Мій фільтр

Сира вода

Час читання: 0 хв.
Сира вода

Періодично на просторах інтернету виникають цікаві "водні" рухи — є послідовники лужної, кремнієвої, магнітної, срібної та ще багатьох інших цікавих різновидів води, які можуть бути як повністю безпечні, так і нести в собі певні ризики. "Сира вода" - це новий тренд, що почався в 2015-2016 роках в США, тому зараз він лише починає розвиватись в україномовному сегменті Інтернету.

Історія сирої води

У 2017 році в New York Times з'явилася стаття про нефільтровану, неочищену, нестерилізовану воду з природних джерел в спеціальній тарі у формі скляної кулі, яка полонила Кремнієву долину. Вартість такої пляшки об'ємом 2,5 галона (або 8,3 літра) дорівнювала 36,88$, а її перезаправка - 14,99$. Виробником цієї води була компанія Live Water. Вода відбирається в підземному джерелі Опал Спрінгс в Центральному Орегоні.

Сырая вода

На сайті виробника озвучено низку тез на користь цієї "чарівної" води. Нижче ми наведемо їх і додамо деякі коментарі.

  1. "Вода ніколи не брала участь в гідрологічному циклі". Дане джерело дійсно б'є з глибоких підземних горизонтів, тому в цьому твердженні маркетологи бренду праві.
  2. "Оптимальний баланс мінералів". Виходячи з аналізів води, які наводяться на сайті, вода дійсно відповідає всім необхідним стандартам якості.
  3. "Екологічність". Використовується тільки скляна багаторазова тара, яка піддається повноцінній переробці, а також відбирається менше ніж 1% щоденного потоку води для того, щоб уникнути порушення природного балансу джерела.
  4. "Біологічно адаптована вода". Автори стверджують, що 99% часу люди пили необроблену воду, і з ними все було добре. Мабуть, з цим твердженням можна сильно посперечатися, враховуючи деякі світові епідемії. Наприклад, холеру, головним джерелом передачі якої є як раз вода.
  5. "Особлива свіжість". Під цією тезою говорять про дослідження кількості дейтерію у воді та особливий лужний баланс. Річ у тім, що порівняти кількість дейтерію досить складно, а з огляду на той факт, що раніше ми вже розібралися, що цей самий дейтерій, власне, не є небезпечним , можна вважати, що це твердження теж можна критикувати.
  6. "Наявність у воді кремнію". Насправді, кремній може бути присутнім в будь-який питній воді.
Вода из источника

Вода, що отримується з артезіанського горизонту буде володіти подібними характерними властивостями. Але своєрідна субкультура шанувальників "сирої води" отримала певний розвиток, і люди почали самостійно шукати такі джерела і відзначати їх на карті . І якщо власники брендованої води просто зобов'язані стежити за її якістю, оскільки кілька кишкових інфекцій здатні забезпечити репутаційні ризики, то люди, які знаходять джерела такої води самостійно, часто не вважають за необхідне робити аналіз води.

Завдяки позначкам на тій самій карті джерел, ми дізналися, що шанувальники цього руху є і в Україні — на карті виділені три джерела води:

  • Джерела в парку "Погулянка", який знаходиться безпосередньо у Львові, наприклад, не відповідають встановленим стандартам на питну воду. Єдиною перевагою даних джерел є те, що на території Львова ці каптажі не забруднені мікроорганізмами.
  • Другим зазначеним джерелом є Березнуватий в Миколаївській області. Про склад води цього джерела ми нічого не знаємо.

То яка вода краще - кип'ячена або сира?

Кипяченая вода

Насправді, кип'ятіння— це найпростіший процес обробки води, який дозволить вбити бактерії та видалити частину шкідливих домішок. Тож якщо ви вирішили використовувати джерельну воду, її дійсно краще прокип'ятити, щоб уникнути інфекційних захворювань.

Чим небезпечна сира вода?

Якщо ви вирішили набирати воду в якомусь певному джерелі, маєте бути впевнені в якості води. Якщо джерело в межах населеного пункту, є ймовірність, що дослідження води проводить державна лабораторія. Але так буває не завжди, тому вам доведеться брати ініціативу в свої руки та віддавати воду на дослідження її хімічного і мікробіологічного складу. Варто зазначити, що проводити дослідження рекомендується не рідше, ніж раз на сезон, оскільки в різні пори року склад сирої води в водоймах може кардинально змінюватися в залежності від опадів, температури навколишнього середовища, аграрного сезону і віддаленості від джерела полів, в які вносяться пестициди.


Де чиста вода?

Ми, як прихильники чистої та безпечної води, є противниками таких пиття води з поверхневих джерел, які не проходять регулярну перевірку якості. Але при цьому, якщо чистота і безпечність води досить високі, то вода дійсно може використовуватися навіть в необробленому вигляді. Наприклад, в Ісландії вода потрапляє в трубопровід прямо з льодовиків.

Ось ми й розібралися з однією з найновіших "водних" течій і поділилися власною думкою про неї з вами.

Перегляди: 3078
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber