Мій фільтр

Очищення води в багатоквартирному будинку

Час читання: 0 хв.
Очищення води в багатоквартирному будинку

Якість води в українських системах водопостачання не покращується, ба більше, може погіршуватися. Модернізація технології очищення вихідної води, яка, як-не-як, але ведеться, є лише однією стороною питання. Навіть якщо очищення води після її забору показує хороші результати, а вода отримана безпосередньо на водоканалі відповідає нормативним вимогам, то на довгому шляху від водоканалу до вашої квартири, її якість може помітно знизитися через стан трубопроводів. Термін служби українських водопроводів добігає кінця, а частіше, і зовсім вичерпаний. На внутрішній поверхні починає з'являтися іржа і слиз, що викликаються різноманітними мікроорганізмами, і все це частково змивається при проходженні води.

Все частіше і частіше, ще на етапі забудови в багатоквартирних будинках проєктуються системи водопідготовки, які покращують якість життя мешканців будинку, зменшують витрати на обслуговування систем опалення та, власне, на енергоресурси. І цим підвищують клас будинку в очах потенційного жителя. Також актуальним буде питання для автономних систем водопостачання з підземних свердловин.

Крім класичних рішень на етапі проєктування, завжди існує можливість встановлення системи після введення будинку в експлуатацію.

Проблеми води централізованого міського водопостачання

Проблеми водопровідної води

Якщо детально дивитися на українську воду можна виділити ряд проблем. Це твердість, кольоровість, каламутність і запахи води, що надходить з поверхневих джерел (річкових водозаборів). У випадку з підземною водою, як, наприклад, у Львові або Києво-Святошинському районі Київської області, де активно ведеться забудова, актуальні передусім проблеми заліза, твердості, іноді мангану.

Солі твердості є причиною утворення накипу в системах опалення та охолодження, вапняного нальоту на сантехніці та побутовій техніці. Вони істотно знижують енергоефективність опалювальних систем і є причиною частого сервісу.

Каламутність води поряд з твердістю - не лише візуальний недолік.. Так, частинки каламутності прискорюють зношування кульових кранів та іншої сантехнічної арматури, дряпають поверхні, забивають форсунки в душах тощо.

Кольоровість води часто є наслідком наявності у воді органічних речовин (рідше заліза). Такі домішки не створюють критичних проблем для техніки, але можуть створювати плівку зі слизу та викликають візуальний дискомфорт. Залізо і марганець - це класичні домішки свердловинної води, які забезпечують посилення вапняного нальоту рудими фарбами, надають воді металічного присмаку, забивають форсунки та негативно впливають на стан шкіри.

Як виглядає система очищення води для багатоквартирного будинку?

Водоснабжение многоквартирного дома

Насправді, принцип очищення господарсько-побутової води з великою продуктивністю відрізняється від малогабаритних домашніх систем найчастіше лише розмірами обладнання.

Зазвичай таку систему розміщують в підвалі або інших господарських приміщеннях. Вода з водопровідної мережі спочатку надходить на очищення, і тільки потім потрапляє до споживачів, опалювального контуру та інших потреб.

Механічне очищення води для багатоквартирного будинку

Першим етапом в будь-якій системі водопідготовки є механічне очищення. Останнім трендом стали дискові фільтри для води з високим ресурсом і відсутністю потреби в витратних елементах. Не менш популярні вже багато років промивні фільтри високої продуктивності. Пристрої встановлюють своєрідними "батареями" паралельно для створення максимальної продуктивності. Механічне очищення забезпечить прозору воду для всіх мешканців будинку не залежно від стану вихідної. Навіть в разі зупинки водопостачання, перше відкриття крана не супроводжуватиметься плювком брудної рідини незрозумілого змісту, підвищиться термін служби сантехнічної арматури, знизиться частота спонтанних поломок водопровідного та опалювального обладнання.

Дисковые фильтры

Системи пом'якшення води для багатоквартирного будинку

Якщо видалення механічних частинок можна вважати базовою опцією водопідготовки, то пом'якшення, мабуть, буде другим важливим пунктом для більшості регіонів України. Наприклад, в Києві, твердість води переважно відповідає нормативним значенням, але знаходиться на межі їх максимальної концентрації. Нормативи питної води, які застосовують для водопровідної, призначені виключно для її оцінки стосовно здоров'я людини. Якщо вапняний наліт на сантехніці швидше створює естетичний дискомфорт, то накип є критичним фактором, який має суттєвий вплив на експлуатаційні витрати.

Якщо в житловому комплексі є автономна котельня (або котли і бойлери в кожній квартирі), то без водопідготовки практично не обійтися. Вимоги до води для котелень зазвичай містять ряд рекомендацій спрямованих на максимальну ефективність роботи протягом всього терміну служби, а також зниження частоти сервісного обслуговування. Концентрація солей твердості є одним з найважливіших параметрів. Залежно від твердості вихідної води, ефективність нагріву може знижуватися більш ніж на 50%. А теплоізоляційна кірка від накипу, здатна значно прискорювати позаплановий сервіс. Проблему води для котельні може розв'язати або автономна система водопідготовки, або установка очищення води на весь будинок з деякими незначними та відносно не витратними модифікаціями безпосередньо перед входом води в котел. Якщо вас цікавить саме це питання, ми писали про системи водопідготовки та реагенти для котельної води.

Системы умягчения воды

До інших переваг пом'якшення води на весь будинок можна віднести:

  • істотне зменшення рахунків за опалення;
  • м'яка вода в душі й ванній приносить естетичний комфорт;
  • зменшення витрати мийних засобів на прання і прибирання у мешканців.

Обладнання

Технологічно пом'якшення реалізується з використанням іонообмінних смол, які являють собою полімерні гранули з активними центрами, здатними обмінювати кальцій, який є першопричиною накипу, на натрій (абсолютно не утворює осадів). В режимі очищення вода проходить через шар матеріалу, іони кальцію обмінюються на іони натрію. Коли ресурс іонообмінної смоли вичерпується, вона в автоматичному режимі промивається розчином хлориду натрію, тобто таблетованої кухонної солі. В обов'язки людини, яка обслуговує фільтри пом'якшувачі, входить завдання досипати сіль в бак. З усім іншим фільтри справляються самі: "розумні" керівні клапани конструкцій DUPLEX і TRIPLEX будуть автоматично по черзі запускати процес регенерації, щоб подача води була безперервною.


Вугільні фільтри для багатоквартирних будинків

Активоване вугілля призначене для сорбційного видалення з води органічних речовин, як природного, так і штучного походження, а також хлору, аміаку та інших домішок. Максимальну актуальність мають вугільні фільтри в багатоквартирних будинках, які живляться водою з поверхневих джерел. Для води характерна підвищена кольоровість, що викликається гуміновими речовинами, і високий вміст хлорорганічних речовин, які несуть високу небезпеку в разі застосування води в якості питної.

Обладнання

Високопродуктивні сорбційні фільтри конструкційно теж представлені у вигляді колон, заповнених фільтрувальним матеріалом, в такому разі, кокосовим або бітумінозним вугіллям, в залежності від завдань. Вода проходить через шар матеріалу і подається в трубопровід. Регенерація передбачає промивання матеріалу вихідною водою. Зазвичай фільтри встановлюються у двох або трьох одиницях, щоб перерва на регенерацію не викликала перебоїв з чистою водою.


Видалення заліза та мангану

Якщо проблема органічних речовин характерна для води з поверхневих джерел, у підземних вод свій ряд характерних проблем. Коли джерело водопостачання повністю автономна свердловина, існує висока ймовірність наявності у воді:

  • заліза - викликає характерний рудий наліт на сантехніці, вода має жовтуватий відтінок і специфічний присмак металу;
  • мангану - цей елемент в українських підземних водах часто йде в парі з залізом, в разі його істотного перевищення допустимого вмісту, цей іржавий наліт матиме брудніший відтінок, але головна проблема мангану в небезпеці для здоров'я при вживанні води;
  • сірководень - критичної шкоди для здоров'я цей компонент підземних вод не завдає. Його головним недоліком є ​​лише дуже неприємний характерний запах "тухлих яєць". Якщо ви отримуєте централізоване водопостачання за допомогою підземної води, сірководню в ній вже не буде.

Розв'язання цих проблем криється або в каталітичних матеріалах (Centaur, Purolox, Birm, Greensand), або в застосуванні комплексного завантаження Ecomix, яке забезпечує видалення заліза, марганцю, а також солей твердості.

Ecomix - комплексне розв'язання всіх проблем

Фільтруючий матеріал Ecomix виробництва компанії Ecosoft є відкриттям для водопідготовки будь-яких масштабів. Залежно від модифікації він підійде, як для поверхневої, так і для підземної води, вирішуючи основні проблеми в одному фільтрі замість декількох. Так, Ecomix може в одному фільтрі поєднувати функції іонообмінної смоли (пом'якшення), каталітичного матеріалу (видалення заліза і мангану) і активованого вугілля (зниження окиснюваності й аміаку). Конструкційно виконується аналогічно до фільтрів-пом'якшувачів у вигляді балонів з баком для розчинення солі. Детальніше про матеріал можна дізнатися тут.


Знезараження

Для знезараження води в системі централізованого водопостачання застосовують хлор, його пролонгована дія є необхідною умовою для не завжди герметичних і чистих труб. В умовах одного житлового будинку забезпечити герметичність системи водопостачання, регулярну дезінфекцію і гарантовану ізоляцію, наприклад, від каналізаційних стоків, цілком реально. В такому випадку ультрафіолетове знезараження буде відмінним варіантом. Воно не утворює побічних продуктів і діє превентивно в ситуаціях, коли на вході в систему водопостачання були мікроорганічні забруднення.

Як буде виглядати система очищення води для цілого будинку?

Комплектація й розміри системи будуть визначатися декількома факторами:

  • стан вихідної води;
  • кількість споживачів;
  • вимоги до якості води;
  • ресурсні можливості клієнта.

Нижче ми наведемо одне з простих рішень компанії Ecosoft.

Система очищення води для житлового комплексу "Клубний будинок на Мічуріна" в Печерському районі Києва. В системі встановлений фільтр пом'якшення води FU2162CE і етап попереднього механічного очищення. Продуктивність системи - 10,5 м3/год.



Перегляди: 4233
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber