Мій фільтр

10 питань про воду зі свердловин

Час читання: 0 хв.
10 питань про воду зі свердловин

Свердловинна вода — це друге за поширенням джерело води як для приватних будинків, так і для централізованих систем водопостачання населених пунктів.

Ми вже говорили про проблеми підземних вод в централізованому водопостачанні, а сьогодні відповімо на основні питання, які виникають у користувачів маленьких побутових свердловин.

1. Чому вода зі свердловини каламутна?

Підземні води класифікуються за шарами залягання, ми вже писали про це раніше. Деякі породи схильні викликати каламутність — це переважно шари неглибокого залягання. Достатня глибина свердловини зазвичай дозволяє уникнути цих проблем. Каламутність води зі свердловини також може спостерігатися відразу після буріння свердловини або при тривалому її простої. Ці проблеми вирішуються прокачуванням свердловини.

Якщо вам цікаво, як очистити мутну воду зі свердловини, зверніть увагу на матеріал про каламутність.

2. Чому вода зі свердловини тверда?

Твердість підземних вод зумовлена тим, що деякі підземні горизонти містять велику кількість розчинних мінеральних сполук, в тому числі карбонатів кальцію і магнію. Вони працюють за тим же принципом, що мінералізатор для води після осмосу — вода проходить через них, і як універсальний розчинник поглинає ці солі.

3. Чому вода залишає рудий або чорний наліт на поверхні сантехніки?

photo_5300851046656102188_x (1).jpg

Характерними домішками свердловинної води є двовалентне залізо і марганець. У поверхневих водоймах ці домішки не зустрічаються, оскільки на повітрі вони досить швидко окиснюються до нерозчинних домішок і частково осідають на дно (поглинаючись мікроорганізмами та включаючись в їх структуру), а частково залишаються в підвішеному стані.

Коли вода витікає з крана, частина бризок залишається на поверхні сантехніки. У разі жорсткої води при висиханні вони утворюють вапняний наліт. Якщо ж вода містить багато заліза і/або марганцю, на базі вапняного нальоту закріплюються окиснені киснем повітря сполуки заліза (рудий наліт) або марганцю (чорний наліт). Також може осідати їх суміш, яка матиме специфічний бордовий колір.

4. Чому вода зі свердловини жовтіє при нагріванні?

Причиною цього також є іони двовалентного заліза у воді. При нагріванні швидкість реакції окиснення збільшується, і у воду випадають дрібні колоїдні частки заліза, які утворюють жовтий відтінок.

Якщо вміст заліза у воді дуже високий, вода іржавіє (на дно чайника будуть випадати іржаві пластівці).

5. Чому зі свердловини йде чорна вода?

Черная вода из скважины

В даному випадку треба звертати увагу і на інші симптоми.

Найчастіше мутна чорна, коричнева або сіра вода зі свердловини може бути наслідком підтоплення приямку свердловини через дощ або танення снігу, розгерметизацію труби, низьке розташування насоса, в результаті чого відбувається змішування чистої води з глиною і мулом. Зазвичай проблема вирішується прокачуванням або помпуванням свердловини.

Якщо ж проблема виникла одразу або майже одразу після буріння, і свердловина глибиною до 15 метрів, є ймовірність, що її пробурили в муловий шар. В даному випадку швидше за все доведеться бурити нову свердловину, або поглиблювати існуючу.

Також сіра або коричнева вода зі свердловини може бути наслідком аномального вмісту заліза та/або марганцю. В даному випадку допоможе або поглиблення в інший горизонт, або встановлення водоочисного обладнання.

6. Чому вода зі свердловини пахне каналізацією?

Затхлі та гнильні запахи характеризують забруднення свердловини мікроорганізмами. Це може бути або потрапляння в свердловину стічних фекальних вод, що трапляється при підтопленні неглибоких свердловин, або розмноження мікроорганізмів в товщі води.

Обидві проблеми вирішують відкачка і знезараження свердловини.

Також часто ставлять питання про те, чому вода зі свердловини пахне рибою тощо. Детально про запахи та присмаки води, і про які забруднення вони свідчать, ми писали в запахи та присмаки води .

Плохой запах воды.jpg

7. Чому вода пахне сірководнем?

Характерний запах тухлих яєць є ознакою наявності у воді сірководню. Сам по собі цей газ не є небезпечним і дуже швидко окиснюється на повітрі. Розв'язанням цієї проблеми може бути накопичувальна ємність з розпилювачем для відстоювання води або фільтри з каталітичним вугіллям. Принцип дії цього матеріалу полягає в тому, що його поверхня схильна окиснювати сірководень до безпечних сполук, які не мають смаку і запаху.

8. Чому вода зі свердловини жирна?

Масляниста плівка на поверхні води — досить поширене явище для підземних вод, яке свідчить про потрапляння у воду органічних забруднювачів. Основними причинами є:

  • розгерметизація масляного радіатора насоса внаслідок поломки або пошкоджень;
  • забруднення дизпаливом, бензином, машинною оливою з поверхні або товщі землі (характерно для неглибоких свердловин).
Залежно від походження проблеми вона має три шляхи вирішення: прокачування (іноді тривале), поглиблення свердловини або очищення води.

9. Чому вода зі свердловини солодка?

Причиною солодкуватого присмаку води може бути сода або нітрати. Обидві характерні для колодязів та неглибоких свердловин.

10. Як очистити воду зі свердловини?

Очистка воды со скважины.png

Щодо побутових систем водопідготовки оптимальним рішенням буде установка системи комплексного очищення води, яка може містити два базових і два додаткових етапи, а також систему доочищення питної води.

  1. Фільтри для механічного очищення води від великих часток глини, піску та ін. Залежно від продуктивності системи та каламутності води можуть використовуватися різні типи фільтрів: картриджні, промивні або засипні системи.
  2. Фільтри знезалізнення для свердловини води від заліза, марганцю, солей жорсткості та органічних речовин. Завдяки унікальному матеріалу Ecomix виробництва Ecosoft ці проблеми може вирішити один фільтр.
  3. При забрудненні води сірководнем може встановлюватися фільтри видалення сірководню.
  4. УФ-лампа забезпечить захист системи водопостачання від мікробіологічних обростань.
  5. Потрійний фільтр або система зворотного осмосудопоможе забезпечити воду гідної якості для пиття і приготування їжі.
Для ознайомлення з інформацією про компонування обладнання, рекомендуємо почитати оглядову статтю про те, як підібрати правильний фільтр для будинку.
Якщо у вас є ще питання стосовно води зі свердловин, пишіть їх в коментарях, будемо раді відповісти кожному з вас.

Ресурси:

  1. Гайдаш, Софія Олександрівна, and В. Ю. Каулін. "Дослідження вмісту заліза у воді свердловини ДонНТУ." Хімічні проблеми сьогодення (2019): 156-156.

  2. Возна, Іванна, et al. "БІОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ОЧИЩЕННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД ВІД ІОНІВ ЗАЛІЗА." Редакційна колегія (2018): 62.

  3. Безпалий, В. В., and Т. О. Шевченко. "Видалення сірководню з води, яка призначена для питних цілей." 23-23.

Перегляди: 55544
0 голос(а/ів)
Поділитися: