Мій фільтр

Як влаштовані басейни

Час читання: 0 хв.
Як влаштовані басейни

Здавалося б, що басейн це просто велика ємність з водою, але все значно складніше. Це складна система, в якій паралельно відбуваються десятки процесів. Сьогодні ми поговоримо про те, як влаштований басейн, як відбувається його встановлення і навіщо потрібні всі ті незрозумілі штучки в нашому каталозі .

Типи басейнів

Компанія Ecosoft займається встановленням басейнів двох типів.

wood.jpg

Дерев'яних, які підійдуть як для внутрішнього, так і для зовнішнього використання. Ці басейни можна встановлювати, як на поверхні землі, так і частково заглибленими в грунт. Корпус басейну збирається з дошки зі спеціальним просоченням, а всередині він містить традиційне покриття геотекстиль і необхідні аксесуари. Встановлення такого басейну можна провести за 2-3 дні;


Каркасних з поліпропіленових панелей , які являють собою більш капітальну конструкцію. Ложе басейну збирається з високостійких поліпропіленових плит. Встановлення каркасного басейну в землю займе не менш як тиждень. Звичайно це швидше і дешевше, ніж заливка бетонного басейну.

Мабуть, розібратися в тому, який басейн краще дерев'яний або панельний неможливо. Потрібно оцінювати ряд параметрів, наприклад, де вам потрібно встановити басейн, який дизайн вам більше до душі, необхідні розміри, час очікування монтажу, допустимий рівень будівельних робіт при установці. Тому дивіться фото і характеристики, а потім приймайте рішення.

Також існують:

  • бетонні басейни, які являють собою грунтовну конструкцію з бетону і специфічних покриттів. Такий підхід останнім часом використовують все рідше, завдяки існуванню швидших і менш енерговитратних альтернатив;
  • тимчасові каркасні басейни, які можна встановити і розібрати протягом для; вони менш естетичні й можуть принести більше проблем у догляді, але мають низьку вартість і встановити їх можна самостійно.

Принципових відмінностей в обладнання для стаціонарних моделей нема, тож поговоримо про функції, які виконують всі елементи басейнів.

Як виглядає встановлення басейну?

Щоб розібратися в тому, що необхідно для повноцінного функціонування басейну, варто зрозуміти як працює ця система. На малюнку нижче зображена принципова схема басейну.

skhema-ustanovki-basseyna-ua

Крім основного ложа води існує ще ряд прихованих від людського ока компонентів цієї системи.

Вода буде постійно рухатися в замкнутому циклі, який складається з ряду етапів:

  1. Верхній шар води відбирається з басейну через скіммер, де вона очищається від великих часток сміття - листя, волосся та ін.
  2. Наступним пунктом схеми, в який потрапляє вода, є фільтрувальна установка для басейну. Тут рідина очищається від частинок, що викликають каламутність води — мулу, осадів тощо. Також сюди подається вода з донного стоку і спускових форсунок на стінках басейну, які можуть використовуватися для повної рециркуляції води при посиленому очищенні.
  3. Після фільтра вода може направлятися назад в басейн через хлоратор, в каналізацію або на нагрівання.
  4. Тепловий насос призначений для нагріву та охолодження води шляхом конвертації тепла повітря. Це необов'язковий компонент системи.
  5. Після нагріву вода проходить етап знезараження та прямує назад в басейн через форсунку, яка розташована на протилежному до скімера стороні.

Що таке закладні деталі для басейнів?

До переліку цих елементів відносяться всі компоненти, що встановлюються в басейн на етапі монтажу — лампи, скімери, різноманітні форсунки, стоки. Завданням цих комплектуючих є повноцінне функціонування циркуляції, фільтрації та нагріву води, а також деякі естетичні нюанси.

Що таке скіммер для басейну?

Цей пристрій являє собою те саме віконце, яке встановлюється в стінку басейну на рівні верхнього шару води, де скупчуються листя, бруд, волосся тощо. Вода засмоктується в скімер, проходить через встановлену всередині нього сітку у формі невеликого відерця, на якій затримуються всі великі забруднення, після цього вода йде по трубі на систему фільтрації. Щоб зрозуміти, як працює скімер для басейну, розглянемо його конструкцію.

Детально опишемо, що являє собою кожна деталь.

1 - кришка фільтра, працює за принципом байонетної заслінки. Вона необхідна для того, щоб витягти зі скімера відерце-сітку й очистити його від сміття;

2 - регульована глибина скімера, яка дозволяє правильно встановити його в стінку басейну;

3 - горловина — отвір, в який надходить вода;

4 - лицьова панель відповідає за зовнішній вигляд горловини скімера;

5 - водозливна засувка для обмеження зливу води;

6 - приставний фланець для монтажу;

7 - сітчаста корзина — фільтр, який встановлюється в пази скімера;

8 - бічний вихід для води;

9 - регулятор потоку — забезпечує оптимальну швидкість потоку води на фільтрувальну станцію;

10 - нижній спуск води;

11 - перелив — забезпечує захист системи від підвищеного тиску в разі забивання кошика й інших проблем системи.

Також існують переливні плаваючі скімери, вони зазвичай застосовуються в тимчасових басейнах.

Чому не у всіх стаціонарних басейнах є скімери?

Якщо ви звернули увагу на басейн і ніде не побачили віконце скімера, значить в басейні швидше за все встановлена переливна система — на межі верхнього рівня води розташована своєрідна канавка в стіні, в яку переливається вода. У неї також збирається поверхневий шар води зі сміттям і спускається в систему фільтрації. Переливні басейни - це переважно великі спортивні бетонні басейни старішої конструкції. Переливна система робиться в процесі бетонування басейну.

Форсунки для басейну

Форсунки для басейну

Також важливими деталями є форсунки й зливи для басейну .

Форсунки призначені для того, щоб відбирати воду з басейну і повернути її після очищення на фільтраційній установці назад в басейн, а також для підключення пилососа та інших пристосувань.

Як працюють фільтри для басейнів?

Система фільтрації води басейну є одним з найважливіших елементів для повноцінного функціонування всієї системи. Якщо фільтр для басейну не працює, вас точно чекає підвищена каламутність, пісок на дні й інші проблеми.

А зараз подивимося на те, як фільтрувати басейн правильно і розглянемо головне питання — що собою являє, і як працює піщаний фільтр для басейну.

Пристрій являє собою циліндричний балон вилитий з поліпропілену. Усередині балона знаходиться піщаний матеріал, що фільтрує, труба, яка розподіляє воду в товщі завантаження і друга труба, що відводить воду з балона.

Принцип очищення води для басейну аналогічний роботі звичайного механічного засипного балона.

Що робить тепловий насос для басейну?

Температура води в басейні є одним з визначальних чинників комфортного купання. Рекомендована температура для плавальних басейнів - 28 - 32 оС, вода для басейнів в саунах повинна мати нижчу температуру — 4 - 12 оС. Особливо приємно поплавати у воді кімнатної температури, коли на вулиці холодно. На допомогу в такому разі приходить спеціальне обладнання для басейнів.

Принцип дії теплових насосів заснований на тому, щоб акумулювати тепло з навколишнього середовища і передати його воді, сам тепловий насос тепло не генерує. Насоси працюють за принципом холодильника або кондиціонера, тільки навпаки.

У корпусі теплового насоса знаходиться вентилятор (ви можете бачити його за сіткою на зовнішній поверхні, як і у кондиціонера). Він всмоктує повітря і направляє його на випарник. Рідкий холодоагент потрапляє на випарник і відбираючи тепло повітря, переходить в газоподібний стан. Потім нагрітий газ направляється на компресор, який збільшує температуру газу. Після цього нагрітий газ направляється на конденсатор, де холодоагент повертається в рідкий стан і передає тепло в воду басейну, яка циркулює через нагрівач.

Хлоратор для басейну

Цей елемент в басейні потрібен для того, щоб в безперервному режимі вносити в воду хлор і інші реагенти. Звичайні хлоратори призначені для відносно невеликих басейнів обсягів до 100 м³. Для більших систем зазвичай застосовуються повноцінні системи дозування. Що стосується невеликих басейнів, то в них може не застосовуватися хлоратор, оскільки таблетовані препарати можна розмістити безпосередньо в скімері.

І звичайно ж вас зацікавить ще одне важливе питання.

Хімія для басейнів

Навіщо використовуються реагенти для басейнів?

У статті про реагенти для басейнів ви зможете знайти інформацію про те, які використовуються дезінфектанти, для чого призначені коагулянти й регулятори pH. А також дізнатися про те, чим і як почистити басейн від водоростей і прибрати жовтий відтінок води.

У цьому тексті ми спробували розповісти вам, як насправді функціонує "жива" система під назвою "маленький басейн на дачу". Сподіваємося, що відповіли на запитання, а якщо ні, пишіть їх в коментарях.

Перегляди: 4962
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber