Мій фільтр

Яку воду заливати у зволожувач повітря?

Час читання: 0 хв.
Яку воду заливати у зволожувач повітря?

Відповідь буде традиційною: "Чисту". Чому це важливо, ми розберемося нижче. Як завжди, ми трохи заглибилися в чудеса письменницького мистецтва, де радять набирати воду зі свердловини й колодязя, бо вона чистіша водопровідної ...

Як працює зволожувач повітря?

Щоб зрозуміти, чому вода відіграє важливу роль, необхідно розібратися в роботі пристрою. Існують три типи зволожувачів повітря: випарні, парові та ультразвукові.

Холодний зволожувач повітря

Найпростішою конструкцією є, так звані холодні зволожувачі, які примусовим шляхом (за допомогою вентилятора) продувають повітря через вологий фільтр. Повітря охолоджується і завдяки відданій теплоті відбувається випаровування певної кількості води.

Паровий зволожувач повітря передбачає собою дистилятор, який замість конденсації мікрокрапельок, випускає їх в повітря. Такі зволожувачі в побуті практично не застосовуються, оскільки споживають багато електроенергії та внаслідок наявності гарячої води, небезпечні при використанні у квартирах з дітьми.

Паровой увлажнитель воздуха
Ультразвуковой увлажнитель воздуха

Найпоширенішим видом приладів є ультразвукові зволожувачі повітря. Їх принцип дії заснований на тому, що вода, яка заливається в ємність, порціями подається на пластину, що вібрує в режимі ультразвуку, де вода розщеплюється в мікрокрапельки та вентилятором прямує з корпусу зволожувача назовні.

Внаслідок розміру крапель, вони не осідають на поверхнях, а затримуються в повітрі до певного моменту, коли вологість досягне критичної позначки, і навіть найменші краплі почнуть конденсуватися. Втім, сучасні зволожувачі рідко доводять рівень вологості до таких меж, оскільки практично всі моделі передбачають вбудований гідростат, який забезпечує автоматичне відключення приладу при досягненні заданої вологості.

Найбільш невибагливими до складу води є холодні зволожувачі. Парові та ультразвукові вимагають максимально чистої води. Зупинимося на останніх, оскільки вони на сьогодні є найпоширенішими.

Яку роль відіграє вода для зволожувача повітря?

Існує кілька проблем, які може нести неякісна вода у зволожувачі.

По-перше, це вапняний наліт. Ультразвукове випаровування дуже близьке до кипіння, відповідно, формування осадів карбонатів кальцію і магнію неминуче. Сформована кірка вапна може порушувати роботу зволожувача і приводити до прискореного виходу зі строю і частого сервісного обслуговування.

Налет на увлажнителе воздуха

По-друге, в кімнаті, де працює зволожувач, з'являється своєрідний "туман", а іноді й наліт на поверхні меблів — це теж наслідок твердої води.

Трапляється, що вода у зволожувачі повітря цвіте - це наслідок мікробіологічного забруднення або свідчення того, що  вода довго стояла.

Яка потрібна вода для зволожувача повітря?

В першу чергу, вона не повинна бути каламутною (викликає несправності, осідаючи на ультразвуковій платівці) і повинна містити якомога менше солей твердості й заліза (утворюють наліт і туман). Також важлива відсутність мікробіологічних забруднень. Оптимальним рішенням буде дистильована (дорожче) або зворотноосмотична (дешевше) вода, оскільки обидві містять мінімальну кількість солей і не здатні створювати накип та інші негативні ефекти. Кип'ячена вода для зволожувача повітря буде найпростішим варіантом.

Чи можна заливати у зволожувач повітря воду з-під крана?

Вода з крана зволожувач

Це питання турбує багатьох. Насправді відповідь на нього залежить від наявності фільтра у зволожувачі повітря. Він являє собою змінний картридж, який здатний зм'якшувати воду і видаляти з неї механічні частинки. Єдиним недоліком фільтра є те, що необхідно проводити його систематичну заміну — приблизно раз на 3-6 місяців, в залежності від якості води. Якщо ж ви забули провести заміну, то будуть спостерігатися описані вище негативні ефекти.

Напевно, ми описали всі моменти, які стосуються води для зволожувачів, якщо у вас лишилися запитання, ставте їх у коментарях.

Перегляди: 15476
1 голос(а/ів)
Поділитися: