Мій фільтр

Очищення самогону фільтром для води

Час читання: 0 хв.
Очищення самогону фільтром для води

Насправді питання, як ви здогадалися, не зовсім стосується тематики даного блогу. Але оскільки нас про це часто запитують, ми вирішили дати вам цінну інформацію, яка допоможе запобігти отруєнню неякісним алкоголем.

Які забруднення характерні для самогону?

Основною проблемою неочищеного самогону є специфічний присмак і каламутність. Насамперед це колоїдні (зважені) частинки й органічні сполуки (кислоти, ефіри, альдегіди, кетони тощо). Ці забруднення виникають, як неминучий продукт в процесі бродіння.

Поговоримо про хімічні домішки алкогольних напоїв детальніше.

Альдегіди та кетони

Вони надають спирту терпкість і пекучість, утворюються переважно при бродінні, але також можуть отримуватися й при тепловій обробці.

Присутність у готовому продукті:

  • оцтового альдегіду супроводжується різким неприємним запахом;
  • пропіонового — задушливим;
  • масляного та ізовалеріанового — гострим фруктовим.
    • При обробці неякісної браги можуть утворюватися: кротоновий альдегід і акролеїн, диацетил, які мають різкий запах і неприємний смак.

      Сивушні масла

      Це вищі спирти, переважно бутиловий, ізобутиловий та ізоаміловий, які є стандартними продуктами спиртового бродіння. Вони мають неприємний запах, що викликає нудоту. Що стосується присмаків, то вони забезпечують маслянисто-квітковий смак.

      mERFUcMfq4FcHrOMeOCxp0IRH4Tn4TfDcCCe9uUd.jpg

      Ефіри — це продукти взаємодії кислот і спиртів, які містить брага. Ці сполуки утворюються під час бродіння, також при ректифікації внаслідок хімічних реакцій. Вони надають алкоголю квітковий або фруктовий запахи. Леткі кислоти (пропанова, оцтова та ін.) є продуктами життєдіяльності дріжджів та інших мікроорганізмів.

      Ці речовини негативно впливають на смакові якості алкоголю. Наприклад, пропанова кислота викликає гіркоту, валеріанова, масляна та ізомасляна мають специфічний запах поту.

      Метанол — це токсична домішка, яка жорстко нормується в алкоголі. Утворюється в результаті теплової обробки сировини при розщепленні пектинів. Метанол вкрай токсичний, але зазвичай не виділяється при використанні якісної сировини в домашніх умовах.

      Сірчані сполуки (сірководень, меркаптани та тіоальдегіди). Для них характерний неприємний запах. Зазвичай при використанні зернової сировини не утворюються подібні продукти.

      Аміак є продуктом розкладання компонентів браги. Аміни — це похідні аміаку, внаслідок попадання в воду таких сполук може спостерігатися гнильний запах спирту. У домашніх умовах утворюються рідко.

      Як очистити домашній алкоголь?

      Самогон.png

      Мабуть, найкращий фільтр для самогону — це активоване вугілля. Він здатний сорбувати практично всі органічні домішки, зокрема сивушні масла. Сорбція домішок зі спиртів відбувається аналогічно даним процесам в воді.

      Раціонально застосовувати для цього картриджні фільтри з гранульованим вугіллям або карбонблоками. Вони компактні та просто встановлюються в трубку прямо на виході з самогонного апарату. Також можна додатково перед вугільним встановлювати механічний фільтр з поліпропіленовим картриджем.

      Ресурс таких фільтрів для самогону буде дещо нижчим, ніж для води, оскільки вміст домішок значно вищий. Можна розраховувати приблизно на 1000 - 1500 літрів. Цього, звичайно, вистачить для побутового використання, але при цьому картриджі сроріш за все доведеться міняти часто, оскільки високий вміст органічних речовин може привести до розмноження мікроорганізмів. Оцінити необхідність заміни картриджів можна за якістю продукту отриманого після очищення на активованому вугіллі.

      В принципі, для отримання якісного алкоголю не потрібні будь-які інші фільтри. Часто запитують про можливість використання іонообмінних смол і інших матеріалів. В їх застосуванні в побутових умовах нема потреби, оскільки домішки, що видаляються ними, містяться в алкоголі в критично малій кількості та не впливають на органолептичні якості води. Крім цього, органічні речовини можуть вступати в реакцію з цими матеріалами та спричиняти виділення додаткових токсичних продуктів.

      Що стосується іонообмінних смол, вони можуть бути каталізаторами утворення побічних продуктів, а також хімічно зв'язуватися з домішками самогону.

      Чи можна використовувати фільтр-глечик для самогону?

      Суміш всередині картриджа для фільтра-глечика містить різні компоненти, зокрема іонообмінні смоли та каталітичні матеріали. Тому ми не рекомендуємо використовувати їх в таких цілях.

      Ми розповіли вам те, що знаємо про очищення самогону фільтрами для води. Якщо у вас залишилися питання, пишіть в коментарях.

Перегляди: 7773
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber