Бутильована вода
Поняття "питна вода" є досить широким. Для того, щоб зрозуміти, що можна пити, а що ні, потрібно насамперед розглянути поняття ГДК (гранично допустима концентрація). Під ГДК розуміється така максимальна концентрація хімічних елементів і їх з'єднань в довкіллі, яка при повсякденному впливові протягом тривалого часу на організм людини не викликає патологічних змін або захворювань, що встановлюються сучасними методами досліджень, в будь-які терміни життя теперішнього і наступного поколінь. Поняття досить розмите, чи не так? Але важливо розуміти, що всі державні стандарти (в нашому випадку ДСТУ) базуються на певних ГДК отриманих дослідним або розрахунковим шляхом.
Згідно з цими стандартів питною є водопровідна, очищена на промислових і побутових установках, вода бутильована.
Нормативні документи
В Україні якість питної води визначає нормативний документ “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПін 2.2.4-171-10). В ньому наведені значення гранично допустимих концентрацій речовин, які може містити вода з під крана, а також колодязна, джерельна і вода у пляшках. Якщо роздивитись таблицю, можна побачити, що вимоги для бутильованої води досить м'які та по багатьох параметрах відповідають водопровідній. Вода питна бутильована може містити невеликі кількості важких металів, токсичних органічних і хлорорганічних речовин і інших забруднювачів, які небезпечні для людського організму. Це свинець, мідь, нафтопродукти, аніонні поверхнево-активні речовини, тригалогенметани. Виробник же НЕ зобов'язаний вказувати на пакуванні повний склад води, яку вам поставляє.
Яка бутильована вода краща?
Важливо зауважити, що є три основні різновиди такої води.
- Столова — призначена для щоденного необмеженого споживання людиною, має мінералізацію нижче 1 г/л. Вона відповідає державному стандарту, що нормує якість питної води та є оптимальною за показниками фізичної повноцінності.
- Лікувально-столова — така вода має мінералізацію 1 - 10 г/л при концентрації інших біологічних компонентів нижче встановлених показників. Така вода може споживатися здоровими людьми періодично або обмежений період.
- Мінеральна природна вода — містить специфічний набір мінералів і інших мікроелементів. Загальний рівень мінералізації понад 10 г/л, а також може мстити інші біологічно активні компоненти, вміст яких перевищує встановлені показники. Такі води можна пити після консультації з лікарем.
На території України є більш 500 джерел мінеральних вод. До найпопулярніших бутильованих вод відносяться: Свалява, Поляна Квасова, Подільська, Моршинська, Миргородська, Шаянська, Куяльник.
Доказова медицина підтверджує, що мінеральні води можна пити:
- для поповнення деяких мікроелементів замість медичних препаратів;
- профілактики сечокам'яної хвороби;
- промивання носа при хронічному нежитю;
- профілактиці та лікуванні закрепів і хвороб шлунково-кишкового тракту.
Тут можна почитати про мінеральний склад води.
Очищена вода з водопроводу
Ще одним шляхом одержання фасованої води є її попереднє очищення, вода з під крана проходить кілька етапів очищення. Існує багато різновидів таких вод:
- демінералізована — краще використовувати її для приготування їжі;
- з додатковою мінералізацією кальцієм і магнієм — підійде для пиття і приготування напоїв;
- збагачена йодом — лікарі не рекомендують пити таку воду, оскільки при правильному харчуванні йод отримується з харчових продуктів, а в разі наявності патологічної нестачі повинен поповнюватися спеціальними препаратами;
- вода з іонами срібла може довго зберігатися, але не робить ніякої користі організму людини.
Така вода при правильній технології підготовки буде безпечною і навіть корисною.
Її розливають в одноразові пляшки та багаторазові бутлі об'ємом 11,8 та 19,8 л. Існує поширена практика доставки води — це зручно, але купувати таку воду можна тільки у перевірених виробників, оскільки важлива стерильність тари для розливу і наявність сертифікатів якості.
Чому бутильована вода не псується?
Це питання цікавить багатьох. Насправді тривалий термін зберігання зумовлений, насамперед тим, що попередньо стерилізована вода розливається в стерильну тару і герметично закривається. Пляшка використовується один раз і не може бути використана повторно.
Законодавством України дозволено застосування тільки двох консервантів для води: вуглекислого газу і срібла.
Вуглекислий газ (або харчова добавка E290), застосовується в ролі консерванту, антиоксиданту і регулятора кислотності. Попри те, що вуглекислота вважається безпечною, у неї є ряд недоліків, до яких можна віднести подразнення стінок шлунка та прискорення всмоктування речовин, появу неприємної відрижки та здуття. Його граничні концентрації 0,2 - 0,6%.
Срібло є досить простим і безпечним реагентом, воно надає бактерицидну дію завдяки олігодинамічному впливу. Таке очищення є відносно ефективним методом.
Також ряд українських і закордонних виробників додає в питну воду інші консерванти та окиснювачі, це можуть бути та сполуки хлору і безпечніший бензоат натрію, чи сорбат калію.
Варто зазначити що НДІ "колоїдної хімії та хімії води ім. Думанського "регулярно проводять дослідження бутильованої води шляхом внесення в неї мікроорганізмів. Більш ніж половина аналізів підтверджує наявність у воді заборонених знезаражувальних реагентів. В Інтернеті можна знайти цю інформацію при пошуку фрази "бутильована вода яка краще НДІ Думанського".
Тара для води
Поліетилен, який використовується для виготовлення пакування може містити бісфенол А Також важливо не використовувати тару тривалий час і не залишати воду в пляшці на відкритому сонці, оскільки УФ-промені можуть руйнувати структуру матеріалу, і викликати появу у воді мікропластику. Обидва ці компоненти мають пролонгований канцерогенний ефект. Тому краще купувати бутильовану воду в скляній тарі.
Також недоліком поліетилену є те, що одна пляшка має період розкладання в природі, що дорівнює 700 - 1000 років і, якщо використана тара не потрапить на переробку, то буде токсично впливати на навколишнє середовище.
Ми просимо вас здавати кожну пляшку від води в переробку.
Про альтернативу бутильованій воді, читайте в наступному матеріалі.