солоних мінеральних вод (Лужанська, Поляна Квасова та інші) мають рівень pH близький до 8,5.

Дуже багато говорять про користь лужної води. У цій статті ми розберемося з тим, що вона собою являє, а також в міфах, які навколо неї ходять.

Чи можна пити лужну воду кожен день?

Відповідь на це запитання поки не відома. Ймовірно, все залежить від мінерального складу, наприклад слаболужні води з pH 8-8,5 за умови, що всі показники відповідають вимогам до питної води, є питними. Що стосується решти лужної води, ми не знайшли джерел, які б підтверджували безпеку такого пиття у тривалій перспективі.