Мій фільтр

Якість води в Харкові

Час читання: 0 хв.
Якість води в Харкові

Постачання води до міста Харкова, як і до багатьох інших міст України, змішане: частина води надходить з поверхневих водойм, а частина — з артезіанських свердловин. Сьогодні розберемося в історії харківського водопроводу, а також в тому, яка вода тече з крана в Харкові сьогодні..

Історія харківського водопроводу

Перший трубопровід протяжністю 41 км, який забезпечувався водою з артезіанських свердловин глибиною 80 - 100 метрів, був введений в експлуатацію в 1881 році. А вже в 1889 році була побудована перша станція водопідготовки. Вода з крейдяного водоносного горизонту надходила на повільні піщані фільтри.

У 1912 р. починається процес активного розвитку водопровідної мережі: буряться нові свердловини, будується насосна станція, прокладаються трубопроводи. У 1913 році трубопроводи вже забезпечують 2145 м³ чистої води на добу, в середньому це 23 л на добу на жителя Харкова того часу.

У 1912-1913 роках річка Сіверський Донець починає розглядатися як джерело питної води. Хімічні та бактеріологічні дослідження підтвердили, що при попередньому очищенні, вона придатна для пиття.

У 1917 році обсяг подачі збільшується в 4,5 рази та сягає 10 тис. м³/добу. У 1923 році згідно з переписом населення 15% житлових будинків Харкова мали доступ до водопровідної води, а до системи каналізації 8,7%.

Історія харківського водопроводу

У 1932 році починається будівництво насосної станції на річці Сіверський Донець в населеному пункті Кочеток за 40 кілометрів від Харкова, а в 1938 році він вводиться в експлуатацію. З цього моменту водопостачання стає змішаним — частина води подається з підземних свердловин, а частина з поверхневого джерела. Пізніше продовжує розвиватися мережа артезіанських свердловин. До 1941 року обсяг одержуваної води досягає 120 тис.м³/добу.

У 1941 - 1943 році під час нацистської окупації все насосні станції, частина свердловин, Сіверсько-Донецький трубопровід було знищено. У 1945 році Сіверсько-Донецький трубопровід потужністю 80 тис. м³/добу був відновлений, а в 1951 році була завершена реконструкція артезіанського водопроводу.

До 1972 року був побудований ще один блок Кочетоцької станції, і продуктивність зросла до 400 тис. м³/добу. Попри це і продовження робіт, до 1972 року вода подається вранці та ввечері по 1,5-2 години. Тільки в 1972 році в Харкові починають буріння свердловин на 800 метрів і вводиться в експлуатацію Роганська насосна станція потужністю 750 тис. м³/добу.

У 1977 р. введено в експлуатацію комплекс водопровідних і водозабірних споруд третього блоку Кочетоцької водопровідної станції продуктивністю 200 тис. м³/добу. Загальна проєктна продуктивність Кочетоцької водопровідної станції склала 750 тис. м³/добу.

У 1982-1983 році після закінчення будівництва каналу "Дніпро-Донбас" з ним було пов'язано Краснопавлівське водосховище, з якого вода подавалася до Харкова каналом протяжністю 142 км. Тільки після цього Харків став отримувати воду цілодобово.

Після цього відбувався розвиток мережі трубопроводів, автоматизованих систем управління. У 2009 р. протяжність трубопроводів досягала 2,57 тис. км., а подача - 235 млн м³/рік.

Яка якість води в Харкові в наші дні?

Лабораторія Ecosoft вже понад десять років щодня отримує проби з різних куточків України, багато їх надходить і з Харкова. Ми систематизували цю інформацію і наводимо невеликий аналіз, який дозволить комплексно оцінити якість води у вашому місті.

Обеспечение водой Харькова Сучасна ситуація з постачанням Харкова водою така: 440,7 тис.м³/добу або 75,4% води подаються з Печенізького водосховища. Вода очищається на станції "Донець" і є найякіснішої за сольовим балансом.

Ще одне джерело води — це Краснопавлівське водосховище. Після очищення на станції водопідготовки "Дніпро" звідти надходить 134,09 тис.м³/добу або 22,9% води.

Артезіанські свердловини глибиною 80 - 800 м на сьогодні забезпечують лише 9,7 тис.м³/добу або 1,7% води. На карті наводиться розподіл води районами міста.

Водопровідна вода

Як ми дізналися вище, водопровідна вода надходить з Сіверського Дінця і свердловин. Нижче ми наводимо таблицю, що характеризує співвідношення проб води з крана, що відповідають вимогам, і тих, які їх не задовольняють.

Водопровідна вода в Харкові

В цілому якість води в Харкові, якщо порівнювати з іншими містами України, досить висока. Кольоровість зумовлена станом трубопроводів, а твердість і лужність є наслідком якості вихідної води. Загальні перевищення допустимих показників не критичні, оскільки досягають 10-15% від норми.

Свердловинна вода

В такій ситуації все дещо складніше. Як ми раніше писали в матеріалі про свердловинну воді, якість її в свердловинах визначається в першу чергу глибиною залягання горизонтів і, відповідно, глибиною буріння.

Четвертинний шар поверхневих вод, який має глибину залягання до 30 метрів, заповнює колодязі, ми вже писали про них, і про те, що без попереднього очищення таку воду пити не рекомендується, особливо з урахуванням складної екологічної ситуації.

Що стосується артезіанських горизонтів, то на території Харківської області їх шість, і в залежності від району якісь горизонти будуть доступні, а якісь — ні. Також буде відрізнятися глибина їх залягання — на території області є виходи Бучацького, Канівського, Київського, Крейдяного, Полтавського та Харківського горизонтів.

Нижче ми систематизували отримані в нашій лабораторії дані за якістю води зі свердловин в Харкові. В цілому вона не гірша і не краща, ніж на території решти України. Основними проблемами є високий рівень твердості та заліза, що досягають, 2- і 6-кратного перевищення, відповідно.

Свердловинна вода в Харкові

Природні джерела води в Харкові

У січні 2020 року проводилися планові дослідження води не підключених до системи водопроводу джерел. Згідно з санітарно-епідемічними показниками, сім з одинадцяти джерел відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Якщо вам необхідні аналізи води в Харкові, ви можете скористатися послугами нашої лабораторії і замовити базовий чи розширений тест води в Харкові.

Перегляди: 8861
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber