Мій фільтр

Що таке радонова вода?

Час читання: 0 хв.
Що таке радонова вода?

Радон - це продукт розпаду урану або торію, який досить часто з'являється в підземних водах. Це радіоактивний газ без кольору, запаху та смаку, але водночас досить небезпечний. Дослідження впливу цього елемента на людину почалися нещодавно, як і введення будь-яких вимог до його концентрацій у воді. Так, у Європі та США перші дослідження розпочали 35 років тому, а на пострадянському просторі - 20 років тому.

Радон здатний проникати крізь щілини в землі в будівлі, розчинятися в підземних водах свердловин і колодязів, а потім потрапляти в легені та шлунок людини. Відповідно до заяв Всесвітньої організації охорони здоров'я радон викликає від 3 до 14% всіх випадків раку легенів, в залежності від поширення в ґрунті, воді та інших факторів.

Пошкодження тканин відбувається прямим впливом альфа-випромінювання, а оскільки воно неглибоке, то онкологічні захворювання виникають безпосередньо в місці контакту.

Сьогодні ми поговоримо про те, як радон забруднює воду, впливає на людину та наскільки безпечними є лікувальні радонові ванни.

Звідки береться радон у воді?

Откуда радон в воде

Радон потрапляє у воду і повітря з підземних шарів землі, де містяться поклади радіоактивних руд.

Зустрічається виключно в підземних водах: колодязях, свердловинах, джерелах. Вода з поверхневих водойм (річок, водосховищ) практично не містить радону, оскільки той встигає виділитися в повітря раніше, ніж вода потрапить до кінцевого споживача.

Небезпека радону в системах водопостачання полягає в наступному:

  • радон є газом, який схильний виділятися з води та насичувати повітря, а потім потрапляти в дихальні шляхи та стимулювати виникнення раку легенів;
  • вживання радонової води впливає безпосередньо на шлунково-кишковий тракт, що призводить до раку шлунка.

Згідно з оцінкою Національної академії наук США, на яку посилається EPA (Агентство з охорони навколишнього середовища США) радон у питній воді викликає близько 168 смертельних випадки від раку на рік(89% рак легенів та 11% рак шлунка). Втім, ця цифра не така вже й велика, оскільки вдихання радону, який проникає в повітря житлових будинків, призводить в середньому до 20 тисяч смертей на рік. ВООЗ не розглядає вживання радонової води як загрозу.

Вода з радоном нормується не звичними нам міліграмами в літрі, а одиницями випромінювання. Загальний фон води за альфа-випромінюванням не повинен становити більше ніж 0,1 Бк/л, а за бета-випромінюванням - не більше 1 Бк/л, сюди будуть входити всі радіоактивні елементи, необхыдно дотримуватись критерій якості питної води .

Радонові води в Україні

В Україні проблема радону у воді практично не розглядається, оскільки ніхто не знає її вирішення. Наприклад, Кіровоградська область лежить на Українському кристалічному щиті з унікальними відкладеннями урану, відповідно, і радону, який просочується в ґрунтові води. Підвищений вміст радіонуклідів відзначається, як в ґрунті, так і в природних водах. Згідно з дослідженнями у 2013-2014 роках проб з джерел децентралізованого водопостачання (колодязів і свердловин), перевищення рівня радону досягало 654,1 Бк/л (при встановленій нормі в 100 Бк/л, в США цей стандарт, наприклад, від 10 до 150 (Бк/л в окремих штатах). Згідно з рекомендаціями ВООЗ, кількість кожного радіонукліда вимірюється окремо. Нині моніторинг практично не проводиться.

Згідно з геологічною картою покладів радіоактивних порід, урановий потенціал мають всі частини країни, крім південної (Кримсько-Причорноморська западина) і східно-північної частини України (Дніпровсько-Донецька западина, Донецька складчаста область). Найвищий потенціал, а відповідно і радонові джерела має Центральна Україна, а саме області розташовані на поверхні Українського щита: Житомирська, частина Рівненської, Київська, Вінницька, частина Хмельницької, Черкаська, Кіровоградська, Дніпропетровська та Запорізька області. Згідно з даними Національного інституту раку ці області входять в рейтинг найбільш проблемних з точки зору онкологічних захворювань, а Кіровоградська очолює його.

Карта радоновых вод Украины

Очищення води від радону

Видалення радону з води досить просте технологічне завдання, існує два шляхи його розв'язання:

  • сорбція активованим вугіллям та іншими сорбентами;
  • аерація.

Розглянемо детальніше ці методи.

Очищення води від радону на активованому вугіллі - це найбюджетніший спосіб, який передбачає встановлення типових вугільних фільтрів балонного або картриджного типу. Принцип дії таких систем ґрунтується на тому, що вода подається на шар матеріалу, і просочуючись крізь нього, позбавляється домішок: радону, хлору, органічних речовин, а потім надходить в трубопровід. Коли ресурс фільтрувального матеріалу вичерпується, його промивають, спускаючи забруднення у каналізацію, або ж утилізують сам фільтрувальний матеріал чи картридж. Фільтр для води від хлору призначений для видалення вмісту хлору в питній воді.

Цей метод підійде для очищення підземних вод на весь будинок, а також для систем підготовки питної води - вугільні картриджі є у всіх сучасних фільтрах для питної води. Вагомим недоліком такого обладнання є той факт, що активоване вугілля здатне накопичувати радіацію, і бути її носієм.

Другий метод - аерація. Він полягає в тому, що через колону з водою продуваються бульбашки повітря, які виносять радон через вентиляцію на вулицю, де він розсіюється до безпечних концентрацій.

Цей метод не утворює побічних радіоактивних матеріалів та використовується переважно на великих станціях водопідготовки (в США поширені й побутові системи на весь будинок). Недоліком методу є його висока вартість.

Лікування радоном

Лечение радоновой водой

Крім загальновизнаної наукою і світовою охороною здоров'я шкоди, радонові води використовуються, як метод альтернативної медицини. Наука відгукується про метод двояко, але водолікарні, які живлять радонові джерела, продовжують функціонувати з 19-того століття до цього часу. Популярні радонові курорти є в Сербії, Угорщині, Чехії, Німеччині, Хорватії, Японії, Греції, Китаї, чимало їх і в Україні, наприклад, Хмільник у Вінницькій області. Найбільш упереджене ставлення до радонових вод в США, в Австрії та Німеччині деякі страхові компанії включають його в пакети страхування, в Японії активно шукають побічні ефекти, але продовжують застосовувати ванни. На території України побічними ефектами не переймаються й активно використовують радонові води у всіх варіантах.

Існує два напрямки цієї альтернативної терапії:

  • занурення в радоновий басейн або ванну. Згідно з існуючими даними вони допомагають зменшити болі та запальні процеси при захворюваннях опорно-рухового апарату, зокрема артритах, захворюваннях нервової системи з больовим синдромом, ендокринологічних порушеннях, псоріазі, аутоімунних захворюваннях;
  • вживання радонової води є менш популярним, її рекомендують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Що стосується повноцінних клінічних досліджень, то їх небагато. Найімовірніше, це пов'язано зі специфікою і потенційною небезпекою методу. Втім, деякі матеріали існують.

Радоновые ванны

Одним з найпопулярніших векторів застосування є терапія артритів. Так, дослідження, що включало 60 осіб, показало, що зменшення больових відчуттів у людей, які проходили типові процедури, як із застосуванням радону, так і без нього по закінченню курсу було однаковим, а ось тривалий ефект показав відмінності - ті, хто отримував радонові ванни, відчували менше больових відчуттів. В матеріалі, який підсумовує дані про всі дослідження щодо основних захворювань опорно-рухового апарату, також підтверджується ефективність радону. Тривалих систематичних досліджень, які б показували відстрочений вплив радонової терапії на людину не існує.

Дослідження щодо терапевтичного ефекту при подагрі, коліті, атопічному дерматиті після вдихання газу і вживання радонової води проводилися на мишах. Отримані позитивні ефекти пояснюються антиоксидантними властивостями газу. Втім, від миші до людини довгий шлях, а користь радонової води для наукової спільноти досі розкрита не повністю.

Також газоподібний радон розглядається, як потенційний варіант додаткової терапії в лікуванні раку, але клінічні дослідження відсутні.

Радонова вода: користь та шкода

Радонова вода, що містить радіоактивний газ радон, може володіти лікувальними властивостями, які, ймовірно, використовують для лікування різних захворювань і процедур ванн. Однак існує ризик радіаційного впливу і довгострокових ефектів при постійному вживанні води з високим вмістом радону. Важливо проконсультуватися з медичним фахівцем перед використанням радонової води в лікувальних цілях, з огляду на неоднозначність у наукових доказах про її ефективність і безпеку.

Якщо у вас виникли запитання по темі, ми з радістю надамо відповідь.

Ресурси:

  1. Radon - WHO.

  2. Basic Information about Radon in Drinking Water. U.S - Environmental Protection Agency. 

  3. Вода, що споживається населенням нашого регіону. - Кіровоградський обласний ЦКПХ.

  4. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Геологія.

  5. РАК В УКРАЇНІ,  2020 - 2021. Захворюваність, смертність, показники діяльності онкологічної служби.

  6. A. Franke, L. Reiner, H. G. Pratzel, T. Franke, K. L. Resch, Long‐term efficacy of radon spa therapy in rheumatoid arthritis—a randomized, sham‐controlled study and follow‐up, Rheumatology, Volume 39, Issue 8, August 2000, Pages 894–902.

  7. Falkenbach, A., Kovacs, J., Franke, A. et al. Radon therapy for the treatment of rheumatic diseases—review and meta-analysis of controlled clinical trials. Rheumatol Int 25, 205–210 (2005).

  8. Mareyuki Takahashi, Shuji Kojima "Suppression of Atopic Dermatitis and Tumor Metastasis in Mice by Small Amounts of Radon," Radiation Research, 165(3), 337-342, (1 March 2006)

  9. Yuichi Nishiyama, Takahiro Kataoka, Keiko Yamato, Takehito Taguchi, Kiyonori Yamaoka, "Suppression of Dextran Sulfate Sodium-Induced Colitis in Mice by Radon Inhalation", Mediators of Inflammation, vol. 2012, Article ID 239617, 11 pages, 2012.

  10. Reo Etani, Takahiro Kataoka, Norie Kanzaki, Akihiro Sakoda, Hiroshi Tanaka, Yuu Ishimori, Fumihiro Mitsunobu, Kiyonori Yamaoka, Difference in the action mechanism of radon inhalation and radon hot spring water drinking in suppression of hyperuricemia in mice, Journal of Radiation Research, Volume 57, Issue 3, June 2016, Pages 250–257

  11. Kojima S, Cuttler JM, Inoguchi K, Yorozu K, Horii T, Shimura N, Koga H, Murata A. Radon Therapy Is Very Promising as a Primary or an Adjuvant Treatment for Different Types of Cancers: 4 Case Reports. 

Перегляди: 15728
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber