Мій фільтр

Що не видаляє зворотний осмос?

Час читання: 0 хв.
Що не видаляє зворотний осмос?

Ми часто говоримо, що зворотний осмос видаляє 99% забруднень і називаємо їх довжелезний список. Сьогодні поглянемо на інший бік питання - що не може видалити зворотний осмос і чому так відбувається.

Що всередині вашого домашнього фільтра?

Найімовірніше, якщо вас цікавить тема цієї статті, ви вже знаєте, з яких елементів складається ваш фільтр, проте ми спробуємо коротко повторити цю інформацію.

mo550eco_scheme_ukr_2.png

Конструкційно система є багатоступінчастою станцією очищення води в зменшеному вигляді. Спочатку вихідна вода надходить на блок із трьох префільтрів (у моделях деяких виробників – двох). Усередині трьох колб знаходяться картриджі, які затримують механічні частинки, хлор та органічні речовини. Потреба цього етапу насамперед обумовлена ​​небезпечністю цих речовин для чутливого полотна мембранного елемента.

Після попереднього очищення вода подається на мембрану, яка, власне, є основним фільтруючим елементом. Завдяки процесу зворотного осмосу вона пропускає лише молекули води та частково деякі іони. Тут вилучаються і іони важких металів. Адже саме через високу молекулярну вагу їх називають "важкими" і солі жорсткості, і більшість органічних речовин.

Після мембрани вода знову надходить на фільтр з активованим вугіллям, який називають постфільтром. Тут із неї видаляються залишки газів і специфічні органічні забруднення, якщо вони дивом змогли проскочити через мембрану та префільтри.

Мінералізатор - це додатковий етап, він не очищає воду, а лише вносить до неї магній та/або кальцій, які теж видаляються в процесі очищення. З цієї причини після фільтрів з мінералізацією часто виникає легкий накип у чайнику.

Тепер спробуємо детальніше розібратися з тим, які забруднення видаляє фільтр і як він це робить.

Чи видаляє зворотний осмос бактерії та віруси?

бактерії осмос

Мікробіологічна безпека води є одним із першорядних факторів її оцінки та головним завданням водоканалів. Саме для цього на станціях водопідготовки у воду дозують хлорні сполуки, які здатні руйнувати мікроорганізми. Проте випадки поширення інфекційних хвороб через воду трапляються і сьогодні, як у централізованих, так і децентралізованих джерелах.

Зворотний осмос здатен на 100% видаляти як бактерії та віруси з води, так і яйця паразитів, які через свої розміри просто не здатні протиснутися через мембрану. Тому воду зі зворотного осмосу дійсно можна пити без кип'ятіння.

Чи видаляє зворотний осмос важкі метали та нітрати?

Нітрати осмос

Токсичність сполук металічних хімічних елементів зростає зі збільшенням їхнього порядкового номера та молекулярної маси. На щастя, ступінь видалення цих сполук також зростає з їхньою масою, тобто чим токсичніший елемент, тим менше у нього шансів проскочити через мембрану.

Досить старе дослідження мембран Dow Filmtech TW30-1812-50 підтверджує, що вони здатні ефективно видаляти солі міді, цинку та нікелю, також ефективний зворотний осмос у видаленні арсену, свинцю та інших металів. Що ж до нітратів - тут зворотний осмос теж ефективний.

Поряд з винятковими перевагами, є у зворотного осмосу й недоліки. Він справді затримує натрій, калій, магній та кальцій, які корисні для людини. Однак, вода не є основним джерелом цих мінералів і вони успішно засвоюються з продуктів харчування, а для насичення її кальцієм і магнієм розроблені спеціальні мінералізатори, які виділяють у воду саме ті корисні речовини, необхідні нашому організму.

Загалом, якщо підсумовувати взаємини між осмосом і важкими металами, то у промисловості він є одним із найпоширеніших методів очищення стічних вод від важких металів, а в побутових умовах альтернатив цій технології сьогодні просто немає.

Чи видаляє зворотний осмос хлор?

Зворотний осмос хлор

Якщо говорити дуже простими словами, то мембрани зворотного осмосу не люблять хлор, а хлор не любить їх. Він здатен руйнувати структуру тонкого поліамідного полотна і значно знижувати термін служби мембранного елемента, але може успішно “проскочити” крізь мембрану. Але не все так просто. Вище ми коротко розглядали будову системи зворотного осмосу - саме з метою видалення хлору та органічних речовин (про які ми поговоримо нижче) перед мембраною встановлюють один або два картриджі з активованим вугіллям. А органічні речовини, які навіть при попередньому очищенні накопичуються через якийсь час експлуатації на поверхні мембранного полотна та активно окиснюються, не дають йому жодних шансів пройти через мембрану.

Чи видаляє зворотний осмос органічні речовини?

У воді із поверхневих джерел є природні органічні речовини. Хлор окиснює їх, і, як наслідок, утворюються токсичні хлорорганічні сполуки. Крім природних органічних сполук у воді можуть міститися різноманітні хімічні полютанти, зокрема фенольного ряду: пестициди, що змиваються з полів, стоки промислових підприємств та ін. Небезпечність хлорорганіки насамперед у тому, що вона є доведеним канцерогеном за тривалого пиття води навіть у малих концентраціях.

Активоване вугілля разом із мембраною зворотного осмосу здатні ефективно видаляти цю групу забруднювачів. Неодноразово показаний позитивний ефект видалення органічних речовин, пестицидів та ін.

Якщо у вас залишилися якісь питання щодо ефективності зворотного осмосу – ставте їх у коментарях.

Джерела

Bakalár, Tomáš & Milan, Búgel & Lucia, Gajdošová. (2009). Heavy Metal Removal Using Reverse Osmosis. Acta Montanistica Slovaca. 14.
Geucke, T., Deowan, S. A., Hoinkis, J., & Pätzold, C. (2009). Performance of a small-scale ro desalinator for arsenic removal. Desalination, 239(1-3), 198–206.
Schoeman, J. J., & Steyn, A. (2003). Nitrate removal with reverse osmosis in a rural area in South Africa. Desalination, 155(1), 15–26.
Schoeman, J. J., & Steyn, A. (2003). Nitrate removal with reverse osmosis in a rural area in South Africa. Desalination, 155(1), 15–26.
Plakas, K. V., & Karabelas, A. J. (2012). Removal of pesticides from water by NF and RO membranes — a review. Desalination, 287, 255–265.

Перегляди: 5619
1 голос(а/ів)
Поділитися:
Telegram Viber