Мій фільтр

Чи є вода на Місяці?

Час читання: 0 хв.
Чи є вода на Місяці?

На сайті NASA з'явилася новина про те, що на поверхні Місяця в кратері Клавіус, який знаходиться на освітленій Сонцем частині, знайдені молекули води. Це відкриття свідчить про те, що рідина може розподілятися не тільки в затіненій частині поверхні Місяця, як було відомо раніше.

Ці дані отримала стратосферна обсерваторія інфрачервоної астрономії SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy). Цікаво, що обсерваторія призначена для дослідження більш дрібних об'єктів, наприклад, чорних дір і астероїдів, які постійно утримуються в полі зору. Дослідження Місяця було всього лише експериментом, який приніс такі важливі дані.

Кількість води на Місяці мізерно мала, приблизно в 100 разів менша, ніж в пустелі Сахара, тому як джерело води її не розглядають. Інтерес для вчених являють механізми формування цієї води й те, як вона змогла втриматися на поверхні Місяця — планети, де немає повітря.

Важливо додати, що це не перша ознака того, що на Місяці є вода. Багато років вчені досліджували поверхню супутника Землі. Коли місія Apollo повернулася з поверхні Місяця в 1969 році, вважалося, що води там немає зовсім. Пізніше в ході космічних досліджень було підтверджено, що на полюсах Місяця в постійно затінених кратерах є лід.

Ще пізніше в результаті вивчення поверхні були знайдені ознаки наявності групи OH, але чи формується з них вода, було невідомо.

Походження води на Місяці?

Походження води на Місяці

Вчені змогли відповісти на питання про те, чи є на Місяці вода, тепер їх завданням буде пояснити, як вона туди потрапила, і чому не випарувалася під впливом сонячного світла.

Вода на Місяці могла з'явитися двома шляхами:

  • з мікрометеоритами, які принесли на поверхню певну кількість вологи;
  • з принесеного сонячним вітром водню, який потім контактує з кисневмісними мінералами в грунті, утворюючи гідроксил іон, а потім під час бомбардування метеоритів при високій температурі цей гідроксил перетворюється на воду.
Друге питання полягає в тому, як вода зберігається на Місяці, адже його атмосфера пропускає занадто багато сонячного світла, і температура може підніматися до 127 оС, що гарантує дуже швидке випаровування води. В такому випадку рідина могла зберегтися:
  • або в своєрідних "капсулах" в грунті, які формуються в момент виділення великої кількості тепла під час падіння мікрометеоритів;
  • або ж вона просто захищена зернами грунту від прямого падіння сонячних променів.

Пошук води за межами Землі є одним з дуже цікавих напрямків науки, оскільки наявність води — це знак того, що на об'єкті можуть існувати якісь форми життя. 

Раніше ми писали про воду на Марсі.

Перегляди: 1588
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber