Мій фільтр

Звідки беруться хлориди у воді та що з ними робити?

Час читання: 0 хв.
Звідки беруться хлориди у воді та що з ними робити?

Цей індикатор майже завжди є в розгорнутих аналізах води, але його опис у різноманітних джерелах досить розмитий. Сьогодні ми спробуємо розібратися з тим, про що говорить аналіз води на хлориди, як його правильно інтерпретувати та які міри приймати в разі підвищення показників.

Як розчиняється сіль

Що таке хлориди в воді?

Якщо говорити хімічною мовою, то хлориди — це солі чи аніони соляної кислоти HCl. Вони є комплексом з катіона (металевого або органічного) і аніона Cl-. Найбільш типовим хлоридом є кухонна сіль NaCl.

Важливо не плутати аніон у складі солей із хлором для знезараження води. Перший досить інертний і у водному середовищі практично не вступає в окисно-відновні реакції. Другий активно окиснює різноманітні органічні домішки, мікроорганізми, продукти їх життєдіяльності, і в процесі утворює нові речовини, у тому числі хлориди.

Норма хлоридів у воді

Згідно як зі світовими, так і з українськими санітарними нормами, максимальний вміст хлоридів у питній має бути не більше:

  • 250 мг/л для водопровідної та бутельованої води;
  • 350 мг/л для води зі свердловин, каптажів, колодязів, також може встановлюватися для водопровідної в окремих областях.

Для мінеральних вод цей показник може бути вищим у зв'язку з високим вмістом мінералів.

Солоний присмак води може відчуватися вже при досягненні 200 мг/л хлориду натрію і калію.

Звідки беруться хлориди у воді?

Хлорид-іони є типовим мінеральним компонентом природних вод. Вони є як у поверхневих, так і підземних водах.

Основним джерелом надходження у воду мінеральних солей, зокрема й хлоридів, незалежно від її джерела є розчинення природних мінеральних солей. Типовими є хлориди натрію, калію та кальцію, які вимиваються з різноманітних мінералів, наприклад, сильвініту.

Концентрація хлоридів у прісних природних водах зазвичай тримається в межах нормативних значень, а от антропогенні фактори можуть змінювати її в гірший бік. Виключенням є підземні води прибережних морських зон, для яких характерна висока солоність. В цьому випадку вода зазвичай є настільки солоною, що не може використовуватися для пиття.

До антропогенних чинників можна віднести ряд дій.

  • Застосування солі для посипання доріг та тротуарів. Взимку на дороги висипаються десятки тонн солі, які в процесі танення снігу зі зливовими водами надходять у річки, що може викликати підвищення рівня хлоридів у зимово-весняний період.
  • Застосування неорганічних добрив, наприклад, хлориду калію, які дощами змиваються з полів у ґрунтові води та викликають підвищення показника, як у колодязях, так і в річках.
  • Комунальні стічні води.
  • Промислові, особливо шахтні води мають дуже високу солоність внаслідок активної взаємодії з мінеральними породами. Практично в усіх точках після зливу стоків промислових вузлів спостерігається підвищений вміст хлоридів у поверхневих водах.
  • Фільтрат полігонів ТПВ є концентратом небезпечних солей, тому навколо українських звалищ питної води у колодязях просто немає.

Найменшу роль відіграють стоки приватних септиків, корми для тварин, дренаж систем зрошення та ін.

Ще одним джерелом внесення хлоридів є водоканали, а саме процеси хлорування води, де відбувається відновлення активного хлору до аніона, та її освітлення за допомогою коагулянтів – хлоридів заліза та алюмінію. Останні на українських водоканалах застосовують рідко.

Вплив на навколишнє середовище

Якщо розглядати хлориди через призму впливу на водойми та ґрунти, то вплив стає більш очевидним. Засоленість призводить до змін видової різноманітності, насамперед серед рослин, які вже призводять до зникнення або появи тих чи інших видів риб. Підвищення рівня мінералів у низькозасолених водах є критичним для біологічної рівноваги.

Звідки беруться хлориди у воді

Хлориди у воді: шкода та користь

Цей іон не є прямим токсикантом миттєвої або пролонгованої дії, як, наприклад, важкі метали або хлорорганічні речовини. Показник, скоріше, застосовують для комплексної оцінки води. Проте високий вміст хлоридів свідчить про високий вміст натрію, калію та кальцію, які вже мають системний вплив на системи та органи людського організму. Зокрема, надмірне споживання натрію пов'язане з гіпертензією, яка своєю чергою призводить до інфарктів та інсультів, також доведено зв'язок підвищеного вмісту натрію з розвитком остеопорозу.

Добова норма хлоридів для дорослої людини рекомендована Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я становить 9 мг/кг. Це приблизно 0,5 г при вазі 60 кг.

Максимальна денна норма солі для дорослої людини становить 5 г, відповідно, це майже 2 г Натрію і 3 г Хлору у формі Cl-. Добова норма води для дорослої людини – близько 2 літрів.

Споживаючи за день 2 літри води з максимальною гранично допустимою концентрацією хлоридів - 250 мг/л, ви зможете отримати з неї приблизно 500 мг або 0,5 г хлоридів, що відповідає повній добовій нормі споживання хлоридів та 1/10 споживання солі.

Ще одним важливим аспектом є електрохімічні властивості цього іона. Оскільки цей іон збільшує електропровідність води, він збільшує її корозійну активність. У разі подачі води металевими трубами, хлориди та інші аніони можуть реагувати з металами та формувати розчинні солі, які, своєю чергою, забруднюватимуть питну воду.

Очищення води від хлоридів

Як ми розібралися вище, хлориди самі по собі не токсичні й не небезпечні, та їх суттєве перевищення може відчити про високий вміст неорганічних солей, які вже можуть призводити, як до проблем зі здоров'ям, так і до збоїв у роботі побутової техніки. Розглянемо найпоширеніші методи зниження концентрації хлоридів.

Зворотний осмос

osmos.jpg

Це універсальна технологія як для побутових умов, так і для промисловості. Побутова система зворотного осмосу здатна затримувати 99,9% домішок води, у тому числі хлориди та сульфати натрію, калію, кальцію, магнію, важких металів. Також ефективно бореться зворотний осмос із великими органічними молекулами. У побутових системах передбачено попереднє очищення від механічних часток, а також хлору та органіки, що знижує навантаження на мембранний елемент, а також збільшує його ефективність та термін служби.

Інші методи застосовують переважно в промисловості, це дистиляція, електродеіонізація та ін. Якщо вам цікаві промислові методи видалення хлоридів з води, рекомендуємо почитати статтю про опріснення морської води.


Здається, ми розібралися з основними аспектами хлоридів у воді, якщо у вас залишилися питання, задавайте їх у коментарях.

Перегляди: 9300
2 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber