Мій фільтр

Якість води в Київській області

Час читання: 0 хв.
Якість води в Київській області

Раніше ми вже писали про якість води в Києві. Тепер спробуємо проаналізувати інформацію зібрану по Київській області.

Водопостачання населених пунктів ведеться як з поверхневих водойм, так і з підземних свердловин.

Джерелами поверхневого водозабору є річки Рось і Десна — з них за даними Київської обласної адміністрації щорічно відбирається приблизно 650 млн.м 3 води. Очищення води проводиться за класичною технологією: коагуляція, окиснення, механічне очищення та знезараження.

Підземні водоносні горизонти знаходяться на рівні 60-80 метрів (Бучацького горизонт) і 100-120 метрів (Сеноманский горизонт). Вода з першого багата аномальними кількостями марганцю і заліза, а з другого містить багато сірководню. Щорічно з підземних джерел споживається 55 млн.м³ води. Для видалення заліза схема передбачає фільтри з каталітичним матеріалом.

Нижче ми опишемо ситуацію з водопостачанням Київської області з урахуванням інформації з відкритих джерел і систематизованих даних про результати аналізів в лабораторії Ecosoft.

Водопровідна вода з поверхневих джерел

Водою з Росі повністю забезпечується Біла Церква, Богуслав, Миронівка. А Десна живить Бровари.

Водозабірна станція р.Рось

Стан води в цих річках задовільний, за винятком періоду паводків, коли зростає мутність і кольоровість, а також теплого літнього періоду, коли відбувається активне розмноження синьо-зелених водоростей.

Згідно зі звітом Київської обласної адміністрації за 2015 рік Біла Церква, а також Білоцерківський і Броварський райони числяться в списку "проблемних" районів.

Результати аналізу води в нашій лабораторії наведемо нижче.

Про що говорить аналіз води в Білій Церкві?

Джерелом водопостачання Білій Церкві є водосховище, яке заповнюється з річки Рось. Білоцерківський водоканал покриває досить велику територію міста і населені пункти навколо нього. Варто також відзначити, що, завдяки наявності водогону довжиною 130 км., білоцерківський водоканал постачає навіть місто Умань.

Устаткування водопідготовки частково модернізовано. Відібрані проби водопровідної води в Білій Церкві є відносно безпечними. Спостерігаються традиційні проблеми постачання з поверхневих водойм: підвищена каламутність, кольоровість, твердість в більшості проб не більше в 1,5 раза кратності ГДК. Що стосується нітратів, то перевищення ГДК поодинокі, та всі значення виявлені коливаються в межах до 10 мг/л.

Ми напишемо і про свердловини. Їх стан відносно стабільний, спостерігаються характерне підвищення рівня кольоровості (18% проб), каламутності (30% проб), стабільно висока твердість (80%) і залізо (30%). Залежно від глибини свердловини спостерігається перевищення нітратів (приблизно 50% проб).

8 з 10 проб з колодязів говорять про те, що її не можна використовувати для пиття, оскільки рівень нітратів вищий допустимого.

Варто відзначити, що за останні п'ять років якість води в Білій Церкві покращилася, оскільки за офіційними даними до 2015 року Біла Церква і Білоцерківський район були одними з найбільш проблемних населених пунктів області. На сьогодні була проведена часткова реконструкція систем питної водопідготовки, але ряд проблем залишаються актуальними: все ще спостерігаються часті аварії, каламутність, а іноді й бактеріологічне зараження. Ці проблеми є наслідком застарілої системи водопроводів.

Щоб оцінити інформацію про стан води в Миронівці та Богуславі у нас недостатньо даних аналізів, їх водопостачання ведеться також з Росі. Тому можуть спостерігатися аналогічні проблеми.

Вода в Броварах

Як ми писали вище, вода в Броварах отримується з річки Десна. Згідно з результатами досліджень в нашій лабораторії водопровідна вода задовільної якості, що має зв'язок з високою якістю вихідної води в річці Десна. У ній не спостерігається підвищення токсичних компонентів, в деяких пробах спостерігається підвищена мутність і кольоровість, що викликано старінням трубопроводів, а також наявністю окиснених природних органічних компонентів.

Підземні води на Київщині

Вище ми вже писали про те, що частина області все ж забезпечується водою з підземних джерел. Насправді ця частка досить висока. Про якісь райони ми напишемо докладно, тому що є більше інформації, про інші дуже коротко.

Києво-Святошинський район

Станція знезалізнення води в Ірпені.jpg

Ми часто робимо аналізи саме в цьому районі, тож маємо можливість навіть виділити деякі населені пункти та написати про них досить детально.

Ірпінь, Буча, Гостомель і Ворзель користуються лише підземними водами.

Згідно з результатами аналізів, проведених в лабораторії Ecosoft, в цілому, має проблеми з манганом і залізом 7 з 10 проб води з-під крана. Також спостерігаються класичні проблеми каламутності та кольоровості. Проблеми свердловинної води аналогічні, оскільки централізована система водопостачання також харчується з підземних свердловин.

Ці населені пункти обслуговує "Ірпінь Водоканал". На станціях водопідготовки, які знаходяться в його підпорядкуванні, встановлені класичні системи очищення води з фільтрами для видалення заліза.

Боярка, Білогородка та інші прилеглі населені пункти також забезпечуються водою зі свердловин Бучакського і Полтавського горизонтів, для них характерні ті ж проблеми, що і в Ірпінському районі.

Попри те, що ці населені пункти постачає один водоканал, завжди існують кілька станцій водопідготовки. Так, наприклад, в Боярці тільки 20% проб води забруднені залізом і солями твердості вище допустимої норми, а ось в Білогородці практично в 8 з 10 аналізів спостерігається підвищений вміст заліза і мутність, в іншому — в межах нормативних якостей.

Свердловинна вода в цьому районі характеризується підвищеним вмістом заліза (до 70% проб) і мутністю. У деяких пробах підвищена твердість і кольоровість (неглибокі свердловини). Що стосується колодязів, воду в них краще не пити — концентрації нітратів в них досягають понад 200 мг/л, що в 4 рази перевищує допустимий вміст.

Софіївська і Петропавлівська Борщагівка знаходяться на кордоні водопровідної мережі Боярського Водоканалу і Київводоканалу, тому постачання води змішане — частина являє собою очищену воду з Дніпра, а частина свердловинну.

Водопровідна вода згідно з усередненими даними має підвищену кольоровість, місцями підвищену твердість і залізо (1-3 з 10 проб), що пояснюється частковим покриттям потреб з мережі Київського водоканалу.

Вишневе забезпечується з тих же горизонтів, але обладнання водопідготовки функціонує більш ефективно та забезпечує воду задовільної якості в 70-80% випадків.

В цілому, за сумою параметрів можна прийти до висновку, що ні свердловинна, ні водопровідна вода не придатні для пиття без попереднього очищення.

Якість води в Василькові

Васильківський водоканал також веде постачання міста та околиць з підземних свердловин. Тут ситуація критична, оскільки води не вистачає і відбуваються регулярні відключення. Що стосується якості, то очищення проводиться неповноцінно. З кранів у місті тече така ж вода, як зі свердловин, практично без обробки. Підвищений вміст заліза, марганцю, твердість і каламутність води. Частими бувають перебої в системі водопостачання через відсутність необхідних модернізацій по продуктивності систем, а також заміни системи трубопроводів.

Якість води в Фастові

У Фастові на даний момент відбувається модернізація обладнання водопідготовки, проблеми заліза, марганцю, високої жорсткості та кольоровості вирішені тільки частково. Тому якість води згідно з результатами досліджень нашої лабораторії не відповідає встановленим вимогам.

Система підготовки води у Фастові.jpg

Де чиста вода в Київській області?

У Борисполі, Обухові та Вишгороді вода відповідає висунутим вимогам.

Згідно з результатами аналізів води в нашій лабораторії вона відповідає нормативним показникам. Це обумовлено тим, що в останні роки активно відбувається модернізація станцій підготовки питної води з сучасними технологіями знезалізнення та знезараження свердловинної води.

Варто відзначити, що ці населені пункти є рекордсменами якості води в Київській області.

Система знезалізнення води Бориспільського водоканалу.jpg

По інших населених районах області ми поки не можемо робити жодних висновків через обмеженість інформації.

Головні проблеми водопостачання Київської області

  1. Якість джерела визначає, яка технологія буде необхідною для доведення її якості до питної. А обладнання спроєктоване в 60-70-х роках минулого століття не завжди справляється з усіма забрудненнями води.
  2. Застарілі системи трубопроводів спричиняють забруднення води в процесі руху по ним. Також вони є причиною проривів ліній і втрат до 30% води.
  3. Застаріле насосне обладнання та системи водопідготовки.
Перегляди: 18593
0 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber