Що таке мінеральна вода?

Існує безліч бутильованих вод, якісь називають питними, якісь столовими, якісь мінеральними. Про те, як виробляють бутильовані води , ми вже писали раніше, сьогодні ж зупинимося на їх складі й на тому коли, навіщо і скільки можна їх пити.
Для початку розберемося з самим поняттям мінеральної води. Відповідь на це питання криється в самій назві — мінеральна вода містить певні мінерали в певній кількості, яке теж важлива.
Мінеральні води використовуються не тільки для пиття, з ними можуть приймати ванни, робити компреси та ін. В даному матеріалі ми будемо говорити саме про питну воду.
Класифікація бутильованих вод

Столова або звичайна питна вода містить не більше 1 г або 1000 мг розчинених солей на літр, кількість кальцію, магнію, натрію та інших мінералів в ній також підлягає ретельному контролю, тому таку воду можна вживати щодня. Нормується її склад санітарними нормами на питну воду.
Мінерально-столові води містять від 1 до 10 г/л солей, або ж з перевищенням якогось компонента вище норми. Споживання таких вод не обмежується строго, але не рекомендується їх системне вживання.
Мінеральні води містять понад 10 г/л солей і їх споживання строго обмежується. Ці води не рекомендують пити без призначення лікаря, та й в магазинах або аптеках ви їх, швидше за все, не знайдете.
Які є мінеральні води?
Склад мінералів, розчинених у воді, грає дуже велику роль, тому мінеральні та мінерально-столові води класифікують саме по сольовому складу. Так, за основними аніонами виділяють хлоридні (Cl-), гідрокарбонатні (HCO3-),
сульфатні (SO42-), а по катіонах — натрієві (Na+), кальцієві (Ca2+) і магнієві (Mg 2+) води.
Також води класифікують по газовому складу і специфічних елементах: вуглекислі, сірководневі, азотні, бромисті, йодисті, кремнієві та ін.
Кожна вода підійде для терапевтичних цілей в певних умовах, і там, де одна може допомогти, друга зашкодить. Саме цим і пояснюються медичні рекомендації щодо обмеженого споживання навіть столових мінеральних вод.
Мінеральні води України

Наша країна відрізняється великою кількістю курортів, які розташовані на мінеральних джерелах. Загалом виявлено понад 500 різноманітних джерел, якісь з них дуже популярні, інші менш, але в кожній області знайдеться своя мінеральна вода. Коротко розкажемо про основні з них, а потім перейдемо до бутильованих вод, які можна зустріти в магазинах.
Найбагатшою на мінеральні джерела є Львівська область, їх в цілому близько сотні, і вони мають різноманітний склад. Найпопулярнішими курортами є Моршин, Трускавець та Східниця.
У Трускавці є такі джерела:
- "Нафтуся" — це слабомінералізована вода (0,7 г/л), яка відноситься до гідрокарбонатно-сульфатно-кальцієво-магнієвих вод, також вона містить багато органічних речовин нафтового походження, застосовують її для лікування хвороб сечовивідних шляхів.
- "Марія" — це хлоридно-сульфатна, натрієва вода з мінералізацією від 2,68 до 8,62 г/л. Також містить кремнієву кислоту і залізо, природно газована. Її застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- "Софія" — хлоридно-натрієво-кальцієво-магнієва вода з загальним солевмістом 8-12 г/л, її теж використовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Це основні джерела, які використовуються для пиття, що стосується інших, то вони зазвичай застосовуються для прийняття ванн і інших процедур.
У Моршині є три лікувальних джерела:
- №1 — хлоридно-сульфатно натрієво-калієво-магнієва вода і №6 — магнієво-калієва вода з невисоким вмістом хлориду натрію, застосовуються при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- №4 — це гідрокарбонатно-кальцієва вода з низькою мінералізацією, яка є джерелом для розливу бутильованої Моршинської води. Це столова вода з оптимальним мінеральним складом.
У Східниці також багато мінеральних вод, на цей час там існує 38 джерел, але доступні для споживання тільки десять. Загалом там можна знайти ті ж склади води, що і в Трускавці або Моршині.
Другою областю з водними курортами є Закарпатська.
Один з найстаріших і відомих курортів — Шаяни. Тут є гідрокарбонатно-натрієві води, які застосовуються переважно при хворобах шлунково-кишкового тракту і хлоридно-карбонатні — використовувані при урологічних захворюваннях. Свалява, Поляна та інші води не такі популярні, як курортні.
Загалом, не дивлячись на те, що найпопулярнішими є західні курорти, знайти мінеральні води в Україні можна в будь-якій області. Іноді на них навіть розташовані маловідомі та не популярні курорти.
Бутильовані мінеральні води
Мінералка. Так ми звикли називати воду з газом в пляшках. Насправді не вся бутильована вода буде мінеральною. Частину її просто очищають зворотним осмосом і фасують. Нижче ми поговоримо про найбільш популярні води, які можна зустріти на полицях супермаркетів.
Що таке "Боржомі"?
Це природна гідрокарбонатно-натрієва мінеральна вода, яка розливається в горах Грузії на території Боржомського заповідника. Її рекомендують застосовувати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, відноситься до мінеральних столових вод. Фасують цю воду в скляні пляшки ємністю 0,33 і 0,5 літра, у звичні ПЕТ пляшки 0,5, 1 і 1,25 л, а також в бляшані банки.
Бутильовані мінеральні води України
Ці лужні мінеральні води в Україні є дуже популярними. "Лужанська" — це вода, яку видобувають в Закарпатській області в місцевості званій "Луги", за складом вона гідрокарбонатно-натрієва, містить невисокі концентрації бору, її порівнюють з "Боржомі". Існує два різновиди цієї води: "4" і "7", джерела їх знаходяться в 400 метрах один від одного. Перший містить більше кальцію і магнію, другий — більше цинку, заліза, брому, бору і барію, багато елементів істотно перевищують допустимі для питної води значення.
"Поляна Квасова", яка видобувається поруч, також має гідрокарбонатно-натрієвий склад, в ній менше кальцію і магнію, але більше бору.
"Миргородська" — це хлоридно-сульфатно-натрієва вода, яка видобувається в однойменному місті в Полтавській області.
Мінерали, мг/л |
Поляна Квасова |
Лужанська №4 |
Лужанська №7 |
Боржомі |
Моршинська |
Миргородська |
Загальна мінералізація, г/л |
6,5 - 12, 0 |
3,0-6,5 |
2,7 — 4,8 |
5,0—7,5 |
0,1 - 0,3 |
2,5–3,5 |
Натрій+Калій |
1500 - 3000 |
900-1800 |
600-1200 |
1000—2000 |
70 - 150 |
600–1 200 |
Кальцій |
70 — 150 |
212,0 |
142,4 |
20—150 |
20-50 |
30-200 |
Магній |
16,0 |
22,0 |
18,5 |
20—150 |
5-20 |
<50 |
Гідрокарбонати |
4500 - 8000 |
1500-3000 |
1900-3200 |
3500—5000 |
30-200 |
150–450 |
Хлориди |
300-600 |
100 |
100 |
250—500 |
8-25 |
1 000–2 500 |
Сульфати |
25 |
50 |
50 |
50–250 |
5-15 |
50–250 |
Літий |
3,5 |
1,4 |
0,12 |
- |
- |
- |
Мідь |
2,7 |
0,01 |
0,20 |
- |
- |
- |
Цинк |
4,7 |
0,005 |
0,10 |
- |
- |
- |
Силіцій (Кремній) |
17,4 |
30,0 |
30,2 |
100 |
- |
- |
Фтор |
3,0 |
2,0 |
2,6 |
8,0 |
- |
- |
Манган |
0,27 |
0,21 |
0,86 |
- |
- |
- |
Залізо |
1,1 |
1,0 |
20,0 |
- |
- |
- |
Бром |
1,0 |
1,0 |
4,8 |
- |
- |
- |
Бор |
182,0 |
40,0 |
108,6 |
0,12 |
- |
- |
Стронцій |
- |
- |
- |
0,048 |
- |
- |
Барій |
6,67 |
0,5 |
24,0 |
- |
- |
- |
Що стосується улюбленої багатьма "Моршинської", вона є мінеральної лише за походженням, оскільки повністю відповідає стандартам на питну воду, її дійсно можна споживати щодня, і вона буде хорошим джерелом цілющої вологи.
А ще ми просто повинні згадати той факт, що з фільтром Ecosoft P'URE Balance ви отримаєте "Моршинську" прямо у своєму крані на кухні.