Мій фільтр

Визначення показників води в домашніх умовах

Час читання: 0 хв.
Визначення показників води в домашніх умовах

У відгуках та чаті у нас на сайті і на різноманітних форумах часто виникають коментарі типу: "А ось я поміряв, і у мене не так". Люди часто плутають різні параметри, наприклад, твердість і загальний солевміст. Раніше ми писали про основні параметри води , сьогодні поговоримо про солемір, для чого потрібен pH-метр, і чому ці прилади можуть брехати, і які ще існують методи оцінки води в домашніх умовах.

Що таке TDS-метр?

Солемір

TDS (Total dissolved solids) в перекладі з англійської — сумарна кількість розчинених речовин в іонній формі: кальцію, магнію, натрію, калію, карбонатів, сульфатів, хлоридів, іонів важких металів, деяких органічних іонів тощо.

Цей прилад називають ще солеміром, оскільки він визначає загальну кількість солей в розчині, і кондуктометром, бо насправді, він вимірює електропровідність розчину (менше мінералів — менше електропровідність), а вже потім конвертує її в показники вмісту солі - ppm (parts per million) і мг/л.

Більшість продавців побутових приладів розповідають про те, що цей чудо-інструмент здатний визначити якість води. Але тут є трохи маніпуляції — загальний солевміст це лише один з більш ніж 70 параметрів, що нормуються для питної води. Дійсно цей показник важливий, але сам по собі не може сказати ні про що. Згідно з державним стандартом на питну воду, рекомендовані межі загального солевмісту становлять 200 - 500 мг/л, а допустимі - 1000 мг/л, в окремих випадках 1500 мг/л. Але біда в тому, що в ці 500 ppm можуть входити як безпечні та корисні мінерали, так і небезпечні іони важких металів.

Приблизно раз на місяць в гнівних відгуках на сайті можна почути: "Ваш фільтр не очищає воду, я виміряв показники спеціальним приладом, а вона така ж, як до фільтра". У процесі з'ясування зазвичай виявляється, що прилад — це ТДС-метр, а міряють солевміст після потрійного фільтра, який видаляє більшість солей за принципом іонного обміну , тобто на місце шкідливих іонів приходять нешкідливі, відповідно, і показник загального солевмісту теж не змінюється.

Що таке pH-метр?

PH метр

Цей прилад призначений для визначення водневого показника, який характеризує кислотно-лужну рівновагу в розчинах. Вимірює pH-метр електрорушійну силу (ЕРС) розчину і конвертує її в показник pH.

Шкала рівня pH становить 14 одиниць: від 0 до 14, де 0 - 7 - кисле середовище, 7 - нейтральне, і 7 - 14 - лужна. Для поверхневих вод характерні показники від 6 до 9, граничнодопустимі показники для питної води - 6,5 - 8,5, оптимальним буде показник, який близький до нейтрального значення - 7.

У побутових умовах pH-метр взагалі не несе смислового навантаження, корисний він хіба для власників акваріумів і басейнів. В обох випадках важливо підтримувати рівень pH, іноді за допомогою додавання спеціальних реагентів. Останнім часом ці прилади стали купувати любителі лужної води.

Використовуючи pH-метр в побуті, потрібно брати до уваги факт, що цей прилад вимагає постійного калібрування, і якщо налаштування збилися, він може здивувати вас непередбаченими значеннями. Варто додати, що смужки з лакмусового паперу будуть не менш ефективні, й часто більш інформативні в побуті. Так, акваріумісти та власники басейнів почали використовувати їх ще до появи на ринку великого асортименту побутових pH-метрів.

Що таке ОВП-метр?

ОВП метр

Окислювально-відновний або Redox-потенціал води — це значення, яке вже багато років застосовується в хімічній технології для оцінки наявності у воді або розчинах речовин, здатних до окиснення і відновлення один одного. В оцінці якості питної води даний показник не використовується, але після низки публікацій про окислювально-відновний потенціал любителі нетрадиційної медицини почали використовувати його як показник, що визначає "живу" і "мертву" воду.

Фактично ОВП-метр є вольтметром, він вимірює електрорушійну силу, яка викликається електронами, що переміщаються від відновлювача до окиснювача в рідкому середовищі.

Тест-смужки для визначення якості води

Тест полоски

Такий метод експрес-тестування заснований на напівкількісному визначенні речовин, коли на папір вноситься певна кількість реагенту і при внесенні її в воду, речовина на носії змінює своє забарвлення. Після цього папір порівнюється з різнобарвною шкалою порівняння, за якою визначається діапазон концентрацій речовини.

Таким методом можна приблизно визначати твердість води, загальний солевміст, концентрації алюмінію, миш'яку, амонію, хлору, заліза, сірководню, міді, нікелю, кобальту тощо.

Це короткий опис всіх побутових методів оцінки води. Якщо ж ви визначили якийсь показник, який вас бентежить, або ж вам необхідна оцінка води перед встановленням обладнання, раціональніше здати воду на повноцінний лабораторний аналіз. Лабораторія Ecosoft проводить всі необхідні аналізи води. Для зручності ми передбачили два пакети: базовий і розширений тести води.

Перегляди: 16742
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber