Мій фільтр

Найчистіші водойми у світі

Час читання: 0 хв.
Найчистіші водойми у світі

У сучасному світі антропогенний вплив торкнувся майже всіх природних водойм. Результатом цього, на жаль, завжди є погіршення якості води. Звісно, за останні 50 років людство почало задумуватись про шкоду необмеженого знищення джерела питної води. Сьогодні ми напишемо про водойми, які змогли зберегти самобутній стан, а які були відновлені людиною після багатьох років забруднення. 

Озеро Крейтер (США, штат Орегон)

Озеро Крейтер

Крім того, що об'єкт є національним парком та визначною пам'яткою, його води визнані одним із найчистіших у світі. Середня прозорість води досягає 37 метрів, що є дуже гарним показником для природної водойми. Наприклад, в досить чистих водоймах України цей показник може не досягати й п'яти метрів.

Це зумовлено тим, що озеро має вулканічне походження та не має притоків чи стоків. Якість води в ньому дуже висока. Варто зазначити, що вона не погіршилась за останні роки, а й навіть покращились деякі показники.

Прозорість води в цій водоймі за 30 років тримається в межах 30 метрів з деяким систематичним відхиленням, а максимальний показник досягає 41,5 метри. Також за останні десять років почала зменшуватись кількість водоростей, які вказують на забруднення водойми органічними речовинами. Загальний солевміст тримається на рівні 80 мг/л (це переважно карбонати кальцію магнію, сполуки натрію). 

Озеро Малаві (Південна Африка)

Озеро Малави

Озеро заповнює велику впадину між трьома країнами: Малаві, Мозамбік і Танзанія. Його довжина складає 560 км, а глибина досягає 706 м. 

В озеро впадає 14 цілорічних річок, а витік води відбувається лише шляхом випаровування або через річку Шире, яка бере свій початок в озері. Варто зазначити, що завдяки цьому, вода має дещо підвищений вміст солі.

Хімічний склад води доволі складний. Загальний солевміст у воді може досягати 140 мг/л, що зумовлено переважно сполуками кальцію, магнію та натрію.

Ще однією цінністю озера є багате розмаїття видів риб та інших тварин.

Річка Рубало (Пуерто-Вільямс, Чілі)

Река Рубало

Вчені вважають, що в місті Пуерто Вільямс, яке є портом для багатьох дослідників, найчистіша вода у світі. Пишуть, що вона береться з річки Рубало майже без очищення. Але говорити про те чи це дійсно найчистіша вода у світі, ми не можемо, оскільки досліджень в наукометричних джерелах не знайшли. 

Вода з гори Йотей (Японія)

Вода с вулкана Йотей.jpg

Біля підніжжя вулкану Йотей є ряд невеликих водоспадів, в яких збирається вода, що спускається від льодовика на вершині до підніжжя гори. Результатів дослідження цієї водойми ми не знайшли, проте її дозволяється пити сирою. Такі ж відгуки має вода з гори Емей в провінції Сичуань в Китаї.

Річка Тара (Чорногорія, Боснія та Герцоговина)

Река Тара

Річка утворюється в гірській місцевості та тече 144 км по території Чорногорії, а потім по Боснії та Герцоговині, де зливається з річкою Дрина. Річка тече в найглибшому кар'єрі Європи, який занесено до списку спадщини Юнеско.

Блакитне озеро (Нова Зеландія)

Голубое озеро Тасмания

Це озеро розташовується біля підніжжя гір та практично не зазнало людської діяльності. Має форму бумеранга та простягається на 200 метрів кожним крилом. Вода м'якого блакитного кольору з прозорістю до 70-80 м, наприклад, дистильована вода має прозорість 80 метрів. Вважається, що це найпрозоріша вода в світі. Чистоту води пов'язують з тим, що вода проходить під землею з сусіднього Боденського озера та повністю відфільтровується.

Озеро Восток

Озеро восток

Це велике підльодовикове озеро Антарктиди, воно знаходиться під 4-кілометровим шаром льоду. Приблизні розміри 250 на 50 метрів, а глибина понад 1200 метрів. На межі зіткнення водної поверхні з льодом температура води рівна -3оС, а вже на глибині може сягати 10оС. Також вода містить достатню кількість кисню, вчені підозрюють, що всередині озера можуть бути геотермальні джерела.

Чистота води пояснюється тим, що багато тисячоліть вона була ізольована від довкілля під шаром льоду. Тому об'єкт може очолити список найчистіших озер у світі. 

Перегляди: 6340
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber